Hoe kies je een automatische composteerder?

Wist je dat 38% van ons huisafval kan worden omgezet in organisch materiaal? Draag zelf jouw steentje bij voor een beter milieu! Met een automatische composteerder of composteermachine transformeer je fruit- en groenteschillen en ander organisch afval in potgrond om je planten mee te bemesten.

Maar hoe kies je zo’n toestel en hoe werkt het? Vanden Borre begeleidt je bij je keuze en licht je graag in over dit geweldig ecologisch alternatief!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20250211_commentchoisir_composteur_Bloc1.jpg

Wat is dat juist, een composteerder?

Er bestaan drie types composteerders: handmatige composteerders, tuincomposteerders en automatische composteermachines

  • Handmatige composteerders behoren samen met tuincomposteerders tot de meest betaalbare alternatieven. Manuele composteerders werken zonder elektriciteit en zijn duurzaam op lange termijn. Maar ze zijn minder geschikt voor de compostering zelf, aangezien het organisch afval regelmatig moet worden omgeroerd om het composteringsproces in gang te houden. Binnen deze categorie kan je opteren voor een keukenvuilbak of kleine compostemmer die je leeg kan maken in de tuin of in een openbare composteerbak. Vaak gemaakt van plastiek of metaal, nemen ze weinig ruimte in en zijn ze gemakkelijk op te bergen onder je gootsteen of aanrecht. De kleinere modellen hebben doorgaans een volume van 5 tot 10 liter. Voor een groter model kom je al gemakkelijk aan een inhoud van 10 tot 30 liter.

  • Heb je een grote tuin? Dan is een tuincomposteerder of compostvat misschien wel iets voor jou! Net als handmatige composteerders vormen tuincomposteerders een zuinig alternatief dat zonder elektriciteit werkt. Dankzij het geïntegreerde silosysteem verloopt de compostering op natuurlijke wijze. Belangrijk om te weten is dat het proces daarom wel langer kan duren en zelfs enkele maanden in beslag kan nemen. Ze vragen weinig onderhoud, maar net als bij handmatige composteerders moet je het organisch afval af en toe omdraaien en de vochtigheidsgraad controleren voor een optimaal composteringsproces.

    Nog een variant is hoopcompostering, waarbij het volstaat om al je groenafval op een composthoop te gooien op de bodem van je tuin. Bij kleinere hoeveelheden kan je het afval gewoon rechtstreeks rond je planten schikken, dat is oppervlaktecompostering, of het afval rechtstreeks in een kuil begraven.

  • Voor eenvoudig composteren in alle rust kies je best voor een elektrische keukencomposteerder. Het composteringsproces duurt slechts een paar uur of een paar dagen, afhankelijk van de hoeveelheid groenafval. Ideaal voor wie geen tuin heeft en zijn organisch afval snel en moeiteloos wil omzetten in natuurlijke mest. Versnel je composteringsproces en ga voor een elektrisch aangedreven keukencomposteerder!

20250211_commentchoisir_composteur_bloc2.jpg

Wat zijn de voordelen van een automatische composteerder?

Een automatische composteerder kan van onschatbare waarde zijn voor je dagelijks routine. Sinds 1 januari 2024 is het bovendien verplicht om je groenafval te composteren. Zo draag je actief bij aan de bescherming van ons milieu, want je verkleint de inhoud van je vuilnisbak. In ruil krijg je de beste natuurlijke meststof voor je planten.

In eerste instantie denk je misschien dat een composteermachine stinkt en ruimte inneemt in je huis, maar een goed gekozen, luchtdichte automatische composteerder vormt geen enkel probleem voor je dagelijkse routine. Daarom is het belangrijk om je keuze af te stemmen op je behoeften, de beschikbare ruimte en de grootte van je huishouden.

20250211_commentchoisir_composteur_Bloc3.jpg

Hoe kies je een composteerder binnen de verschillende categorieën? Nu je weet wat de opties zijn, hoef je alleen nog maar het systeem te kiezen dat het beste aansluit op je behoeften.

  • Een elektrische composteerder kiezen:
Als je op zoek bent naar comfort, dan is een elektrische composteerder iets voor jou! Maar hoe kies je de juiste?

Als je onaangename geurtjes wilt vermijden, kies je best voor een automatische composteerder met een intelligent elektrisch systeem of een geurfilter. Er bestaan ook modellen met een goed sluitend deksel en een ventilatiesysteem voor een optimale hygiëne. Om jezelf het leven nog gemakkelijker te maken, kan je ook kiezen voor een composteerder met een automatisch draaisysteem en een luikje om de nieuwe mest op te vangen. Een ander aspect om rekening mee te houden is het materiaal van je composteerder en zijn capaciteit. Een plastieken composteerder is wellicht duurzamer, lichter en onderhoudsvriendelijker. Maar er zijn ook modellen van roestvrij staal met een antiaanbaklaag voor een moderne toets.

Het laatste criterium is de capaciteit van de composteerder. Automatische composteerders staan bekend om hun compacte, efficiënte formaat en hebben meestal niet meer dan 20 liter inhoud. Voor grotere huishoudens kies je best een minimumvolume van 10 liter. Voor koppels of alleenstaanden zou een composteerder van 2 tot 5 liter voldoende moeten zijn.

20250211_commentchoisir_composteur_Bloc4.jpg

  • Een handmatige composteerder kiezen:
De handmatige composteerder is een kruising tussen de automatische composteerder en de tuincomposteerder. Het is een emmer- of baksysteem dat werkt zonder energiebron, maar minder efficiënt is dan zijn automatische tegenhanger. Doorgaans wordt het gebruikt als tijdelijk reservoir voor groenafval, dat je vervolgens leegt in een grotere composteerder, in je tuin of in een openbare composteerbak. Qua capaciteit kan hij gemiddeld evenveel afval opvangen als een automatische composteerder.
  • Een tuincomposteerder kiezen:
Wat betreft de tuincomposteerder volstaat het, zoals eerder gezegd, om af en toe de vochtigheidsgraad te controleren en het organisch afval om te roeren voor een optimale compostering.

Ook hier kan je best rekening houden met het materiaal en het volume dat nodig is voor de hoeveelheid organisch afval die je hebt.

Op het vlak van materiaal is hout de beste optie omwille van zijn natuurlijk karakter en zijn vermogen om zich aan elke omgeving aan te passen. Het is bestand tegen rotting, maar vereist regelmatig onderhoud. Kunststof daarentegen oogt minder mooi, maar vereist geen speciaal onderhoud. Het is lichter en gemakkelijk schoon te maken. Als je beschikt over een groter budget voor een moderne en esthetische look, kan je altijd opteren voor een metalen tuincomposteerder. De metalen variant is betrouwbaar, robuust en corrosiebestendig. Houd er wel rekening mee dat het minder goed isoleert dan hout of kunststof.

Voor optimale compostering kies je tot slot voor een tuincomposteerder voorzien van een deksel en een ventilatiesysteem. Voor een groter gebruiksgemak zijn er ook modellen met een compartiment waarin de verse mest wordt opgevangen en die de ontbindende organismen verdeelt. Zo spaar je je rug!

20250211_commentchoisir_composteur_Bloc8.jpg

Wat mag erin? 

Met een automatische composteerder zeg je vaarwel tegen vuilnisbakken vol groenafval. Voortaan kan je alles omzetten in natuurlijke meststoffen – of toch bijna alles! We schetsen hier een overzicht van wat erin mag en wat je beter kan vermijden. 
 
Toegelaten: 
  • Groente- en fruitschillen/afval 
  • Koffiedik en papieren filters 
  • Theezakjes en -blaadjes 
  • Verwelkte bloemen en grasmaaisel 
  • Verse planten 
  • Papier en karton 
  • Houtsnippers 
  • Strooisel voor konijnen en knaagdieren 
  • Eierschalen 
  • Brood 
  • Gekookte etensresten 

20250211_commentchoisir_composteur_Bloc7.jpg

Verboden:  
  • Oliën en voedingsvetten 
  • Houtskoolassen 
  • Stofzuigerafval 
  • Kranten met kleureninkt 
  • Strooisel of kattenbakvulling van klei 

Samengevat: met welke criteria moet je rekening houden wanneer je een automatische composteerder koopt?

Nu heb je alle informatie die je nodig hebt om je keuze te maken! Voordat we onze lijst met automatische composteerders met je doornemen, doen we eerst een kleine samenvatting. Hier zijn de criteria waarmee je best rekening houdt:
  • Het type composteerder dat het best beantwoordt aan je noden.
  • Kies in functie van de grootte van je huishouden en je hoeveelheid groenafval.
  • Denk na over het type materiaal.
  • Informeer je over wat je er wel of niet in mag gooien.
  • Overloop de opties die je interesseren: deksel, automatisch omkeersysteem, geurfilter, ventilatiesysteem…
We raden je aan om een kijkje te nemen in onze lijst met composteerders. Zo vind je het model dat bij jou past! Als je nog vragen hebt of extra hulp wenst, kom dan gerust langs in de winkel voor advies op maat.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters