Hoe kies je de juiste robotstofzuiger?

Ben je op zoek naar een robotstofzuiger om je te helpen bij het huishouden? Om de juiste keuze te maken, moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals je budget, het type vloeren in huis en je behoeften. Moet de batterij van je stofzuiger lang meegaan, moet je toestel de vloer ook dweilen, wil je dat de haren van je huisdier worden opgezogen? Of je robotstofzuiger die functies heeft, hangt af van het assortiment en het model.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
Eetkamer met stofzuiger die stofzuigt en pijlen die zijn pad aangeven

De bewegingen van de stofzuiger

Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoe een robotstofzuiger beweegt. Wist je dat dit afhangt van de kwaliteit? Hoe geavanceerder het model, hoe gestructureerder de schoonmaakroute en hoe beter het toestel zelf zijn weg vindt.

Focus op de schoonmaakroute van een robotstofzuiger

Wat is dat, de schoonmaakroute?


De schoonmaakroute is gewoon de manier waarop de stofzuiger door je woning beweegt. Er zijn 2 verschillende schoonmaakroutes: 

 

  • Willekeurige bewegingstechnologie: aan de hand van talloze ingebouwde sensoren beweegt je robotstofzuiger  zelfstandig door je huis, zonder een vast traject te volgen. Als hij een obstakel tegenkomt, verandert hij van richting. Dit is de meest eenvoudige en ook de goedkoopste technologie. Daarom vind je die in instapmodellen zoals de Rowenta X-Plorer Serie 45. Toch heeft deze stofzuiger een autonomie van 150 minuten, kan hij afgronden en obstakels detecteren en laadt hij automatisch op.
  • Bewegingstechnologie op basis van mapping: modellen met deze technologie werken nauwkeuriger en reinigen grondiger. Omdat ze in staat zijn om de ruimte te onthouden, leren ze om vloeiender en logischer te bewegen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de DreameBot L10s Ultra, een robotstofzuiger met dweilfunctie, automatisch leegstation en 5300 Pa aan zuigkracht. Met deze 2-in-1 stofzuiger zie je het vuil zo verdwijnen, zowel op tapijten en vloerkleden als op harde vloeren.

 

En de navigatiemethode?

De navigatiemethode is de technologie die de robotstofzuiger gebruikt om zich te verplaatsen. Er zijn 2 methodes: 

  • De zelflerende methode: in een robotstofzuiger met een zelflerende navigatiemethode zit een gps-chip. Hij onthoudt waar de obstakels zich bevinden en stippelt zo een route uit door je woning.
  • De slimme methode: een camera in de robotstofzuiger filmt het plafond, waardoor het toestel zichzelf situeert op de grond en zo zijn weg vindt. Of, en dat is nog efficiënter, de robot scant de ruimte met een onzichtbare laserstraal.

Een robotstofzuiger die een blauw tapijt stofzuigt

Zijborstels

Sommige modellen hebben zijborstels die rond hun as draaien en het vuil onder het toestel verzamelen, waar het dan wordt opgezogen. Toestellen die zijn uitgerust met deze borstels, werken nog efficiënter. Ze zuigen het vuil langs muren en in hoeken namelijk beter op, voor een kraaknet resultaat.

Telefoon in één hand met draaiende applicatie

Het toestel bedienen, zelfs op afstand

De allernieuwste robotstofzuigers zijn allemaal uitgerust met een wifiverbinding, zodat je de stofzuiger via een app kan verbinden met je smartphone. Zo bedien je het toestel uiterst eenvoudig, zelfs op afstand.

Met de app programmeer je de robotstofzuiger ook vlot en kan je voor elke dag van de week aangeven wanneer hij welke kamers moet schoonmaken. Hoe geavanceerder de stofzuiger, hoe uitgebreider de app.

En dat is nog niet alles! Robotstofzuigers van de nieuwste generatie beschikken over een spraakassistent. Afhankelijk van het model kan je gewoon de spraakopdrachten van je digitale assistent gebruiken, of dat nu Google Home, Siri of Alexa is. Je stofzuiger in- en uitschakelen, je toestel vragen om schoon te maken ... het is allemaal mogelijk. Je kan bepaalde modellen zelfs met je stem bedienen.

Tot slot nog een voordeel van sommige modellen: hun camera’s zijn uitgerust met artificiële intelligentie en dat is precies wat de nieuwe generatie van robots zo uitzonderlijk maakt. De algoritmes van deze stofzuigers worden wekenlang getraind om allerlei alledaagse voorwerpen te herkennen, zoals kinderspeelgoedvoedsel of zelfs hondenpoep. Vervolgens bepalen ze zelf of ze over het obstakel kunnen gaan of er omheen moeten.

Een kind in een kinderstoel in een keuken met een hond

Welke stofzuiger is het meest geschikt voor dierenhaar?

Heb je een hond, kat of ander harig huisdier? Dan weet je hoe moeilijk het is om die rondvliegende haren de baas te blijven. Speciaal voor jou is er een reeks krachtige robotstofzuigers die alle dierenharen opzuigen, zowel op de vloer als op je tapijt. Kies voor een robotstofzuiger met een ronddraaiende middenborstel in de zuigmond die alle haren op de grond vlotjes doet verdwijnen.

Inzoomen op de HEPA-filter van een robotstofzuiger

Welke robotstofzuiger is de beste keuze als je allergieën hebt?

Als je allergisch bent voor stof of dierenhaar, kies je het best een robotstofzuiger met een HEPA-filter. Die voldoet gegarandeerd aan de Europese norm.

Sommige modellen hebben geen HEPA-filter, maar zijn daarom niet minder efficiënt. Zo beschikken robots uit de i-reeks, zoals de iRobot, over filters die je niet kan wassen, maar wel 99% van de schimmels, pollen, huisstofmijt en allergenen van katten en honden opvangen. Om optimaal te werken, moeten zulke filters droog en schoon zijn. Roomba-modellen gebruiken een kwaliteitsvol 3-traps schoonmaaksysteem om alles op te zuigen wat ze op hun weg vinden: zichtbaar vuil en haren van huisdieren, maar ook onzichtbare allergenen en stof.

Goed om te weten: met een HEPA 13- of HEPA 14-filter worden zelfs de kleinste stofdeeltjes en haren van huisdieren opgevangen in het reservoir. Die gaan dus niet met de afgevoerde lucht terug je woning in.

Een robotstofzuiger die een grijs tapijt in een woonkamer stofzuigt

En voor tapijten?

Twijfel je of een robotstofzuiger ook geschikt is voor tapijten? Natuurlijk wel! Maar wat met dikke tapijten? De maximale hoogte die je stofzuiger kan overbruggen, hangt af van het model. Lees dus altijd goed de technische fiche van je toestel. Over het algemeen hebben stofzuigers geen moeite met een hoogte tot 2 cm. Maar opgelet, want robotstofzuigers zijn niet geschikt voor hoogpolige tapijten. De polen kunnen namelijk verstrikt raken in de borstels van het toestel, waardoor dit komt vast te zitten en niet meer kan schoonmaken. Een hoogpolig tapijt in huis? Markeer het via de app als verboden zone.

Als je voornamelijk parket en tegelvloeren hebt, kies dan voor een standaard robotstofzuiger. Je toestel zal zonder problemen alle vuil en stof opzuigen van deze vlakke, gladde oppervlakken. Heb je in sommige ruimtes wasbeton liggen, kies dan voor een stofzuiger die dweilt en stofzuigt. Je hoeft enkel het waterreservoir te vullen en het toestel gaat aan de slag.

Goed om te weten: met een HEPA 13- of HEPA 14-filter worden zelfs de kleinste stofdeeltjes en haren van huisdieren opgevangen in het reservoir. Die gaan dus niet met de afgevoerde lucht terug je woning in.

Een robotstofzuiger in een woonkamer met een tapijt en een salontafel

Wat zijn de verschillende functies?

De meeste stofzuigers hebben enkele gemeenschappelijke functies, zoals autonome navigatie, automatisch opladen, programmering via de app, verschillende schoonmaakinstellingen, vervangbare filters en borstels, de mogelijkheid om obstakels zoals tapijten te overwinnen, een systeem om afgronden te detecteren en een intelligente mapping- en schoonmaaktechnologie. Hoe geavanceerder het toestel, hoe meer functies het heeft en hoe uitgebreider die zijn. Sommige toestellen beschikken bijvoorbeeld over een geavanceerde wififunctie (zodat je ze kan bedienen met je spraakassistent), een selectieve schoonmaakfunctie om bepaalde delen in huis af te bakenen, automatische lediging, een dweilfunctie en zelfs camera’s.

Robotstofzuiger op zijn laadstation in een inkomhal met pictogrammen die het zuigsysteem aantonen

Laadstation of leegstation

Tegenwoordig keren de meeste robotstofzuigers automatisch terug naar hun laadstation om op te laden wanneer hun batterij leeg is. Handig! Maar sommige modellen doen er nog een schepje bovenop: zodra ze weer opgeladen zijn, gaan ze verder met schoonmaken. Vanaf het laadstation of vanaf de plek waar ze gebleven waren. De meest geavanceerde modellen hebben zelfs een leegstation. Wanneer het stofreservoir vol is, keren ze automatisch terug naar het leegstation om het vuil in de opvangbak te deponeren. Het voordeel? Je hoeft niet telkens het stofreservoir van je robotstofzuiger te controleren.

Een robotstofzuiger die hondenbrokjes opzuigt en de vloer wast

Dweilfunctie

Een robotstofzuiger die voor je stofzuigt, dat is leuk. Maar een robotstofzuiger die voor je stofzuigt én dweilt? Dat is nog beter! Je vindt op de markt verschillende modellen met een dweilfunctie. Ze zijn uitgerust met een microvezeldoek die je moet bevochtigen, of een waterreservoir. Je hoeft het reservoir alleen te vullen met een sopje – de robotstofzuiger doet de rest. Je kan ook kiezen voor een robotstofzuiger met roterende mops: die maken de vloer effectiever schoon en krijgen zelfs de hardnekkigste vlekken klein.

Eco conseil

Wil je graag dat je toestel langer meegaat en niet te vaak hoeft te worden vervangen? Vergeet een regelmatig onderhoud dan niet. We geven je graag tal van tips om je robotstofzuiger goed te gebruiken en te onderhouden.

Meer advies