Hoe een soundbar kiezen?

Een soundbar is essentieel voor een optimale geluidservaring. Het toestel creëert een meeslepend effect en verbetert de geluidskwaliteit van je televisietoestel. Het is belangrijk om het juiste model te kiezen tussen de enorme keuze op de markt. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden op vlak van vermogen en technologieën, soorten verbinding en compatibiliteit. In dit artikel helpen we jou de juiste keuze maken. Met welke criteria moet je rekening houden? Wat zijn de verschillende functies? Je ontdekt het hier!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20250116_barre_son_02.jpg

Waarom opteren voor een soundbar?

De voordelen van een soundbar

Het standaard geluid van de geïntegreerde luidsprekers van een televisietoestel is vaak niet scherp genoeg. Met dit compacte toestel kan je de geluidservaring naar een hoger niveau tillen. Met één langwerpige speaker, die perfect onder de tv past, kan je namelijk een immens meeslepend geluid creëren.

Welke toepassingen?

Soundbars zijn voordelig voor verschillende soorten toepassingen. Voor films en series is een soundbar met Dolby Atmos-technologie ideaal. Die kaatst het geluid uit de speaker naar het plafond en de muren, waardoor jij helemaal in de actie zit. Ook voor muziek bestaan er perfecte soundbars. Met stereo- of surround-geluid klinkt de muziek alsof je live op een concert bent. Een soundbar met optische kabel is de ideale aankoop voor gamers, omdat het geluid daarbij niet achterloopt op het beeld. Voor alle toepassingen kan de ervaring ook aangepast worden aan jouw voorkeuren. Heb je graag diepe bassen? Kies dan voor een soundbar met subwoofer, of koop die apart voor een intensere ervaring. Met extra achterspeakers omringt het geluid je volledig, waardoor je midden in de actie zit.

20250116_barre_son_03.jpg

De essentiële criteria om een soundbar te kiezen

Het vermogen: hoe veel watt voor welke ruimte?

Het vermogen van een soundbar, uitgedrukt in watt, versterkt het geluid. Voor optimale prestaties moet het vermogen aangepast worden aan de grootte van de kamer.
Grootte kamer Wattage
Tot 15 m2 100 watt - 150 watt
Tot 25 m2 150 watt - 300 watt
Tot 40 m2 Meer dan 300 watt

Bij een grote ruimte is het ook interessant om te kiezen voor meerdere speakers, voor een bioscoopwaardige geluidskwaliteit. Een 5.1-soundbar, bijvoorbeeld, hebben vaak extra achterspeakers om een driedimensionaal effect te creëren.

Maar opgelet: het is niet enkel het vermogen dat de geluidskwaliteit zal bepalen. Die is ook afhankelijk van bijvoorbeeld de helderheid van dialogen, die tegenwoordig door AI verbeterd kunnen worden aan de hand van verschillende modi. De kwaliteit van de bassen is ook belangrijk voor de algemene geluidskwaliteit. Daarvoor is een subwoofer essentieel. Naast de subwoofer zorgen ook extra kanalen, of speakers, voor meeslepend geluid. Over deze kanalen hebben we het hieronder.

20250116_barre_son_04.jpg

Aantal kanalen

Het aantal kanalen, wat een grote impact heeft op de geluidskwaliteit en de surround-ervaring, wordt weergegeven met een combinatie getallen. Het eerste getal staat altijd voor het aantal naar voren gerichte kanalen. Het tweede getal is de subwoofer en het derde geeft het aantal naar boven gerichte kanalen weer. Hier een lijstje van de meest voorkomende systemen:
  • Een 2.1-soundbar heeft twee hoofdluidsprekers en een subwoofer. Daarbij krijg je stereogeluid en diepe bassen uit de subwoofer.
  • Voor een derde luidspreker met subwoofer moet je naar een 3.1-systeem gaan. Hierbij zal zang en dialoog nog duidelijker verstaanbaar zijn.
  • Bij een 5.1-soundbar krijg je dus 5 geïntegreerde speakers, waarvan er twee het geluid achter je simuleren. Op die manier creëer je jouw eigen home cinema, waarbij het geluid je omringt.
  • Met Dolby Atmos, op een 5.1.2-soundbar of hoger, zijn twee van de speakers naar boven gericht om een meeslepend effect te creëren. De twee extra speakers kunnen ook extern zijn. Die plaats je best achter de zetel voor een meeslepend effect en een echte bioscoopervaring.

20250116_barre_son_05.jpg

Met of zonder subwoofer?

Er bestaan soundbars met en zonder subwoofer. Afhankelijk van jouw voorkeur kan je kiezen voor een bepaald model. Subwoofers produceren enkel lage tonen, waardoor ze zorgen voor extra diepe bassen. Een soundbar kan een ingebouwde subwoofer hebben of een externe, die draadloos verbonden wordt. Als je niet houdt van die lage bassen of een kleinere woonkamer hebt, kan je gaan voor een soundbar zonder subwoofer.

20250116_barre_son_06.jpg

Connectiviteit: bluetooth, HDMI of optisch?

Alle soundbars bieden verschillende verbindingsmogelijkheden met je tv of andere toestellen. Het is belangrijk om te kijken welke verbinding jij het handigst vindt alvorens een soundbar te kopen. Dit zijn de meest voorkomende:
  • Met bluetooth kan je zonder rommelige kabels genieten van een sublieme geluidskwaliteit. Zo kan je ook je gsm of tablet met de soundbar verbinden om muziek af te spelen. De kwaliteit van een bluetooth-soundbar kan minder stabiel zijn dan een model met kabels, door eventuele storingen van andere toestellen en omdat er vertraging van het geluid kan optreden. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je een smart tv met bluetooth-verbinding nodig hebt voor dit soort soundbars.
  • De populairste optie blijft een verbinding via een HDMI-kabel. Check zeker of je tv een ingang heeft voor dit soort kabel. Als er ‘ARC’ of ‘eARC’ bij een van de poorten staat, is je toestel geschikt voor een HDMI-soundbar. Vooral de soundbars van een hogere prijsklasse hebben standaard een HDMI-verbinding.
  • Wens je een 100% stabiele verbinding zonder vertragingen? Dan is een verbinding via een optische kabel een uitstekende keuze. Zo’n kabel heeft een aansluiting met een zeshoekige vorm met een plastic klepje. De poort op je tv waar de kabel in moet, heet ‘DIGITAL AUDIO OUT’. Het merendeel van de soundbars heeft zo’n optische verbinding.

20250116_barre_son_08.jpg

Functies om rekening mee te houden

Specifieke audiomodi

Moderne soundbars hebben verschillende modi, afhankelijk van wat je kijkt. De meest voorkomende zijn cinema, muziek, sport, stem en gaming. De soundbar analyseert het geproduceerde geluid en filtert het nodige, afhankelijk van de content. In stem-modus zal de soundbar er bijvoorbeeld voor zorgen dat de stemmen in het journaal of je favoriete podcast goed naar voren komen, terwijl de cinema-modus dan weer de diepe bassen in je film of serie zal benadrukken.

Slimme soundbars

Sommige slimme soundbars beschikken over spraakbesturing via Alexa of Google Assistant. Met deze optie kan je het volume, de kanalen en het afspelen van muziek vanop afstand regelen met je stem. Moderne soundbars werken zelfs met artificiële intelligentie om het geluid makkelijker en sneller te analyseren en te verbeteren.

Verbonden soundbars

Sommige merken, zoals Bose, Sonos of Samsung, bieden een ecosysteem waarin alle toestellen met elkaar verbonden kunnen worden. Zo koppel je bijvoorbeeld de soundbar in je woonkamer met je smart speaker in de keuken, om overal in huis naar dezelfde content te kunnen luisteren.

20250116_barre_son_09.jpg

Soorten soundbars afhankelijk van jouw behoeften

Veelzijdige soundbar voor dagelijks gebruik

Als je een soundbar zoekt voor dagelijks gebruik, om zowel tv te kijken als af en toe muziek te luisteren in de woonkamer, kan je een soundbar kopen met of zonder subwoofer. Die laatste zorgt voor nog diepere bassen en helder geluid.

Soundbar voor gamers en filmfanaten

Voor gamers en filmfanaten raden we een soundbar met subwoofer en achterspeakers aan voor een volledige onderdompeling. Je creëert een compleet surround-systeem, waardoor het voelt alsof je midden in de film of game zit.

20250117_barre_son_11.jpg

Soundbar voor muziekliefhebbers

Muziekliefhebbers kunnen gaan voor een soundbar van een merk met z’n eigen ecosysteem. Zo kan je op verschillende toestellen in verschillende ruimtes feilloos naar dezelfde muziek luisteren. De speakers kunnen aan elkaar, en aan je smartphone, gekoppeld worden met bluetooth of wifi. Bovendien gebruik je de Spotify-app op je smartphone om te beslissen op welk(e) toestel(len) de muziek afgespeeld moet worden dankzij bijvoorbeeld Spotify Connect of Apple AirPlay.

20250116_barre_son_07.jpg

Ons advies over het onderhoud en de installatie van je soundbar

Tips om de geluidskwaliteit de verbeteren

De installatie van een soundbar is kinderspel. Je verbindt de soundbar met je tv, je stopt alle nodige toestellen in het stopcontact, je downloadt de app en de soundbar, subwoofer en eventuele achterspeakers verbinden vanzelf met elkaar. De kalibratie van het geluid doet het toestel ook helemaal zelf om het geluid te optimaliseren, afhankelijk van de ruimte. Hangt je tv aan de muur? Er bestaan speciale extensies voor muurbeugels om een soundbar te integreren. Op die manier harmoniseer je je tv en soundbar voor een strakke look in je woonkamer.

20250116_barre_son_10.jpg

Regelmatig onderhoud om de levensduur te verlengen

Ook het onderhoud van je soundbar hoeft niet moeilijk te zijn. Regelmatig het stof verwijderen van het toestel is logisch, maar zorg er zeker ook voor dat de soundbar op een stabiele ondergrond staat. Vermijd vochtige of zeer warme plekken, zoals verwarmingen of zonrijke ramen. Zorgzaam omgaan met de kabels en ze goed organiseren is ook aan te raden. Als een optische kabel bijvoorbeeld geplooid wordt, zijn de glasvezels aan de binnenkant gebroken en zal de kabel niet meer werken. Verder is het ook belangrijk om, via de app, systeemupdates regelmatig uit te voeren om de goede werking van je toestel te kunnen blijven garanderen.

Conclusie

De keuze zal dus afhangen van de ruimte waarin de soundbar geplaatst zal worden, de compatibiliteit van je televisietoestel en jouw voorkeuren en budget. Met al deze info zou je in staat moeten zijn om de juiste keuze te maken tussen onze selectie soundbars. Gebruik onze filters om het zoekresultaat te verfijnen.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters