Welke koelkast kiezen voor jouw keuken?

De koelkast is een van die onmisbare toestellen die je in elke keuken terugvindt. Dankzij dit toestel kunnen we elke dag iets lekkers op tafel zetten met verse ingrediënten en blijft ons voedsel langer goed.
Er bestaan koelkasten in zowat alle vormen en formaten: van een 1-deurskoelkast tot een koel-vriescombinatie of een Amerikaans model ... Er is voor ieder wat wils! Maar hoe maak je de juiste keuze? We geven je tekst en uitleg.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc6_le_bon_frigo.jpg

Welke modellen zijn er op de markt?

Zoek je een koelkast voor je kot? Of wil je eerder een alleskunner voor het hele gezin? We zetten de voordelen van elk type met plezier op een rijtje.

  • 1-deurskoelkast : dit type koelkast biedt veel ruimte voor verse producten, al dan niet met een ingebouwd vriesvak. De 1-deurskoelkast bestaat ook als inbouwmodel.
  • Koelkast met diepvriezer : een complete oplossing als je de voordelen van een koelkast en die van een diepvriezer wil combineren in één toestel. Er bestaan modellen met een diepvriezer onderaan of bovenaan. De koel-vriescombinatie bestaat ook als inbouwmodel.
  • Amerikaanse koelkast : het formaat is de grootste troef van dit type. Zo past er tot 30% meer in dan in een koel-vriescombinatie. Deze modellen zijn vaak ook uitgerust met een water- of ijsblokjesdispenser.
  • French Doors : het grootste model op de markt. Dit type heeft 2 verticale deuren voor de koelzone en lades voor het vriesgedeelte.
  • Minikoelkast : een klein model met een inhoud tot 100 l. Ideaal voor wie alleen woont of een kleine keuken heeft.

bloc2_la_pression_d'eau.jpg

Hoe maak ik een duurzame keuze?

Je koelkast is een van de meest energieverslindende toestellen in je huis. In haar eentje is ze goed voor tot 20% van je jaarlijkse energieverbruik! Wil je besparen of wat liever zijn voor het milieu? Volg dan onze tips om een duurzame keuze te maken.

  • Besteed extra aandacht aan het energielabel van je koelkast. Sinds 1 maart 2021 gelden nieuwe criteria om te bepalen in welke energieklasse een toestel thuishoort. De nieuwe energielabels gaan van A tot G. Klik hier voor meer informatie.
  • Geef de voorkeur aan een koelkast waarvan de onderdelen nog lange tijd verkrijgbaar zijn. De productie van een nieuwe koelkast heeft namelijk een grote impact op je ecologische voetafdruk. Door hier rekening mee te houden, kan je je koelkast langere tijd laten herstellen. Je vindt deze informatie op de productpagina van je toestel.
  • Als je kiest voor een model met diepvriezer, ga dan voor een toestel met No Frost-technologie. Deze technologie voorkomt ijsvorming, dat het energieverbruik van je koelkast de hoogte in jaagt.
  • Heb je beslist om je verouderde koelkast te vervangen? Goed idee! Oude koelkasten zijn vaak echte energievreters: meestal is het duurzamer om ze te vervangen dan ze te laten herstellen.
  • Hoe vaak de deur wordt geopend bepaalt mee het energieverbruik van je koelkast. Hoe vaker je de deur van je koelkast opent en sluit, hoe meer energie hij zal verbruiken. Heb je een groot gezin of leef je met verschillende mensen samen? Kies dan voor een koelkast met energielabel A!
  • Ben je regelmatig voor korte tijd weg? Overweeg dan een koelkast met vakantiemodus. Ben je minder dan 2 weken weg? Dan is het beter om je koelkast niet uit te zetten. Ze zal dan meer energie verbruiken om achteraf weer op de juiste koeltemperatuur te komen. Zo’n vakantiemodus is in dat geval erg handig! Ben je meer dan 2 weken weg? Dan doe je er wel goed aan om je koelkast uit te zetten.
  • Geef de voorkeur aan een koelkast met digitaal scherm. Zo vermijd je dat je een te lage temperatuur instelt en meer energie verbruikt dan nodig. De aanbevolen temperatuur is 5 graden.
  • Elk voedingsmiddel heeft zijn geschikte plek in de koelkast. De temperatuur in de 0°C-zone (vaak apart) schommelt altijd rond het nulpunt. Deze zone is ideaal om verspilling tegen te gaan en om vis, vlees, fruit of zelfs melkproducten langere tijd vers te houden.

De juiste koelkast in de juiste keuken

Een vrijstaande koelkast maakt deel uit van je interieur. Want in tegenstelling tot inbouwmodellen zit dit type niet verstopt achter een deur die bij je keukenkasten past. Als je je keuken bijvoorbeeld een moderne look wil geven, kan je kiezen voor een model in roestvrij staal. Liever een vleugje retro? Goed nieuws: er bestaan ook koelkasten met een retrolook. Een vrijstaande koelkast kan dus heel bepalend zijn voor de uitstraling die je wil geven aan je keuken en/of interieur.

bloc4_frigos_économes.jpg

Statische, dynamische of geventileerde koeling?

  • Statische koeling: dit is de oudste koeltechnologie voor koelkasten en diepvriezers. In dit type koelkast wordt de koude niet geventileerd. De temperatuur is niet overal in het toestel gelijk, wat betekent dat sommige zones kouder zijn dan andere. Wat zijn de voordelen hiervan? Koelkasten met statische koeling zijn stiller en minder energieverslindend dan toestellen met andere technologieën.
  • Tip: zet de voedingsmiddelen niet te dicht tegen elkaar en leg de gevoeligste producten (vlees, schaaldieren ...) onderaan in de koelkast.
  • Dynamische koeling: technologie waarbij een ventilator de koude gelijkmatig verdeelt in de koelkast. In een koelkast met dynamische koude blijven voedingsmiddelen 3 keer langer goed zonder uit te drogen. Houd er wel rekening mee dat deze technologie vaak alleen wordt toegepast in de koelzone, met statische koeling in het diepvriesgedeelte. Je zal dus nog geregeld de diepvriezer moeten ontdooien.
  • Tip: als je kiest voor dynamische koeling, kies dan voor een koelkast met twee gescheiden koelcircuits in het koel- en vriesgedeelte. Zo hoef je het koelgedeelte niet uit te zetten als je de diepvriezer moet ontdooien.
  • Geventileerde koeling of No Frost: dit is de meest complete technologie en ze wordt standaard in alle Amerikaanse koelkasten gebruikt. Een ventilator verdeelt de koude gelijkmatig in het hele toestel, terwijl de koelkast koude en droge lucht injecteert om sneller te koelen zonder vocht. Aangezien de geïnjecteerde lucht droog is, blijven voedingsmiddelen doorgaans minder lang goed en drogen ze ook sneller uit.
  • Tip: het is sterk aanbevolen om delicate voedingsmiddelen af te dekken of ze in doosjes te bewaren, om te vermijden dat ze uitdrogen.

bloc1_frigos_encastrables.jpg

Geschikte afmetingen en aangepast volume

 

Om de juiste koelkast te kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met het formaat en het volume.

Een groot gezin heeft namelijk meer koelruimte nodig dan een koppel of iemand die alleen woont. De gouden regel: reken 100 liter voor 1 persoon en tel daar 50 liter bij voor iedere persoon extra. Voor 3 personen heb je dan idealiter een koelkast van 200 liter nodig. Het heeft geen zin om een grote koelkast te kiezen als je die niet nodig hebt: je koelkast werkt beter en verbruikt niet meer energie dan nodig wanneer ze goed gevuld is. Zo vermijd je bovendien dat je regelmatig bedorven voedingswaren moet weggooien.

Houd ook rekening met de afmetingen van de koelkast en de plaats waar je ze wil zetten. Er bestaan modellen met buitengewone afmetingen: sommige modellen zijn groter of kleiner dan gemiddeld, maar hebben dezelfde capaciteit als een standaard koelkast. Ideaal voor wie een kleine keuken heeft, maar toch een grote koelkast wil! Overweeg je een Amerikaanse koelkast of een model met French Doors? Houd dan ook rekening met de diepte. Zulke toestellen zijn vaak dieper en volumineuzer.

bloc7_facilité._d'un_utilisation.jpg

Klimaatklasse, wat is dat?

Koelkasten zijn ontworpen om te functioneren in een ruimte met een bepaalde temperatuur. De klimaatklasse geeft bijgevolg aan bij welke omgevingstemperatuur je koelkast optimaal werkt. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met de temperatuur van de ruimte waarin je koelkast zal komen te staan.

Wil je je koelkast in een weinig tot niet verwarmde ruimte zetten? Ga dan eerst na of de koelkast die je op het oog hebt tot de juiste klimaatklasse behoort. Dat geldt overigens ook voor ruimtes waarin de temperatuur snel stijgt in de zomer, of wanneer de koelkast dicht bij een zonnig raam zal komen te staan. Je loopt dan namelijk het risico dat de motor niet genoeg draait, waardoor het koel- en/of vriesgedeelte niet de juiste temperatuur bereikt.

bloc3_on_congèle_tout.jpg

Soep, ijs en pizza: alles gaat in de diepvriezer!

Maak je vaak soep of groenten vooraf klaar? Dan is een vriescompartiment echt wel handig! Invriezen is een van de beste methodes om je voedingsmiddelen langer te bewaren. En het vriesvak van je koelkast komt daarbij heel goed van pas. Goed om te weten: de ideale diepvriestemperatuur is -18 °C.

Heb je al een aparte diepvriezer? Kies dan voor een koelkast zonder vriesgedeelte. Een 1-deurskoelkast volstaat vaak ook, hoewel die doorgaans een beperktere capaciteit heeft. Zo’n model is dan ook perfect voor wie slechts af en toe diepgevroren voedingsmiddelen gebruikt.

Heb je je keuze gemaakt en de koelkast gevonden die aan je wensen voldoet?

Top! Raadpleeg onze andere pagina's om alles te weten te komen over het onderhoud, het gebruik en de installatie van je nieuwe koelkast.

Meer advies