Hoe je gaskookplaat kiezen?

Voor wie graag traditioneel kookt, gaat er niets boven een gaskookplaat. Koken op gas biedt dan ook tal van voordelen. Gas is een soepele en makkelijk te beheersen energie die blindelings doet wat jij zegt. Maar welke gaskookplaat kies je ? Onze tips helpen je om de beste keuze te maken.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc3_tipk_taquegaz.jpg

Ook het design telt!

Op het vlak van design is er voor elk wat wils. Qua afwerking bijvoorbeeld kan je kiezen tussen inox, vitrokeramisch glas of een geëmailleerde afwerking. Die komt beetje bij beetje terug, vooral vanwege de originele look en het onderhoudsgemak.

De roosters waarop je je pannen en potten plaatst, zijn verkrijgbaar in geëmaileerd staal, inox en gietijzer. Dat geeft een zeker cachet aan je keuken.

bloc5_tipk_taquegaz1.jpg

En hoe zit het met de technische kant?

Gaskookplaten genieten enkele belangrijke technische snufjes. Elke brander beschikt over zijn individuele rooster of er is één rooster voor 2 branders. Het voordeel? Ze zijn heel makkelijk te ondehouden en bovendien kan je ze beter hanteren.

Wat het koken betreft, zijn gaskookplaten voorzien van knoppen waarmee je heel precies het vermogen van de branders kan instellen. Alles hangt uiteraard af van wat je wil klaarmaken. Sommige merken bieden knoppen aan met meerdere standen, genummerd van 1 tot 9. Zo kan je heel makkelijk de intensiteit regelen.


Hoe groot?

Als je een nieuwe kookplaat koopt, moet je goed weten hoe breed je nis is en wat de schijnbare breedte van de kookplaat mag zijn. De breedte van de nis is gewoon de opening in je werkblad waarin de kookplaat zal worden geplaatst. De standaardbreedte is 56 cm maar er zijn ook nissen van 70 cm of meer.

Heb je plaats voor een grotere kookplaat maar heeft je nis slechts de standaardgrootte van 56 cm? Verschillende merken bieden grotere kookplaten aan tot 76 cm schijnbare breedte. Zo loop je niet het risico dat de stelen van je potten en pannen elkaar zullen raken. Handig!

Omgekeerd bestaan er ook smallere gaskookplaten met een schijnbare breedte van minder dan 40 cm. Zij zijn heel handig in een kitchenette of als je een tweede kookplaat wil installeren in een grote keuken.

Ontsteking met één hand, wat is dat?

Ontsteking met één hand wordt steeds couranter. Ze is makkelijk te gebruiken en efficiënt in de tijd, zodat koken op gas een nieuwe ervaring wordt. Je hoeft enkel de gasknop om te draaien en je krijgt onmiddellijk een vlam.

bloc6_tipk_taquegaz1.jpg

Welk gas voor je kookplaat?

Stadsgas of gas uit flessen? Gaskookplaten kunnen rechtstreeks functioneren met stadsgas. Als je gasflessen gebruikt (butaan of propaan), kies dan een kookplaat die 'aanpasbaar' is. Daarvan kan je de sproeiers vervangen. Afhankelijk van het model van de kookplaat zijn ze inbegrepen of moet je ze er speciaal bij bestellen.

Maximale veiligheid

Ben je wat bang voor gas? Geen paniek, want gaskookplaten zijn uitstekend beveiligd! Ze beschikken over een thermokoppelbeveiliging. Die zorgt ervoor dat het gas automatisch wordt afgesloten als er geen vlam is.

Sommige gaskookplaten gaan zelfs verder en bieden functies aan zoals automatische herontsteking als de vlam uitgaat. En als dat niet lukt, wordt de gastoevoer onmiddellijk afgesloten.

bloc8_tipk_taquegaz1.jpg

Makkelijke bedieningsknoppen

Wil je meer ruimte voor je potten en pannen? Kies dan voor een gaskookplaat met de bedieningsknoppen op de voorkant. Een ander voordeel daarvan is dat je altijd makkelijk bij de knoppen kunt, ook als er een grote pan staat op de eerste brander. En het is ook erg handig als je kookplaat in een hoek van je keuken staat met een muur aan de rechterkant.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters