Hoe je steelstofzuiger kiezen?

Ben je van plan om een steelstofzuiger te kopen? Bosch, AEG, Rowenta ... Hier vind je alle grote stofzuigermerken. Of je nu een steelstofzuiger zoekt voor je hele woning of als aanvulling op een sledestofzuiger: bij Vanden Borre weten we raad. In dit artikel bekijken we de voordelen van deze toestellen, de modellen die je met ecocheques kan betalen en de stofzuigers op maat van personen met allergieën of huisdieren.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_quelle_zone.jpg

In het kort

Wat voor steelstofzuiger past het best bij jou? Om dat te ontdekken, stel je jezelf de volgende vragen:

  • Wat is het doel van mijn steelstofzuiger? Wordt dit mijn hoofdstofzuiger of een extra toestel? Moet hij dierenharen kunnen wegzuigen? Zijn er personen met allergieën in huis?
  • Welke autonomie en zuigkracht heb ik nodig?
  • Waarvoor ga ik mijn steelstofzuiger gebruiken? Welke accessoires heb ik nodig?

20230110_aspi_05.jpg

Waarom een steelstofzuiger kiezen?

Steelstofzuigers zijn licht en draagbaar. Door hun compacte formaat zijn ze ideaal om op moeilijk bereikbare plekken te stofzuigen, zoals onder meubels of op trappen. De meeste steelstofzuigers hebben geen snoer en zijn dus erg handig en gebruiksvriendelijk.

Wat zijn de voordelen van een steelstofzuiger?

Sterke punten :
  • Licht apparaat, tussen 2 en 4 kg.
  • Erg wendbaar, wat goed van pas komt op moeilijk bereikbare plekken of op trappen.
  • Plaatsbesparend op te bergen. Sommige modellen kan je aan de muur bevestigen.
  • Veel bewegingsvrijheid.
  • Relatief stil toestel: het geluidsniveau ligt tussen 72 en 80 dB.
  • Je maakt sneller schoon en hoeft nooit de stekker te versteken.
  • Ook 2-in-1 of 3-in-1 modellen verkrijgbaar.
Beperkingen :
  • Gebruik afhankelijk van autonomie: gemiddeld tussen 40 en 60 minuten.
  • De opvangbak is vrij klein, dus moet je hem regelmatig leegmaken.

Enkele topmerken voor draadloze stofzuigers

Bij Vanden Borre vind je een selectie draadloze steelstofzuigers van topmerken die precies bieden wat de consument vandaag zoekt. Deze modellen zijn iets duurder dan sledestofzuigers, maar daar is een goede reden voor. Steelstofzuigers worden namelijk steevast uitgerust met de nieuwste technologieën op de markt, zoals cycloonfilters, ledverlichting, lithium-ionbatterijen …

Wat zijn de troeven van elk stofzuigermerk? De batterij van de steelstofzuigers van Bosch breekt alle records als het op autonomie aankomt. Miele pakt dan weer uit met robuuste apparaten die erg lang meegaan en modulaire modellen van absolute topkwaliteit. De steelstofzuigers van Rowenta staan bekend om hun veelzijdigheid dankzij de flexibele buis, en de steelstofzuigers van Samsung zijn bijzonder licht. Sommige Samsung-modellen hebben ook een Clean Station om het reservoir te legen. Tot slot zijn er de steelstofzuigers van AEG: deze toestellen zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook erg krachtig.

20230110_aspi_04.jpg

Wat is het doel van mijn steelstofzuiger?

Dit is de eerste vraag die je je moet stellen als je een steelstofzuiger wil kopen. Ben je van plan om hoofdzakelijk met de steelstofzuiger schoon te maken of haal je hem in huis als aanvulling op een andere stofzuiger?

Mijn steelstofzuiger wordt mijn vaste stofzuigpartner

Ben je overtuigd door het lage gewicht en het gebruiksgemak van een draadloze steelstofzuiger en wil je niets anders meer? Geweldig! Dan raden wij je aan om voor een topmodel te gaan met een goede zuigkracht (minimaal 130 airwatts), een lange autonomie (minstens 30 minuten) en een uitgebreide reeks accessoires. Welke stofzuiger je ook kiest, bij ons ben je zeker van de laagste prijs garantie.

Ik heb een stofzuiger voor huisdierenhaar nodig

Stofzuigermerken houden steeds meer rekening met dierenvrienden: veel merken bieden intussen stofzuigers voor honden- en kattenhaar aan of ontwerpen speciale accessoires die dierenhaar opvangen. Deze steelstofzuigers hebben een aangepast borsteltype, een betere zuigkracht en een ander filtersysteem. Bij sommige modellen zit ook een extra turboborsteltje waarmee je de sofa of auto nog grondiger reinigt.

20230110_aspi_01.jpg

Ik heb een stofzuiger voor personen met allergieën nodig

Er bestaan ook speciale steelstofzuigers voor mensen met een stofallergie. Dankzij hun HEPA-filter vangen deze apparaten tot wel 99,97% van de fijne deeltjes en pollen op om de binnenlucht te zuiveren. Met een HEPA 13- of HEPA 14-filter wordt de lucht nog schoner als je hem 2 keer per jaar vervangt. Wil je dat er geen enkel stofdeeltje blijft liggen? Dan is een apparaat met ledverlichting een slimme keuze.

Ik wil een steelstofzuiger als aanvulling op mijn sledestofzuiger

Steelstofzuigers zijn erg praktisch en hou je makkelijk binnen handbereik. Kruimels op de vloer na het eten? Geen nood: dankzij je steelstofzuiger ziet je keuken er enkele minuutjes later weer piekfijn uit. En als je woning meerdere verdiepingen heeft, maak je overal schoon zonder dat je de sledestofzuiger elke keer de trap op moet zeulen.

Voor sporadisch gebruik bestaan er budgetvriendelijke steelstofzuigers en bij Vanden Borre vind je die steeds met de laagste prijs garantie. Bij deze modellen wordt het aanbevolen vermogen uitgedrukt in volt (tussen 18 en 25 V). Neem zeker een kijkje bij de steelstofzuigers die je met ecocheques kan betalen.

De stofzuigers in de hogere segmenten zijn uitgerust met meer accessoires. Heb je een kruimeldief nodig voor de tafel of de sofa, dan ga je het best voor een lichter 2-in-1-model. 3-in-1-modellen zijn iets zwaarder, maar daarmee kan je ook de plafonds stofvrij maken én ze leveren betere prestaties.

20230110_aspi_02.jpg

Welke autonomie en zuigkracht heb ik nodig?

Waarom is de autonomie belangrijk?

Steelstofzuigers werken draadloos, dus is het erg belangrijk dat je weet hoelang je toestel het volhoudt na elke laadbeurt. Hoe beter de autonomie, hoe groter het oppervlak dat je kan stofzuigen. Wil je stofzuigen zonder om de haverklap onderbroken te worden door een lege batterij? Dan raden we je aan een apparaat te kiezen met een autonomie van minstens 30 minuten. Hier vind je de modellen met een autonomie tussen 30 en 50 minuten en die met een autonomie van meer dan 50 minuten.

De autonomie heeft invloed op de prijs. Wordt je steelstofzuiger je vaste schoonmaakpartner, kijk dan naar de hoogwaardigere modellen om zeker te zijn van een goede autonomie. Of neem er eentje met een extra batterij, zoals bepaalde modellen. Sommige stofzuigers hebben een energiebesparende automatische modus die de zuigkracht aanpast aan het type vloer.

Denk eraan dat de turbomodus de autonomie kan verkorten. Vergelijk het met een smartphone: daarbij loopt de batterij ook sneller leeg als je vaak filmpjes bekijkt. Hier zie je de stofzuigers met een autonomie tussen 10 en 15 minuten in de turbomodus en die met een autonomie van meer dan 15 minuten.

Wat is het verschil tussen elektrisch vermogen en zuigkracht?

Je stofzuiger moet voldoende zuigkracht hebben om verschillende soorten vuil met gemak op te zuigen, van dierenhaar tot zwaardere deeltjes. De ideale zuigkracht hangt af van het type vloer en is bijvoorbeeld anders voor parket dan voor vasttapijt. Met een zuigkracht van 100 tot 150 airwatts zit je goed voor een groot aantal vloertypes. Afhankelijk van het model kan een stofzuiger uit het hogere segment tot wel 240 airwatts hebben.

Wat zijn airwatts? Dat is de zuigkracht die de stofzuiger op de vloer uitoefent. De waarde drukt de verhouding tussen stroomverbruik, zuigkracht en luchtdebiet uit. Het verschil tussen airwatts en watt? Watt is alleen een meeteenheid voor elektrisch vermogen, terwijl airwatts specifiek de efficiëntie van stofzuigers uitdrukken. Houd er rekening mee dat niet alle merken die waarde meedelen.

20230110_aspi_07.jpg

Hoe stofzuig ik met een steelstofzuiger?

Merken proberen elkaar voortdurend te overtroeven met nieuwe innovaties die jou het leven makkelijker maken bij het poetsen. Van de vloer tot het plafond, van tussen de sofakussens tot onder het bed: voor elke plek en elk type vuil is er wel een accessoire of functie op maat. Denk bijvoorbeeld aan:
  • de Parking Lock-functie, waarmee je stofzuiger zonder steun recht blijft staan;
  • ledverlichting om makkelijker onder meubels te stofzuigen;
  • een elektrische miniborstel voor dierenhaar;
  • een functie die de laadtijd tot minder dan 4 uur beperkt;
  • een antiklittenborstel voor mensen met lang haar;
  • een geïntegreerde kruimeldief voor extra veelzijdigheid;
  • de mogelijkheid om tegelijk te dweilen.

Hoe meer accessoires een stofzuiger heeft, hoe hoger de prijsklasse. Gelukkig weet je zeker dat je bij Vanden Borre altijd de laagste prijs betaalt.

Waarvoor ga ik mijn steelstofzuiger gebruiken?

Om de geknipte steelstofzuiger en de juiste accessoires te kiezen, moet je weten waarvoor je het apparaat precies gaat gebruiken. Kortom, wat wil je stofzuigen?

  • Kleine oppervlakken? Met hun verwijderbare deel zijn 2-in-1-stofzuigers ideaal om meubels en sofa’s stofvrij te maken. Ze blijven zonder steun rechtstaan en zijn uitgerust met een lange zuigmond. Bekijk ook de kruimeldieven.
  • Dierenhaar? Neem een kijkje bij de modellen met een miniturboborstel die diep reinigt en een wasbare filter die geurtjes neutraliseert. Lange haren blijven minder makkelijk vastzitten in een borstel met een grote diameter.
  • De vloer (parket, vasttapijt, tegels)? Sommige stofzuigers zijn uitgerust met speciale borstels of opties voor deze vloertypes, zoals een parketborstel.
  • De auto of een buitenruimte? Kies een stofzuiger met een goede autonomie, een afneembaar, makkelijk hanteerbaar en licht blok en accessoires voor moeilijk bereikbare plekken.

20230110_aspi_03.jpg

Wat is mijn budget voor een steelstofzuiger?

Onlangs hebben we onze Akte van vertrouwen herzien, omdat we meer dan ooit willen dat je ons en onze verbintenissen ten volle vertrouwt. Om dat vertrouwen te verdienen, bieden we de laagste prijs en passen we onze prijzen dagelijks aan. Daarnaast staan we steeds voor je klaar met advies over een ruim productassortiment, zodat je vrij kan kiezen tussen alle mogelijke opties.

In januari 2023 omvat ons assortiment steelstofzuigers van het merk Proline die je voor minder dan € 100 in huis haalt. De prijzen kunnen oplopen tot meer dan € 500 voor uitgebreidere modellen met meer functies, zoals luchtfilters, een langere autonomie, lichtere materialen, een doordacht design of extra accessoires.

Aan jou de keuze! Denk eraan: een steelstofzuiger is ideaal om snel schoon te maken. Maar als je dieper wil reinigen, is een sledestofzuiger nog steeds de absolute kampioen. Is schoonmaken echt niets voor jou? Een robotstofzuiger is een handige oplossing, want die neemt jou al het werk uit handen. Vraag in de winkel of je kan betalen met ecocheques. Heb je je keuze gemaakt en ben je nu de trotse eigenaar van een gloednieuwe steelstofzuiger? Lees dan zeker ons artikel ‘Hoe onderhoud je je steelstofzuiger’ om ervoor te zorgen dat hij zo lang mogelijk meegaat.

Meer advies