Welke broodoven kies je?

Start jij je dag nooit zonder een lekkere boterham met confituur? En als je nu eens zelf je brood zou bakken? Met een broodoven gaat dat heel makkelijk! Je zal nauwelijks het verschil merken met het brood van een echte bakker. Maar hoe werkt een broodoven precies? En welk model kies je best? Volg de gids om te weten welke broodoven het best voor jou geschikt is.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc2_choisir_four_a_pain.jpg

Hoe werkt een broodoven?

Om een broodbakmachine te kunnen gebruiken hoef je echt geen bakker te zijn. Als je je machine goed programmeert, kan je moeiteloos het lekkerste brood, brioches, taarten en deeg bakken. Je hoeft enkel het programma te kiezen dat overeenstemt met wat je wil bakken en de broodoven doet de rest. Er zijn drie stappen in de werking van een broodoven: voorverwarmen, kneden en rijzen. Sommige machines hebben zelfs een kijkvenster zodat je het hele proces stap voor stap kunt volgen. Na het bakken (een cyclus duurt gemiddeld 3 à 4 uur) weerklinkt een geluidssignaal. Je hoeft dan enkel nog van je huisgemaakte brood te genieten. Smakeiijk!

bloc3_choisir_four_a_pain.jpg

Ook alle soorten briochebrood

Je hoeft op zondagmorgen niet meer de deur uit voor je favoriete briochebrood. Een broodbakmachine heeft immers alles om je lekker te verwennen. In blogs en forums vind je talrijke receptideetjes.

Nog een voordeel? Je kiest zelf de ingrediënten en bepaalt zelf de hoeveelheid suiker en vetstof. Handig als je ook aan je lijn denkt.

bloc4_choisir_four_a_pain.jpg

Brood met een persoonlijke toets

In een broodoven kan je alle soorten brood bakken: volkorenbrood, gewoon brood, briochebrood, granenbrood, taartdeeg… Wat wil je nog meer om je gasten te verwennen? Krijg je veel volk over de vloer? Kies dan voor een broodoven (brood met een gewicht van 1000 g).

Je kan je brood personaliseren tot in de korst! Sommige modellen hebben immers een functie waarmee je zelf de kleur en de dikte van de korst kunt bepalen. Maak een echt boerenbrood klaar met een dikke korst. Eten je kinderen de korst nooit op? Maak dan een brood met een fijnere korst.

bloc5_choisir_four_a_pain.jpg

Programmeren

Zin in kraakvers en warm brood voor je ontbijt om 7 uur? Dat komt goed uit want sommige broodovens zijn programmeerbaar. Je hoeft enkel de timer in te stellen en het apparaat zal zelf de bakcyclus starten.

bloc6_choisir_four_a_pain.jpg

Last van een voedselallergie?

Kies dan voor een model met de optie 'glutenvrij'. Gluten zitten in bloem en gist, dus je moet de basisingrediënten zorgvuldig kiezen. Hoewel'glutenvrije' bloem nog natuurlijke verdikkingsmiddelen bevat, zal je deeg minder elastisch zijn dan een deeg van tarwebloem. En vergeet ook niet dat een glutenvrij programm meer tijd nodig heeft voor het kneden, rijzen en bakken.

bloc7_choisir_four_a_pain.jpg

Dol op rozijnen- of notenbrood?

Wist je dit? Voor rozijnen- of notenbrood mag je de rozijnen of noten niet tegelijk met het deeg in de kuip doen. Anders worden ze niet gelijkmatig verdeeld over het brood. Om het je makkelijk te maken, zendt het apparaat een signaal uit zodra het tijd is om de rozijnen en noten toe te voegen. Wil je echt zeker zijn dat je ze op het juiste moment toevoegt? Kies dan voor een broodoven met een aparte dispenser. De rozijnen en noten worden dan precies op het juiste moment toegevoegd. Handig!

Meer advies