Welke keukenrobot moet ik kiezen?

De keukenmachine: steeds meer een onmisbaar toestel in je keuken. Maar wat is nu de beste keukenmachine? Foodprocessor, patisserierobot, robotkoker… Dat hangt natuurlijk allemaal van jou en je kook- en bakvoorkeuren af. Gelukkig helpen we je de ideale keukenassistent te kiezen.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
Moulinex kookrobot met versgekookte maaltijd in

Het wat en hoe van de keukenmachine

Maar wat is een keukenmachine nu eigenlijk? Een keukenmachine of -robot is een toestel dat verschillende manuele taken tijdens het koken of bakken automatiseert. Hoewel ze door hun vorm vooral gemaakt zijn om te mengen, kloppen en kneden, kan je tegenwoordig voor de meeste keukenrobots extra accessoires en opzetstukken kopen waarmee je ook kan mixen, hakken, raspen, snijden en emulsioneren. Zo heb je dankzij een keukenrobot zelf een pak minder werk. Om te weten welke keukenmachine je best koopt, bepaal je eerst welke functies voor jou het belangrijkst zijn. Is dat:

  • De functionaliteit?
  • De bijgeleverde accessoires of opzetstukken?
  • Het vermogen?
  • De capaciteit, ofwel de grootte van de mengkom?
  • Het design of de materialen?
  • Het prijskaartje?
  • Of eerder wat andere gebruikers ervan vinden?

KitchenAid-hakmolen in een keuken voor een raam

Waar moet je op letten bij het kiezen van een keukenrobot?

Maar hoe zet je die verschillende criteria om in het vinden van de beste keukenmachine voor jouw keuken? Niet elk criterium is namelijk voor iedereen even belangrijk. Zo zoek jij misschien een krachtige keukenrobot waarmee je makkelijker voor je groot gezin kan koken, terwijl ik eerder een basismodel zoek dat past bij mijn interieur.

Moulinex kookrobot omringd door verschillende kleine gerechtjes

De functionaliteit: foodprocessor vs keukenrobot vs kookrobot

Elke keukenmachine heeft een of meerdere ingebouwde functionaliteiten. Onder keukenrobot of -machine verstaan wij 3 grote soorten: de foodprocessor, de klassieke keukenrobot en de kookrobot.

Foodprocessor

Wil je vooral groenten fijnsnijden, mixen of raspen? Kies dan voor een foodprocessor. Je kan deze ook gebruiken om ingrediënten te kloppen of te kneden. In de meeste gevallen wordt hij geleverd met allerlei accessoires.

Bekijk hier onze foodprocessors

Keukenrobot

Zin om een taart, een brood, een pizza of meringue... te bereiden? Met een keukenrobot kan je snel en makkelijk deeg en beslag kneden, eiwitten of slagroom opkloppen en allerlei bereidingen mixen. Ideaal voor de hobbybakker dus. De werking is eenvoudig: dankzij bolvormige bewegingen en een constante krachtverdeling wordt het deeg op homogene wijze gemengd en blijft het niet aan de kom plakken. Ook keukenrobots komen vaak met een hele reeks accessoires en opzetstukken, al dan niet standaard bijgeleverd. De kneedhaak, klopper en ballongarde maken echter deel uit van het standaardpakket.

Bekijk hier onze keukenrobots

Kookrobot

Een kookrobot is het ideale keukenhulpje dat je van a tot z begeleidt bij de bereiding van je gerechten. Hij kan de ingrediënten hakken, raspen, kneden, pletten, wegen en opkloppen, en kookt ze in jouw plaats. Onze kookrobots zijn uitgerust met verschillende kookstanden, een uitgesteldestartfunctie en automatische uitschakeling. Kortom: een zeer complete keukenmachine! En met het bijgeleverde receptenboek of de voorgeprogrammeerde recepten kan je variëren zoveel als je wil.

Bekijk hier onze kookrobots

Opgelet: verwar een kookrobot niet met een multicooker. Een multicooker kan de ingrediënten niet snijden, mengen of kneden, maar heeft wel verschillende kookstanden. De meeste multicookers zijn uitgerust met een stoom- en sudderstand: ideaal om stoofpotjes of soepen te bereiden.

Braun foodprocessor met verschillende accessoires/opzetstukken

De accessoires en opzetstukken: mix en match naargelang je noden

Vooral foodprocessors en keukenrobots hebben een resem aan accessoires en opzetstukken. Je moet er maar aan denken, of er bestaat een opzetstuk voor. Enkele voorbeelden van accessoires voor de foodprocessor zijn:

  • Een blender: ideaal om sauzen, soep, sorbets, geschaafd ijs, smoothies, milkshakes... te maken.
  • Een sapcentrifuge: perfect om makkelijk fruit- en groentesap te bereiden zonder je vruchten te hoeven schillen.
  • Een deeghaak: onmisbaar om je deeg goed te kneden.
  • Een multifunctioneel mes: om je vlees en groenten fijn te snijden.
  • Een klopper: om eieren op te kloppen, slagroom te maken en melkproducten, pannenkoekenbeslag of mayonaise te binden.
  • Een rasp- en snijschijf: om je groentjes in een handomdraai te bereiden.
  • Een frietschijf: om zelf je frietjes te snijden.
  • Een kaasrasp: om makkelijk fijngeraspte kaas toe te voegen aan je gerechten.

Ook met een keukenrobot zijn de mogelijkheden eindeloos. Veel van de extra opzetstukken voor de keukenrobot hebben dezelfde functionaliteiten als de accessoires bij de foodprocessor. Zo heb je niet alleen een klassieke keukenrobot, maar ook een met blender, sapcentrifuge, vleesmolen, pastamaker, groentesnijder, enzovoort. Eindeloos kiezen dus.

Nu denk je misschien: “Maar als de keukenrobot en foodprocessor hetzelfde kunnen, welke moet ik dan kiezen?”. Ze kunnen inderdaad beiden hetzelfde, mits extra accessoires of opzetstukken. Als je geen zin hebt om naast je keukenmachine nog een boel extra stuks te kopen, ga je dus best voor het toestel dat je het meest zou gebruiken: ofwel de keukenrobot die je helpt bij kneden, kloppen en mengen, of de foodprocessor om fijn te snijden, te mixen en raspen.

Ten slotte kan je ook accessoires kopen voor je kookrobot. Voorbeelden hiervan zijn een grotere of kleinere kom, een speciaal kookdeksel dat je eten lekker krokant maakt, gardes, snijders, enzovoort.

Bekijk onze accessoires

Bosch-keukenrobot met indirecte aandrijving

Het vermogen: wat is het en waar moet je op letten

Bij de meeste keukentoestellen is het vermogen een goede maatstaf voor de kracht van het toestel. Ook bij keukenrobots kan je dan stellen hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger hij is, toch? Niet per se. Hoewel het vermogen zeker een rol speelt, is ook de aandrijving een factor die bepaalt hoe krachtig je keukenrobot is.

Wat is de aandrijving?

De aandrijving, of ‘krachtoverbrenging’, is de manier waarop de kracht van de motor wordt overgebracht op het opzetstuk. Bij keukenrobots spreken we van twee soorten aandrijving: direct of indirect. Zoals zijn naam misschien al verraad, is bij een directe aandrijving de motor rechtstreeks verbonden met de opzetstukken van de keukenrobot. Daardoor wordt het vermogen constant overgedragen en is er minder vermogen nodig om eenzelfde kracht te verkrijgen.

Bij een indirecte aandrijving is de motor niet rechtstreeks verbonden met de opzetstukken, maar worden de opzetstukken aangedreven door een motor met riemen. Omdat de aandrijving hierbij niet direct is maar deze via een tussenstap gebeurt, wordt er meer energie verloren tijdens het proces en is er een groter vermogen nodig om hetzelfde krachtniveau te bereiken.

De kracht van de keukenrobot wordt dus door deze twee factoren (vermogen en aandrijving) bepaald. Maar wat houdt een hoge of lage kracht net in bij het gebruik? Wel, als je voornamelijk zware deegwaren maakt zoals pastadeeg, pizzadeeg, brood, enzovoort, dan ga je best voor een keukenrobot met een hoog vermogen. Dat wil zeggen 1200 watt voor een keukenrobot met indirecte aandrijving en 325 watt voor een exemplaar met directe aandrijving. Voor cakebeslag, het opkloppen van eiwitten, enzovoort heb je voldoende aan een lager vermogen: 800 watt bij indirecte aandrijving en 300 watt bij directe aandrijving.

Goed om te weten: KitchenAid-keukenrobots beschikken altijd over een directe aandrijving, terwijl Kenwood-keukenrobots standaard een indirecte aandrijving hebben.

Man in keuken met Kenwood-keukenrobot en meerdere kommen in verschillende groottes

De capaciteit: voor grote gerechten en grote gezinnen

Met de ‘capaciteit’ van een keukenrobot doelen we vooral op de inhoud, en dus de grootte, van de mengkom. Deze varieert tussen 1 en 7 liter. Kies een mengkom die past bij de gerechten die je wil klaarmaken en het aantal personen waarvoor je kookt. Op vlak van gerechten speelt zowel de hoeveelheid ingrediënten een rol alsook het type recept.

Zo heb je voor een luchtig beslag bijvoorbeeld niet per se veel ingrediënten nodig, maar moeten deze wel genoeg ruimte krijgen zodat er bij het mengen voldoende lucht in kan komen.

Heb je een groot gezin thuis of bak of kook je graag grote hoeveelheden voor vrienden of familie? Ook dan koop je best een keukenrobot met een grote mengkom.


Wil je graag tijd winnen tijdens het koken? Sommige keukenrobots worden geleverd met 2 of 3 mengkommen. Zo kan je meteen verder met de volgende fase van je recept, zonder eerst de kom te moeten afwassen. Lekker praktisch.

Ontdek onze keukenrobots met extra mengkom(men)

Een rode en een lichtblauwe KitchenAid-keukenrobot in een keuken voor een raam

Design: ook het oog wil wat

Een goede keukenrobot kan tegenwoordig best veel wegen, waardoor het niet zo makkelijk is deze elke keer na gebruik op te bergen. Zeker als je hem vaak gebruikt. Dus blijft je keukenmachine vaak op zijn zelfde plekje staan op het aanrecht of in een hoek in de keuken.

Daardoor valt hij natuurlijk meer op, zeker als hij qua design wat uit de boot valt. Veel mensen kiezen daarom voor een keukenrobot die binnen hun interieur past. Gelukkig zijn veel merken in verschillende kleuren beschikbaar, of zijn er genoeg merken die keukenrobots in verschillende materialen aanbieden: inox, kunststof, zwart, crèmekleurig, rood… Keuze genoeg om een keukenrobot te vinden die perfect past bij jou interieur en bij je andere keukentoestellen.

Met onze handige kleurenfilter vind je de juiste look voor jouw keukenrobot. Probeer het zelf uit.

Bekijk onze keukenrobots

Kenwood-foodprocessor in een keuken

De prijs: betaalbaar of topklasse

Uiteraard speelt ook de prijs voor veel mensen een rol bij het kiezen van de juiste keukenrobot. Vooral als je voor het eerst een keukentoestel koopt wil je misschien eerst voor een goedkoper basismodel gaan dat je later eventueel kan uitbreiden met accessoires of opzetstukken. Of ga je liever meteen voor het beste van het beste voor de ultieme ervaring? De keuze is volledig aan jou.

Een foodprocessor vind je bij ons al vanaf € 35, terwijl de goedkoopste keukenrobot rond € 80 kost. De bekendste merken zoals Kenwood en KitchenAid kosten dan weer rond de € 200 voor een basismodel, en kunnen tot meer dan € 1000 oplopen. Voor deze prijs krijg je natuurlijk de meest moderne technologieën, de beste resultaten en zijn er vaak meerdere opzetstukken inbegrepen.

Stel je maximaal budget in via onze filter, of sorteer ons aanbod van laag naar hoog of hoog naar laag volgens jouw persoonlijke voorkeur.

Vind je keukenrobot

Moeder en kind aan het lachen in de keuken terwijl ze aan het bakken zijn met een keukenrobot

De reviews: wat andere hobbykoks ervan vinden

Vertrouw jij liever het meest op de persoonlijke ervaringen van anderen? Wanneer je al een beter idee hebt van de functionaliteiten, capaciteit en de prijs die je zoekt, kan het altijd handig zijn om ook eens naar de reviews van de toestellen te kijken. Dit kan zeker helpen wanneer je tussen twee of meer toestellen twijfelt. Onze klanten laten vaak eerlijke en gedetailleerde reviews achter die doorslaggevend kunnen zijn voor jouw keuze. Lees dus zeker eens de reviews van onze keukentoestellen, en aarzel niet zelf een review achter te laten wanneer je je ideale keukenrobot hebt gevonden.

Bekijk onze keukenrobots met 5-ster reviews

Meer advies