Hoe een dampkap kiezen ?

Een dampkap zuigt, filtert en houdt vetten en kookluchtjes perfect vast en is dus een onmisbare partner in iedere leefkeuken! Een dampkap is decoratief, geruisloos, eenvoudig te installeren en te onderhouden en verzekert een optimale hygiëne en een maximaal comfort in de keuken.

Lees hier waarop je moet letten bij het kiezen van een dampkap.

20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_hotte.jpg

Afmetingen en afzuigkracht van je dampkap

Het belangrijkste eerst: een dampkap kies je altijd in functie van je kookplaat en de omvang van je keuken. Let erop dat je dampkap minstens even breed is als je kookplaat. Voor de ideale breedte van je dampkap tel je zelfs 30 cm bij de breedte van je kookplaat. Zo hou je aan elke kant 15 cm over, en ontsnappen er nog minder geurtjes en dampen.


Daarnaast is de afzuigkracht van je toestel cruciaal. Je wilt de lucht in je keuken minstens 10 keer per uur kunnen vernieuwen. De kracht van een dampkamp wordt uitgedrukt in luchtdebiet. En de rekenregel is eenvoudig: vermenigvuldig de oppervlakte van je keuken met de hoogte, en doe dat getal maal 10. Een voorbeeld: in een keuken van 15 m² oppervlakte en 3 meter hoog heb je een dampkap nodig met een luchtdebiet van minstens 450 m³/u (15 x 3 x 10 = 450).

bloc2_hotte.jpg

Type werking: externe luchtafvoer of hercirculatie

In een huis

De meeste dampkappen beschikken over 2 afvoertypes: externe luchtafvoer én hercirculatie. Maar je woning bepaalt mee je mogelijkheden. In een huis kies je het best voor een externe afvoer. Eerst haalt een metalen filter het vet uit de kooklucht, daarna blaast je dampkap geurtjes en vocht naar buiten.

Je kiest best een dampkap met dezelfde afvoerdiameter als de afvoerbuis. Het vernauwen van de afvoer wordt niet aangeraden. Dit kan voor trillingen en condensproblemen zorgen. Zorg er ook steeds voor dat er voldoende luchttoevoer is, bijvoorbeeld door een deur of raam op een kier te zetten.

Hou ook rekening met de plaats van het afvoergat. Zit dat centraal boven je fornuis? Dan vallen alle modellen met een zijdelingse uitgang alvast af.

In een appartement

In een appartement is een externe afvoer niet altijd mogelijk. Dan is hercirculatie je redding. In een gesloten circuit passeren de kookdampen door een vetfilter én een koolstoffilter. Daarna komt de lucht weer in je keuken terecht, zonder vet en zonder geurtjes. Hercirculatie is ook interessant als je een lage-energiewoning bouwt. Want je blaast zo geen warme lucht van binnen naar buiten.

De minpunten? Koolstoffilters moet je om de paar maanden vervangen (metalen vetfilters niet). En je vangt geen vocht op via hercirculatie. Verlucht je keuken dus op tijd, als je niet wilt dat je ramen condenseren. Hercirculatie haalt ook geen vervuilende stoffen uit de lucht. Kook je op gas? Dan is dit een sterk argument vóór een dampkap met externe afvoer.

bloc3_hotte.jpg

Centrale of randafzuiging: wie wint?

Het type afzuiging is de laatste bepalende factor voor de werking van je toestel. Bij een centrale afzuiging wordt de damp in het midden van je dampkap opgezogen. Randafzuiging is efficiënter. Alle damp wordt dan via een inox plaat naar de zijkanten van je dampkap geleid. Daar zit de afzuiging, waardoor er minder vet, vuil of vocht ontsnapt aan de zuigkracht van het toestel.

bloc4_koken_en_leven.jpg

Koken én leven in alle rust: je geluidsniveau

Naast de werking van een afzuigkap, speelt de beleving ook een rol. Zeker als je een open (leef)keuken hebt waarin je veel tijd doorbrengt. Dan wil je bijvoorbeeld graag een stille dampkap. Een standaarddampkap produceert 52 tot 65 dB. Alle modellen die 51 dB of minder produceren zijn beschouwd als stille afzuigkappen. Goed om te weten: een verschil van 3 dB resulteert al in een dampkap die twee keer minder (of meer) lawaai maakt.

Sommige merken beperken het geluidsniveau met ingebouwde geluidsdempers. En het allerbeste resultaat? Dan krijg je bij dampkappen met een externe motor.  Die motor kun je op de zolder plaatsen, waar het geluid niet stoort.

Tot slot heeft ook je afvoer een impact op het geluidsniveau. Zitten er heel wat bochten in de afvoerbuis? Dan ontstaat er meer lawaai dan wanneer die recht naar buiten leidt.

Dampkappen vergelijken per type

Je weet nu hoe je dampkappen vergelijkt op basis van hun afmetingen, afzuigkracht, afvoertype, soort afzuiging en geluidsniveau. Nu kijken we naar de vorm. Je kiest uit 8 types afzuigkappen.

bloc5.1_hotte.jpg

Schouwdampkappen

De schouwdampkap is een esthetische topper die je vindt in allerlei kleuren en uitvoeringen, zoals inox, aluminium en glas. Je maakt de afzuigkap vast aan de muur. Meestal kun je de hoogte zelf instellen.

bloc5.2_hotte.jpg

Eilanddampkappen

Net als de schouwdampkap is de eilanddampkap een decoratieve afzuigkap, maar dan voor kookeilanden. Je bevestigt ze aan het plafond en geeft je keuken zo een moderne, elegante uitstraling.

bloc5_3_telescopische.jpg

Telescopische dampkappen

Telescopische dampkappen zijn handig en compact. Je kunt ze verwerken in een keukenkast boven je kookplaat. Trek je aan de uitschuifbare lade? Dan schiet de dampkap in actie. Duw je haar terug? Dan schakelt ze uit en zie je haar bijna niet meer.

bloc5_4_integreerbare_dampkap.jpg

Integreerbare dampkappen

Een integreerbare dampkap heeft veel gemeen met een telescopische dampkap. Je verwerkt haar ook in een hoge keukenkast. Alleen trek je hier geen lade naar buiten, maar klap je de dampkap open om ze aan te zetten.

bloc5_5_afzuiggroep.jpg

Afzuiggroepen

afzuiggroepen zijn vaak ingebouwd in een verlaagd plafond, in een keukenmeubel of in een decoratieve schouw. Heb je een grote, open keuken? Dan zet je 2 afzuiggroepen naast elkaar.

bloc5_6_klassiek.jpg

Klassieke onderbouwdampkappen

De onderbouwdampkap ken je uiteraard. Je monteert haar gemakkelijk onder elke keukenkast. Resultaat? Een handige, zuinige en voordelige oplossing om kookdampen af te zuigen.

bloc5_7_werkblad.jpg

Werkbladdampkappen

Een werkbladdampkap bouw je in aan de zijkanten of achterkant van je kookplaat. Voorzie daarvoor voldoende kastruimte onderin. Als je de dampkap aanzet, schuift ze naar boven en vormt ze een wand naast de kookplaat. Uitgeschakeld zie je de dampkap niet meer en blijft je werkblad volledig vlak.

bloc5_8_kookplaat.jpg

Kookplaten met geïntegreerde dampkap

De {1) is de geavanceerde versie van de werkbladdampkap. Met één toestel sla je 2 vliegen in één klap.


Bekijk alle kookplaten met geïntegreerde dampkap

Conclusie: welke dampkap kopen?

Deze gids vertelde je hoe je een dampkap kiest voor jouw keuken. Welk type dampkap je koopt, hangt ook af van je persoonlijke smaak. Vormen, materialen en kleuren genoeg!

Meer advies