Menu
De inductoren onder de inductiekookplaat genereren een magnetisch veld dat de bodem van de kookpot onmiddellijk verhit. De hitte bereikt vervolgens het voedsel in de kookpot. Enkel de kookpotbodem wordt verhit, de kookplaat zelf wordt niet gloeiend heet. Resultaat: je kookt veiliger. Goed om te weten: de kookplaat wordt enkel warm wanneer er contact is met een kookpot of pan. Zodra je de kookpot van het vuur haalt, stopt de kookplaat automatisch met verwarmen. Het glazen oppervlak van de kookplaat koelt daardoor ook sneller af. Bovendien wordt de warmte rechtstreeks in de pan gegenereerd zodat je onmiddellijk kan overschakelen van een hoog naar een laag vuur.
En bij klassieke vitrokeramische kookplaten? Die werken met een weerstand die onder de glasplaat zit. Deze weerstand warmt op en geeft zijn warmte door aan de kookpot die erop staat. Het voordeel? Het gaat om een vlak glasoppervlak, dus het onderhoud verloopt makkelijker en de weerstanden warmen sneller op, in vergelijking met ouderwetse elektrische kookplaten. Het nadeel is wel dat de weerstand niet automatisch uitschakelt bij het wegnemen van de pot of pan, en de kookplaat nog lange tijd heet blijft. Jij of je kinderen lopen dus meer risico’s op brandwonden en je saus die bijvoorbeeld overkookt en op je kookplaat terechtkomt, blijft ook sneller plakken aan je kookplaat.
Bij kookplaten met geïntegreerde dampkap heb je geen aparte dampkap meer nodig. Dat is echt een ideale oplossing om een kookplaat te integreren in een kookeiland of in een werkblad onder een groot raam. Naargelang het toestel kan de geïntegreerde dampkap werken met of zonder luchtafvoer naar buiten.
Als je graag traditioneel kookt, gaat er niets boven een gaskookplaat. Koken op gas biedt dan ook tal van voordelen. Gas is een soepele en makkelijk te beheersen energie die blindelings doet wat jij zegt.
Op deze pagina gaan we ons hoofzakelijk focaliseren op inductiekookplaten.
Dan neem je best de juiste afmetingen van de nis. De kookplaat zelf kan naargelang het model wel iets breder of minder breed zijn. Er bestaan zelfs kookplaten van 70 cm breed die passen in een standaardnis van 56 cm breed. Maar hou wel rekening met de afstand tot de muur of kasten naast de kookplaat. Indien nodig kan je houten werkblad op maat bijgesneden worden voor de nieuwe kookplaat.
Wens je een strakke afwerking, waarbij het oppervlak van de kookplaat gelijkloopt met het werkblad? Geen probleem, kies dan voor een vlakbouwkookplaten . Deze sluiten perfect aan omdat ze in een nis liggen die uitgefreesd is in het werkblad. Opgelet: deze vlakbouwkookplaten worden enkel geïnstalleerd in een stenen of granieten blad met een op maat gemaakte nis.
Andere mogelijke afwerkingen zijn:
- Een inox rand
- Een geslepen facetrand in het glas
- Geen rand
Met de inductietechnologie daalt je energieverbruik met een derde. De kooktijden (om je water te koken bijvoorbeeld) zijn maar half zo lang als bij een elektrische of gaskookplaat!* De meeste kookplaten beschikken ook over een boostfunctie.
Sommige kookplaten hebben 1 of 2 boostzones, anderen hebben een booster op elke kookzone. Deze boostfunctie zorgt voor een zeer snelle temperatuurstijging en zo kan je nog sneller water aan de kook brengen.
* verbruik en tijdsduur nodig om 2 liter water aan de kook te brengen.
Een inductiekookplaat is eenvoudig te reinigen met een vochtige doek, aangezien het oppervlak glad is en het voedsel niet inbrandt rond de kookplaat. Spetters en ander vuil kunnen snel worden verwijderd. Je hoeft je kookplaat dus niet schoon te schrapen!
Dankzij de slider bediening bedien je je inductiekookplaat met één vingertip: je hoeft enkel je vinger over het bedieningsoppervlak te laten glijden om de gewenste temperatuur in te stellen. Dat is sneller dan de klassieke tiptoetsbediening. Er bestaan kookplaten met 1 slider, of met meerdere sliders, één voor elke kookzone.
Met de geïntegreerde timer in je inductiekookplaat programmeer je de gewenste kooktijd. Wanneer de ingestelde tijd verstreken is, klinkt een signaal en schakelt de kookzone automatisch uit. Sommige kookplaten hebben een aparte timer per kookzone voor meer flexibiliteit tijdens het koken. Super praktisch!
Gebruik ook de pauzeerfunctie om het koken even te onderbreken en daarna op dezelfde temperatuur verder te koken. Altijd handig als er iemand belt terwijl je met je neus in de kookpotten zit!
De vergrendelingsfunctie of kinderbeveiliging op je inductiekookplaat zorgt ervoor dat de bedieningsfuncties blokkeren en je kinderen de kookplaat niet kunnen inschakelen. Bij het kiezen van je kookplaat moet je ook rekening houden met het totale vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe meer kookzones je tegelijkertijd en op hoge temperatuur kan gebruiken.
Bepaalde kookplaatmodellen zijn verbonden aan de afzuigkap. Zo kan je je afzuigkap volledig regelen via de kookplaat. Erg handig! AEG biedt bijvoorbeeld de functie Hob2Hood: de kookplaat schakelt de afzuigkap automatisch in en stemt het afzuigvermogen af op het gerecht dat je aan het bereiden bent. Ander merk, vergelijkbare functie: InTouch van Novy.
Veel kookplaten zijn bedacht om je meer vrijheid te bieden zodat je zelf de nodige kookruimte bepaalt. Een grote kookpan die op 2 zones tegelijk staat of eerder twee kleine braadpannen op dezelfde zone.
Bij inductiekookplaten bestaan er 2 verschillende zones:
Heb je je elektrische, gas- of keramische kookplaat ingeruild voor een inductiekookplaat? Pas op: je oude pannen zijn misschien niet meer compatibel met je nieuwe kookplaat. Om dit te weten te komen, bestaat een simpele truc. Je hoeft alleen maar een magneet onder de bodem van de pan te houden. Indien de magneet wordt aangetrokken, is de pan geschikt voor inductiekookplaten.
Opgelet: kookpotten en pannen die op een gasvuur werden gebruikt, kunnen vervormd zijn door de hitte. Deze zullen dus niet goed meer werken op een inductieplaat.