Menu
Afmetingen
Het fysieke formaat hangt samen met de grootte van de magnetische platen van de harde schijf en wordt uitgedrukt in inches. De meest gangbare formaten op de markt zijn 2,5 inch en 3,5 inch.
Interface
De interface fungeert als brug wanneer je bestanden uitwisselt tussen je harde schijf en je pc. Dit zijn de verschillende interfaces:
Makkelijk mee te nemen
Twee soorten harde schijven zijn speciaal ontworpen voor mobiel gebruik: harde schijven van 2,5 inch en SSD-schijven. Ze zijn compact en vederlicht (100 tot 200 g), makkelijk om mee te nemen. Harde schijven van 2,5 inch en SSD-schijven bieden een opslagcapaciteit van 1 GB tot 1 TB, wat volstaat om al je bestanden, foto’s/video’s en muziek op te slaan.
Handig voor het hele gezin
Veel ruimte nodig voor al je gegevens? Een harde schijf van 3,5” biedt veel opslagcapaciteit en is dus zeker geschikt om b.v. een multimediabibliotheek aan te leggen (hd-films, albums). Je hoeft niet bang te zijn voor een volle schijf! Een harde schijf van 3,5 inch is snel (7200 RPM), maar wem zwaar met een gewicht van 1 tot 2 kg. Je kan er moeiteloos de gegevens van verschillende gebruikers op kwijt, ideaal voor bedrijven of gezinnen.
NAS voor gedeeld gebruik
Er bestaan twee mogelijkheden om een harde schijf te gebruiken met meerdere computers. Sommige harde schijven van 3,5 inch kunnen op verschillende computers worden aangesloten via een dubbele of zelfs drievoudige interface.
Wil je nog een stap verder gaan met een netwerkoplossing, dan kan je kiezen voor een harde schijf van het type NAS. Een NAS-schijf is een miniserver die je aansluit op je netwerk. Zo heb je niet alleen met je computer, maar ook met je smartphone of tablet toegang tot al je bestanden.
Waarom is dit nuttig? Om de opslagruimte te optimaliseren voor verschillende toestellen. Een NAS-schijf moet je altijd aansluiten op netstroom en bovendien configureren met een speciaal softwareprogramma. Verschillende toestellen kunnen ook tegelijkertijd via wifi toegang krijgen tot de bestanden op de harde schijf, wat handig is voor mobiele toestellen.
Externe harde schijven zijn vooraf geformatteerd. Je hoeft je nieuwe schijf dus niet te configureren vóór gebruik. Het volstaat om je harde schijf aan te sluiten op b.v. je pc en te wachten tot die de schijf herkent.
je externe harde schijf beschermen tegen schokken
In tegenstelling tot een SSD-schijf (die geen rotatiemechanisme heeft), moeten de magnetische platen van een externe harde schijf worden beschermd tegen schokken en de circuits tegen het risico op gegevensverlies. Zo'n schijf gaat gemiddeld 5 tot 7 jaar mee. Check onze tips om de levensduur van je schijf te optimaliseren:
Beveiligen met een wachtwoord
Om de gegevens op je externe harde schijf nog beter te beveiligen, kan je ze versleutelen. Er bestaan gratis softwareprogramma’s (TrueCrypt, Private Disk, AxCrypt ...) om bestanden, mappen of zelfs je volledige externe harde schijf te versleutelen met een wachtwoord.
Je schijf optimaal laten presteren met de RAID-modus
In het geval van een NAS-schijf die verschillende schijven combineert, kan je de schijf configureren in RAID-modus om de prestaties te optimaliseren. Er worden doorgaans drie niveaus voorgesteld: