Welke sledestofzuiger kiezen? Volg de gids!

Sledestofzuigers zijn nog altijd dé stofzuigers bij uitstek omdat ze zorgen voor de meest grondige reiniging. Wil je snel reinigen? Dan kies je best een steelstofzuiger. En heb je een hekel aan stofzuigen? Ga dan voor een robotstofzuiger: hij doet het vuile werk in jouw plaats.

Is het hoog tijd om je sledestofzuiger te vervangen? Maar loop je een beetje verloren tussen alle modellen? Met onze tips vind je ongetwijfeld de sledestofzuiger die bij je past.

20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc2_et_?onomique_aussi.jpg

Het belang van ergonomie

Toegegeven: stofzuigen is niet de leukste activiteit. Daarom doen fabrikanten hun uiterste best om je een groot gebruikscomfort te bieden:
  • De meeste stofzuigers zijn tegenwoordig voorzien van een parkeersysteem. Je kan de steel rechtop laten staan. Je hoeft je dus niet meer te bukken om de steel op te rapen want hij is altijd binnen handbereik!
  • Voor een optimaal  gebruikscomfort heb je ook een stofzuiger nodig met een lang snoer en een grote actieradius. Heel handig wanneer je grote oppervlakken of trappen stofzuigt. Een model met een actieradius van minstens 10 meter is aangeraden.
  • Heb je soms last van spierpijn? Ga dan voor een stofzuiger die licht en ergonomisch is. Kies voor een model met een telescopische buis waarvan je de hoogte makkelijk aanpast.

Een stille stofzuiger? Nog beter natuurlijk!

Doen je kinderen een middagdutje? Het perfecte moment om te stofzuigen. Steeds meer modellen zijn voorzien van een verbeterde isolatie en zijn zeer stil. Sommige modellen gaan nog een stapje verder: ze reduceren het geluidsniveau tot 69 dB. Je buren zullen dit zeker appreciëren! Oh ja, denk eraan: 3 dB minder = 2 keer minder lawaai.

bloc4_avec_ou_sans_sac.jpg

Met of zonder zak?

Beide modellen zijn even efficiënt. Een stofzuiger zonder zak is budgetvriendelijker omdat je geen stofzakken hoeft aan te kopen. Maar ze vragen meer onderhoud. Je moet het stofreservoir leegmaken (en komt dus in contact met het stof) en je moet de filter reinigen zodat zijn zuigcapaciteit intact blijft.

Op zoek naar een makkelijkere oplossing? Kies dan voor een stofzuiger met zak. Kleine tip: synthetische stofzakken zijn beter dan papieren stofzakken. Ze raken minder snel verstopt, ze zijn steviger én ze voorkomen ophopingen. Het stof wordt gelijkmatiger verspreid doordat de lucht beter circuleert. Het resultaat? Je stofzuiger is efficiënter en de stofzakken zijn duurzamer.

Last van allergieën?

Als je last hebt van allergieën, kies je best een sledestofzuiger met een HEPA-filter. Een uitstekend filtersysteem is een must: het voorkomt dat stofdeeltjes weer in de schone lucht terechtkomen. 

Het voordeel van een HEPA-filter? Hij houdt tot 99,97% van alle stofdeeltjes tegen. De efficiëntie van de filter wordt weergegeven door een cijfer:
  • HEPA H14: de meest efficiënte, laat maximaal 5 stofdeeltjes door per liter lucht.
  • HEPA H13: laat maximaal 50 stofdeeltjes door per liter lucht.
  • HEPA H12: laat maximaal 500 stofdeeltjes door per liter lucht.
  • HEPA H11: laat maximaal 5000 stofdeeltjes door per liter lucht.
  • HEPA H10: laat maximaal 15000 stofdeeltjes door per liter lucht.
 

bloc6_pensez_aussi_à_la_brosse.jpg

Denk ook aan de borstel

Schenk ook aandacht aan de borstel om te weten welke stofzuiger je best kiest. De prestaties van een stofzuiger hangen voor een groot deel af van de borstel en de zuigmond. De zuigmond verzekert een efficiënte stofopname zonder je bekleding te beschadigen. De haartjes moeten op de 4 zijden van de borstel aanwezig zijn zodat de maximale zuigkracht behouden blijft.

De meeste borstels bieden 2 standen: eentje voor harde vloeren en eentje voor tapijten. Sommige modellen worden ook geleverd met een parketborstel. Deze borstels zijn uitgerust met lange, zachte haren en bevatten geen metaal. 

bloc7_et_autres_accessoires.jpg

… en aan de andere accessoires

Stofzuigers worden vaak geleverd met talrijke accessoires. Enkele voorbeelden:
  • Een kleine zuigmond voor gordijnen en kussens.
  • Een kierenzuiger voor plinten, tussenruimtes en moeilijke bereikbare plaatsen.
  • Een meubelborstel voor kleine oppervlakken zoals lederen zetels.
Er bestaan ook borstels voor textiel, voor radiators en voor verluchtingsbuizen. En met nog andere borstels reinig je je wagen in een handomdraai.

Meer advies