Welke harde schijf kiezen?

Het selecteren van de juiste harde schijf is een belangrijke beslissing die afhankelijk is van je specifieke behoeften en gebruik. Of je nu op zoek bent naar extra opslagruimte voor je documenten, foto's, muziek of video's, de keuze tussen een HDD (Hard Disk Drive) en een snellere SSD (Solid State Drive) kan aanzienlijke impact hebben op je dagelijkse gebruikservaring. Met verschillende types, opslagcapaciteiten, interfaces en technologieën beschikbaar, kan het overweldigend zijn om te bepalen welke schijf het beste bij je past. Daarom overlopen we de belangrijkste kenmerken en factoren om te overwegen bij het maken van je keuze, zodat je met vertrouwen de beste harde schijf kiest voor jou.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20230307_disquedur_small_bloc01.jpg

Bepaal je keuze op basis van kenmerken

Afmetingen

Het fysieke formaat hangt samen met de grootte van de magnetische platen van de harde schijf en wordt uitgedrukt in inches. De meest gangbare formaten op de markt zijn 2,5 inch en 3,5 inch.

  • Harde schijven van 2,5 inch horen bij laptops. Deze lichtgewichten van ongeveer 200 g neem je makkelijk met je mee en krijgen via een USB-kabel stroom van je laptop. SSD-schijven zijn doorgaans even groot als harde schijven van 2,5 inch.
  • Harde schijven van 3,5 inch horen bij desktopcomputers en bieden meer opslagruimte. Ze wegen meer (tot 1 kg) en vaak hebben ze hun eigen stroomstekker.
Mac of pc?

Tegenwoordig zijn de meeste harde schijven op de markt compatibel met zowel Mac als pc. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan onze selectie harde schijven voor Mac.

Interface

De aansluitingen van je NAS bepalen hoe je deze op andere toestellen kan aansluiten, zoals computers, smartphones, en externe harde schijven. Hieronder vind je de meest gebruikte opties:

  • De vierkante USB 2.0-aansluiting was lange tijd de standaardinterface voor het verbinden van externe harde schijven met computers. Hoewel de overdrachtssnelheid (60 MB/s) voldoende was voor basisgebruik, worden nieuwere technologieën nu de norm.
  • Nieuwere NAS-modellen zijn vaak voorzien van USB 3.0 of hogere versies. Deze poorten kunnen dezelfde vierkante vorm hebben als USB 2.0 (meestal met een blauwe aanduiding) of de meer geavanceerde USB Type C-aansluiting. USB 3.0 is tot 10 keer sneller dan USB 2.0, wat betekent dat je bestanden veel sneller kan overzetten, tot wel 600 MB/s.
  • USB Type C is de meest gebruikte aansluiting op moderne toestellen zoals smartphones, tablets, en laptops. Het biedt een zeer hoge overdrachtssnelheid en is door zijn compacte ontwerp breed inzetbaar.
  • Thunderbolt is een krachtige technologie met hoge snelheden en veelzijdige functies. Hoewel de poort dezelfde vorm heeft als USB-C, biedt Thunderbolt extra functies zoals video-output en opladen naast snelle bestandsoverdracht.

 

Opslagcapaciteit

Voor standaard bureaudocumenten, foto's en andere kleine bestanden volstaat een harde schijf van 1 terabyte om tienduizenden bestanden op te slaan. Dit is meestal voldoende voor dagelijks gebruik, zoals het opslaan van documenten en enkele fotoalbums.

Als je echter je volledige collectie foto's, muziek of video's wil bewaren, heb je waarschijnlijk meer opslagruimte nodig. Multimediabestanden, vooral video's in Full HD, 4K of zelfs 8K, kunnen snel enkele gigabytes groot zijn. In dat geval is het verstandig om te kiezen voor een schijf met een grotere opslagcapaciteit, bijvoorbeeld vanaf 2 terabyte tot wel 16 terabyte of meer, afhankelijk van je behoeften.

Rotatiesnelheid


De rotatiesnelheid bij standaard HDD-schijven geeft aan hoe snel de magnetische platen binnen de harde schijf draaien. Hoe hoger het aantal rotaties per minuut (RPM), hoe sneller de schijf werkt. Dit vertaalt zich in snellere toegang tot gegevens, maar ook in meer geluid, hoger stroomverbruik en meer warmteontwikkeling.

Voor een standaard externe harde schijf van 2,5 inch (laptopformaat) is 5400 RPM gebruikelijk, terwijl een 3,5 inchschijf (desktopformaat) doorgaans op 7200 RPM draait voor betere prestaties.

SSD-schijven hebben geen rotatiesnelheid, aangezien ze geen bewegende onderdelen bevatten. In plaats daarvan werken ze met flashgeheugen, vergelijkbaar met een grote microchip, wat resulteert in snellere prestaties en minder warmteontwikkeling.

SSD of HDD


Het verschil tussen een HDD (Hard Disk Drive) en een SSD (Solid State Drive) ligt in de technologie die wordt gebruikt om gegevens op te slaan en op te halen.

  • HDD-schijven bevatten mechanische onderdelen, zoals ronddraaiende magnetische platen waarop je gegevens worden geregistreerd. Deze schijven zijn voordeliger en bieden vaak meer opslagcapaciteit. Ze zijn echter kwetsbaarder voor fysieke schade en niet schokbestendig.
  • SSD-schijven daarentegen hebben geen bewegende onderdelen. Dit maakt ze niet alleen sneller en lichter, maar ook beter bestand tegen schokken, waardoor je bestanden veiliger zijn tijdens vervoer. Bovendien verbruiken SSD's minder energie, wat ideaal is voor mobiele toestellen.

20230307_disquedur_small_bloc03.jpg

Bepaal je keuze op basis van gebruik

Makkelijk mee te nemen

Twee soorten externe harde schijven zijn speciaal ontworpen voor mobiel gebruik:

Deze schijven zijn compact, licht en eenvoudig op te bergen en mee te nemen. Zowel de 2.5 inch harde schijven als de SSD-schijven bieden een ruime opslagcapaciteit van 1 TB of meer, perfect voor het opslaan van al je bestanden, foto's, video's en muziek.

Handig voor het hele gezin


Heb je veel ruimte nodig voor al je gegevens? Een desktop harde schijf van 3.5 inch biedt uitstekende opslagcapaciteit en is ideaal voor het opbouwen van een multimediabibliotheek met films, muziek, albums en foto’s. Je hoeft je geen zorgen te maken over een volle schijf!

Hou er rekening mee dat een 3.5 inch harde schijf groter en zwaarder is en meestal een aparte voeding vereist. Hoewel je deze modellen gemakkelijk kunt verplaatsen, zijn ze niet echt geschikt voor on-the-go gebruik.

20230307_disquedur_small_bloc04.jpg

Een NAS-schijf is een miniserver die je aansluit op je netwerk, waardoor je niet alleen toegang hebt tot al je bestanden via je computer, maar ook via je smartphone of tablet.

Sommige NAS-schijven worden geleverd met een applicatie of softwareprogramma, zodat je ook onderweg toegang hebt tot je bestanden via het mobiele netwerk (4G-5G) van je smartphone of tablet, zelfs als je niet verbonden bent met je thuisnetwerk.

Zorg ervoor dat je een NAS-schijf altijd aansluit op de netstroom en configureert, zodat alleen de apparaten die jij wilt toegang hebben tot de gegevens. Meerdere apparaten kunnen tegelijkertijd via wifi verbinding maken met de bestanden op de harde schijf, wat erg handig is voor mobiele toestellen.

20230307_disquedur_small_bloc05.jpg

Aan de slag

Voorkom overbelasting van je opslagruimte. Optimaliseer je opslagruimte door regelmatig te defragmenteren, behalve als je een SSD-schijf gebruikt. Bij een SSD verbetert defragmenteren de snelheid niet, omdat het de gegevens niet fysiek verplaatst zoals bij HDD's. Bovendien leidt het defragmenteren tot onnodige schrijf- en wisactiviteiten op de SSD-module, wat de levensduur van de schijf kan verkorten.

Beveiligen met een wachtwoord

Versterk de beveiliging van je externe harde schijf door de gegevens te versleutelen. Er zijn verschillende gratis softwareprogramma’s beschikbaar, zoals TrueCrypt, Private Disk en AxCrypt, waarmee je bestanden, mappen of zelfs je gehele externe harde schijf kan versleutelen met een wachtwoord.

Je schijf optimaal laten presteren met de RAID-modus

Bij een NAS-schijf die meerdere schijven combineert, kun je de schijven configureren in RAID-modus om de prestaties te optimaliseren. Gewoonlijk worden er drie opties aangeboden:

  • Striping: De gegevens worden verdeeld over de beschikbare schijven.
  • Mirroring: De gegevens worden op twee verschillende schijven opgeslagen, waarbij de ene schijf een exacte kopie van de andere is.
  • Parity: Een combinatie van de bovenstaande methoden om schrijffouten of dataverlies te voorkomen.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters