Menu
Met een traditionele externe harde schijf of USB-stick is het niet mogelijk om gegevens te delen met bijvoorbeeld je smartphone. Met een NAS-oplossing sluit je je smartphone eenvoudig aan op het netwerk en heb je overal toegang tot je persoonlijke bestanden. Het netwerk is bovendien toegankelijk vanaf je televisie, homecinema, tablet of spelconsole.
Enkele voordelen van een NAS
Een NAS is een externe harde schijf of een set van harde schijven, die aangesloten is op je netwerk. Het aantal harde schijven dat een NAS kan bevatten, verschilt per model.
Sommige NAS worden geleverd met ingebouwde harde schijven, waardoor je ze direct kan gebruiken. Andere NAS-modellen hebben geen meegeleverde harde schijven en moet je dus zelf van harde schijven voorzien. Dat geeft je de flexibiliteit om zelf de gewenste opslagcapaciteit te kiezen. Bij een probleem met een harde schijf kan je deze eenvoudig vervangen zonder het hele NAS-systeem te hoeven vervangen. Sommige NAS-toestellen combineren beide opties: ze bevatten ingebouwde harde schijven, maar bieden ook de mogelijkheid om extra schijven toe te voegen.
S-ATA interface De S-ATA (Serial Advanced Technology Attachment) interface maakt het mogelijk om interne randapparaten, zoals harde schijven, op de moederkaart van je NAS aan te sluiten. Er zijn verschillende versies van de S-ATA standaard, elk met een verschillend maximumdatadebiet:
De aansluitingen op je NAS bepalen hoe je het toestel kan verbinden met andere toestellen, zoals USB-sticks, externe harde schijven of je netwerk. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aansluitingen en hun mogelijkheden:
Het opzetten van een RAID (Redundant Array of Independent Disks)-configuratie voor je NAS is cruciaal als je meerdere harde schijven hebt. RAID-technologie zorgt ervoor dat je gegevens veilig worden opgeslagen en verbetert de lees- en schrijfsnelheid. Afhankelijk van het type RAID dat je kiest, worden je gegevens verdeeld over verschillende schijven of gekopieerd voor extra veiligheid.
Het is belangrijk te weten dat je voor RAID minimaal twee ingebouwde harde schijven nodig hebt in je NAS.
Hier zijn enkele veelgebruikte RAID-configuraties:
Uw NAS op uw televisietoestel via uw netwerk aansluiten? Geen probleem!
Met een DLNA- of UPnP- gecertificeerd televisietoestel kunt u onmiddellijk uw films en video’s bekijken vanaf uw NAS en dit zonder uw computer aan te zetten. Deze functie is zeer interessant als uw NAS niet over videoaansluitingen zoals HDMI, VGA of DVI beschikt. Dankzij DLNA/UPnP kunt u toch via de NAS foto’s, audio- en videobestanden bekijken op uw tv, pc of smartphone.
Het werkgeheugen, ook wel RAM genoemd (Random Access Memory), is een geheugen dat in onmiddellijke verbinding staat met de processor. Het RAM-geheugen stockeert de software van uw NAS. De grootte van het RAM-geheugen wordt uitgedrukt in Megabyte (MB).
DDR2 is de tweede versie van DDR waarbij 4 bits tegelijk kunnen gelezen worden in plaats van de 2 bits bij DDR. DDR3 is de opvolger van DDR2 en kan 8 bits tegelijk lezen. Deze geheugenstandaard moet het energieverbruik reduceren met 40% in vergelijking met DDR2.
Het werkgeheugen is belangrijk voor de prestaties en de betrouwbaarheid van uw NAS wat betreft het behandelen van gegevens. Hoe groter het RAM-geheugen is, hoe sneller u kunt werken. Voos NAS-services die hogere prestaties leveren zoals Surveillance stations, webservers of download centers, heeft u een groter RAM-geheugen nodig.