Hoe je inbouwvaatwasser kiezen?

Vandaag de dag zijn de moderne vaatwassers zuiniger, stiller en minder omvangrijk. Hun missie: een afwas van ongeëvenaarde kwaliteit en een maximum aan comfort.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg

Het juiste type vaatwasser kiezen

Er bestaan 4 types inbouwvaatwassers voor je ingerichte keuken. je keuze hangt af van het resultaat dat je wenst te verkrijgen en de ruimte waarover je beschikt.

  • Vatwassers met zichtbaar bedieningspaneel (ook semi-inbouwvaatwassers genoemd): het bedieningspaneel zit aan de buitenkant en blijft dus altijd zichtbaar. Maar je start het programma toch zonder de deur te openen.

  • Volledig geïntegreerde vaatwassers (ook fully integrated genoemd): integreert zich perfect in je keuken. Het bedieningspaneel is op de rand van de deur aangebracht. Wil je de resterende tijd zien tijdens de afwasbeurt? Kies dan een vaatwasser met vloerprojectie.

  • Smalle inbouwvaatwassers: deze modellen van 45 cm breed zijn perfect als je weinig plaats hebt. Sommige hebben een zichtbaar bedieningspaneel en andere zijn fully integrated.

  • Onderbouwvaatwassers : perfect als je het decoratiepaneel van je keukenmeubel niet meer heeft of om een vaatwasser onder je werkblad te plaatsen. Aangezien hij minder diep is dan een traditionele vaatwasser en zijn sokkel in de hoogte verstelbaar is, past hij perfect in je meubel. Hij wordt ook geleverd zonder werkblad (want dat heb je niet meer nodig) en met een roestvrij stalen deur, of in een andere kleur naargelang het model. De plint van je keuken garandeert een verzorgde afwerking.

bloc2_lavevaisselletips.jpg

Hoe worden mijn bestekken opgeborgen?

Vele vaatwassers zijn uitgerust met een bestekmandje. Maar er zijn ook vaatwassers met een besteklade. Het voordeel? Je bespaart plaats in het onderste rek om nog meer borden af te wassen. Bovendien zijn je bestekken al gesorteerd in de lade. Het middelste gedeelte van de lade is over het algemeen holler voor pollepels of dikker keukengerei dan bestekken.

bloc3_lavevaisselletips.jpg

Stil

Hoor je iets? Neen. En toch, terwijl je koffie schenkt aan je vrienden is de vaatwasser al volop aan de gang. En ja, dankzij de uitstekende geluidsisolatie van bepaalde modellen worden ze ultra-stil. Vanaf 50 dB moet je de deur van je keuken sluiten. Van 44 tot 49 dB kan je je vaatwasser aanzetten nagenoeg wanneer je maar wil. Bij minder dan 44 dB hoor je nog slechts wat geruis. Heb je een open keuken? Dan raden wij je een stil model aan van minder dan 44 dB. 

Goed om weten: 3 decibel minder betekent de helft minder lawaai.

bloc4_lavevaisselletips.jpg

De juiste programma’s kiezen

Sommige vaatwassers zijn voorzien van specifieke programma’s om je het leven gemakkelijker te maken.

Met een automatisch programma hoef je je geen zorgen meer te maken. Dankzij sensoren past de vaatwasser het programma aan aan de mate dat de vaat vuil is en aan de hoeveelheid van de te reinigen vaat. Onberispelijk resultaat gegarandeerd!

Geen zin om te wachten tot de vaatwasser volledig vol zit om hem aan te zetten? Kies een model dat uitgerust is met het programma halfvol. De afwastijd wordt verkort en de hoeveelheid water wordt aangepast aan de hoeveelheid vaat die moet gereinigd worden.

Met betrekking tot zeer vuile kommen en borden zijn sommige vaatwassers voorzien van een intensieve zone in de onderste mand. Eens geactiveerd verhoogt zij de druk om het hardnekkige vuil te verwijderen. Maak je geen zorgen: de druk in de bovenste mand verandert niet en de delicate vaat wordt nog steeds met zachtheid gereinigd.

Dringend propere vaat nodig? De Turbo-functie helpt je uit de nood. Wanneer je die activeert wordt de vaat bij een iets hogere temperatuur afgewassen, met ietsje meer water maar veel sneller.

bloc5_lavevaisselletips.jpg

En voor een echt droge vaat?

Nooit meer je vaat afdrogen na het programma: kies voor een technologie of een functie die je een prefect droge vaat garandeert.

  • De Zeolith-technologie: zeoliet is een mineraal dat warmte verspreidt wanneer het vocht opneemt. Zo verkrijg je een nog beter droogresultaat zonder meer energie te verbruiken. Het drogen met zeoliet werkt even goed bij normale vaat als bij plastic. En het herstelt zich automatisch bij de volgende afwasbeurt.
  • Het turbo-droogsysteem: je vaatwasser is uitgerust met een ventilatiesysteem dat het drogen aanzienlijk verbetert.
  • De Extradroge functie: dankzij een hogere temperatuur tijdens het spoelen en een langere droogfase drogen je vaat of plastic potjes beter.
  • Automatische opening op het einde van de cyclus: dankzij deze optie verdampt de resterende vochtigheid en droogt je vaat op natuurlijke wijze. Zelfs de plastic dekseltjes en potjes zijn droog. Let wel op voor de werkbladen in laminaat: door de vochtigheid kunnen die beschadigd raken.

bloc6_lavevaisselletips.jpg

Controleer de afmetingen van je nis

Meet eerst goed de hoogte van je nis. Vroeger waren de standaard werkbladen 80 tot 82 cm hoog. Maar vandaag de dag zijn de meeste keukens 86,5 tot 92 cm hoog. Goed meten is dus de boodschap!

Ons advies? Als je kunt, ga dan voor een hoger model. Dat biedt je meer flexibiliteit. En je bergt er gemakkelijk kleine borden in op, in de onderste of bovenste mand.

De breedte van de nis moet ook gemeten worden. De smalste modellen zijn 56 cm breed, en de breedste zijn 90 cm breed.

Voor een nog groter gemak kan je ook je vaatwasser in de hoogte laten inbouwen. Een niet alleen esthetisch maar ook praktisch voordeel! je hoeft zich niet meer te bukken om de vaatwasser te vullen of leeg te maken.

bloc7_lavevaisselletips.jpg

Moduleerbaar volgens je behoeften

Natuurlijk zijn alle borden niet even groot. Het ordelijk schikken van je vaat kan je dus ook het leven eenvoudiger maken.

Met een bovenste mand die in de hoogte verstelbaar is, plaats je de mand gemakkelijker wat lager of wat hoger om je vaat op te bergen zoals je dat wenst.

De manden met inklapbare bordenrekken(in de onderste of bovenste mand) hebben het voordeel dat de pennen inklapbaar zijn. Resultaat: ze raken niet verwrongen of gebroken in de loop der tijd.

Andere modellen beschikken zelfs over een binnenverlichting. Handig om goed te zien waar je je vaat opbergt… of om het resultaat te bewonderen na elke afwasbeurt  ;-)

Welke vaatwasser kiezen om te besparen?

In tegenstelling tot wat men je soms doet geloven, verbruikt een vaatwasser veel minder dan manueel afwassen. Je bespaart dan ook gemiddeld drie keer zo veel! Vooreerst omdat je 3 tot 5 keer minder water gebruikt. Dus verbruik je minder energie. En natuurlijk bespaar je heel wat tijd!

Om een zuinig en ecologisch toestel te kiezen moet je letten op het energielabel. Dat informeert je over het energieverbruik en de afwas- of droogprestaties.

Sinds1 maart 2021
gelden nieuwe criteria voor het bepalen van het energielabel. De nieuwe energielabels gaan van A tot G. Klik hier voor gedetailleerde info over de nieuwe energielabels.  


Ook het waterverbruik staat op dat etiket vermeld. Dat wordt uitgedrukt in liter per jaar en wordt berekend op een gemiddelde van 280 afwasbeurten per jaar. Ter informatie: de meeste zuinige vaatwassers verbruiken minder dan 10 liter per cyclus.

bloc8_lavevaisselletips.jpg

Handige tips om te besparen

  • Doe je vaatwasser goed vol zonder hem daarom te overladen.
  • Gebruik het eco-programma wanneer de vaat niet erg vuil is.
  • Programmeer je vaatwasser ‘s nachts (van 22u tot 06u) of in het weekend om te profiteren van de voordelige “daluurtarieven”. De meeste vaatwassers zijn uitgerust met een functie “uitgestelde start”. Zo start je het programma ’s nachts op en word je zelfs overdag niet gestoord. Bovendien bespaar je tot 25% op je elektriciteitsfactuur!
  • Heb je een ecologisch en voordelig systeem voor het produceren van je sanitair warm water (bv. zonnepanelen of boiler met warmtepomp)? Koop dan een vaatwasser die rechtstreeks op een warmwaterkraan aangesloten kan worden.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters