Welke bijverwarming kiezen voor jouw ruimte?

Met een bijverwarming in huis hoef je deze winter geen kou te lijden! Een bij... Wat? Een bijverwarming is een compact verwarmingstoestel dat je hoofdverwarming aanvult. Zo'n apart verwarmingstoestel kan je verplaatsen in het hele huis en alleen aanzetten in de kamers die je gebruikt, om zo te besparen op je energiefactuur. Je persoonlijke comfort gaat erop vooruit én je hebt altijd een back-up in huis als je hoofdverwarming het plots niet meer doet. Een bijverwarming biedt dus heel wat troeven!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
Een bijverwarming in een woonkamer

Welke soorten bijverwarming bestaan er?

Bij Vanden Borre vind je 4 soorten bijverwarming: olieradiators, keramische verwarmingenblaasradiators en convectoren. We zetten de verschillen even op een rijtje. 

Een olieradiator in een woonkamer

Oliradiators

Wil je je bijverwarming graag 's ochtends in de woonkamer zetten, en 's avonds in de slaapkamer? Een oliradiator is heel mobiel en kan je dus makkelijk van de ene ruimte naar de andere verplaatsen.  

 

Deze modellen zijn opgebouwd uit kolommen met thermische olie, die opwarmt zodra je de radiator aanzet. Maar dat is nog niet alles ... Een olieradiator is ook economisch, omdat de olie na het uitzetten haar warmte behoudt en een constante warmte blijft afgeven, wat ideaal is om een kamer gelijkmatig te verwarmen

Keramische verwarming in een bureau

Keramische verwarmingen

Zoek je eerder een bijverwarming die je kamer in een mum van tijd verwarmt? Kies dan voor een keramische verwarming. Dit type verwarming heeft keramische verwarmingselementen en een ventilator om de warmte snel, constant en gelijkmatig te verspreiden. Door het compacte formaat is een keramische verwarming erg praktisch om kleine ruimtes te verwarmen, zoals een slaapkamer of bureau. Zet de verwarming 30 minuten voor bedtijd aan, en vertrek naar dromenland in een gezellig warme kamer!  

 

Goed om te weten: als je gevoelige luchtwegen hebt, kies je beter voor een keramische verwarming, omdat stofdeeltjes niet verbranden op het verwarmingselement. 

Een blaasradiator in een garage

Blaasradiators

Ook blaasradiators gebruiken een ventilator om de warme lucht te verspreiden. Ze zijn erg compact en laten de temperatuur in de kamer snel stijgen.  

 

Een blaasradiator is dus ook een goede keuze voor wie snel warm wil zitten. Deze draagbare verwarmingstoestellen genereren warmte door lucht over de verwarmingselementen te laten stromen en deze vervolgens met behulp van een ventilator door de kamer te verspreiden. Ze zijn ideaal om kleine zones te verwarmen en je warm te houden als je er voor gaat staan of zitten. Helaas verbruiken ze iets meer energie dan hun tegenhangers.  

 

Voor de badkamer raden we aan om een blaasradiator te kiezen met minimaal een IP21-classificatie, die bescherming biedt tegen water en stof. Dergelijke modellen zijn speciaal ontworpen voor badkamers en zijn doorgaans uitgerust met extra veiligheidsfuncties, zoals schakelaars die de verwarming automatisch uitschakelen bij omvallen of oververhitting. Ze zijn ook krachtiger dan de klassieke blaasradiators, zodat ze in slechts een paar minuten al het vocht uit de kamer kunnen halen

Convectorverwarming in een eetkamer

Convectoren

Zoek je een draagbare bijverwarming die niet veel energie verbruikt en de ruimte gelijkmatig verwarmt? Kies dan voor een convector. Deze verwarmingstoestellen verwarmen de omgevingslucht in de kamer: ze verwarmen de opstijgende lucht en laten de koude lucht naar beneden komen, om vervolgens ook die te verwarmen.  

Wist je dat? Sommige huizen zijn uitgerust met convectoren in de muren of plinten om het hele huis warm te houden. 

Afbeelding van een comfortabele woonkamer

Op welke criteria baseer je je keuze?

Het verwarmingsvermogen en de te verwarmen oppervlakte

Het vermogen, berekend in watt, bepaalt de capaciteit van een bijverwarming om een kamer te verwarmen. Met andere woorden: hoe hoger het vermogen, hoe beter het toestel je ruimte zal verwarmen. We raden je aan om een bijverwarming met meer of minder vermogen te kiezen volgens de oppervlakte die je wil verwarmen.

 

Over het algemeen moet je voor een kamer met een plafondhoogte van 2,5 m uitgaan van 70-100 W/m², afhankelijk van verschillende factoren zoals het type en de grootte van de ramen of de isolatie van de kamer. Als je kamer niet goed geïsoleerd is, heb je immers meer vermogen nodig dan wanneer diezelfde kamer wel goed geïsoleerd zou zijn.  

  • Kleine ruimtes (6-12 m²): voor badkamers, slaapkamers of bureauruimtes raden we aan om een bijverwarming te kiezen met een maximaal vermogen van 1000W.  
  • Middelgrote ruimtes (12-20 m²): voor een wat grotere slaapkamer, een bescheiden keuken of een kleine woonkamer kies je best een bijverwarming met een vermogen tussen 1000 en 1500W.  
  • Grote ruimtes (> 20 m²): voor een open appartement, een grote woonkamer of een hele grote slaapkamer kies je best een bijverwarming met een vermogen tussen 1500 en 2000W.

 

Controleer altijd de oppervlakte die een bijverwarming kan verwarmen, om na te gaan of het toestel al dan niet geschikt is voor jouw kamer. 

Een blaasradiator voor een plant in een woonkamer

Energie-efficiëntie

Het is uiteraard niet de bedoeling dat een bijverwarming je energiefactuur de hoogte injaagt. Integendeel: je wil je energieverbruik verlagen, door de grootste kou weg te nemen met je hoofdverwarming en alleen de ruimte waarin je zit te verwarmen met je bijverwarming. Wil je echt het verschil zien op je factuur, dan kies je best voor een bijverwarming met thermostaat, timer of spaarstand.

 

  • Thermostaat: met een bijverwarming met thermostaat kan je de temperatuur nauwkeurig regelen zonder te veel energie te verbruiken. Een thermostaat zorgt bovendien voor een constante temperatuur: als de omgevingstemperatuur daalt, gaat de bijverwarming aan het werk; als de omgevingstemperatuur stijgt en de bijverwarming de gewenste temperatuur al heeft bereikt, gaat het toestel uit. Zo voorkom je niet alleen dat de kamer overmatig wordt verwarmd en er te veel energie wordt verbruikt, maar verminder je ook de frequentie van de verwarmingscycli.  
  • Timer: om je energiefactuur te verlagen door te vermijden dat de verwarming onnodig aanstaat, kan je kiezen voor een bijverwarming met timer. Je stelt dan zelf in op welke momenten je bijverwarming aan- en uitgaat. Zo kan je het toestel bijvoorbeeld 30 minuten voor bedtijd laten draaien, en vervolgens naar dromenland vertrekken in een gezellig warme kamer! Het risico op een vergetelheid is bovendien kleiner met een timer, zodat je bewuster omgaat met energie. Je kan dan immers niet meer vergeten om je bijverwarming uit te zetten voor je naar het werk vertrekt of gaat slapen. Daar komt nog bij dat de elektriciteitstarieven soms variëren naargelang van het tijdstip: programmeer je bijverwarming op de goedkoopste uren en bespaar nog meer op je energiefactuur.   
  • Spaarstand: een bijverwarming met spaarstand is vaak uitgerust met een thermostaat en een geïntegreerde timer, waardoor je met één toestel alle voordelen hebt van een bijverwarming met thermostaat of timer. Ze hebben dan wel wat meer tijd nodig om op te warmen, maar op lange termijn verbruiken ze aanzienlijk minder energie en leveren ze dus een flinke besparing op.

Er bestaan ook modellen met vorstbeveiliging. Die gebruik je niet om een kamer te verwarmen, maar om een bepaalde minimumtemperatuur aan te houden die niet onder 0 °C zakt. Deze functie helpt de leidingen in de muren en vloeren te beschermen in de winter en biedt voldoende warmte om korte tijd in de ruimte te verblijven. Zo verwarm je puur functionele ruimtes zoals de garage, kelder, zolder of wasplaats niet overbodig en vermijd je het hoge prijskaartje dat gepaard gaat met het repareren van een bevroren of gebarsten waterleiding.

 

Goed om te weten: het is beter om je woning continu op een lage temperatuur te verwarmen en zo de grootste kou weg te nemen, dan om de verwarming voortdurend aan en uit te zetten. Je kan ook altijd de verwarming lager zetten in de kamers die je niet gebruikt, of 's nachts. 

Een ouder laat zijn kind zien hoe je een bijverwarming uitzet

Veiligheid

Controleer altijd of de gekozen bijverwarming voldoende beveiligd is. Kies bij voorkeur een model met oververhittingsbeveiliging, zodat het toestel automatisch uitschakelt als de temperatuur boven een vooraf ingesteld veiligheidsniveau komt. Er bestaan ook modellen die automatisch uitschakelen wanneer ze omvallen, zodat je gordijnen, tapijten en parket geen vuur kunnen vatten. Controleer altijd of het snoer niet beschadigd is, om elke vorm van kortsluiting te voorkomen. Sluit een bijverwarming nooit aan op een verlengsnoer. Een bijverwarming vraagt veel energie en zou een stroomonderbreking of zelfs een kortsluiting kunnen veroorzaken. 

Zoom op de wielen van een bijverwarming

Mobiliteit en omvang

Als je je bijverwarming regelmatig wil verplaatsen volgens de kamers die je gebruikt, is het belangrijk om rekening te houden met aspecten zoals gewicht, handgrepen, wieltjes, snoervoorzieningen en afmetingen. Kies voor een lichte en compacte bijverwarming, of een model met handgrepen die koud blijven en wieltjes voor maximaal gebruiksgemak. Een klein model kan je bovendien na de winter makkelijker opbergen in een kast in bijvoorbeeld de wasplaats. 

Zoom op een radiatorknop en bankbiljetten

Aankoop- en werkingskosten

Leg voor het kiezen van je bijverwarming een budget vast dat je niet wil overschrijden. Zodra je budget vastligt, ga je op zoek naar het model met de beste prijs-kwaliteitverhouding door de verschillende toestellen te vergelijken. Probeer ook een duurzaam model te kiezen, zodat je je toestel zo lang mogelijk kan gebruiken.

 

Wat de werkingskosten betreft, kan je kiezen voor een energiezuinige bijverwarming, met een thermostaat of timer om niet meer energie te verbruiken dan nodig, een toestel dat is afgestemd op de ruimte die je wil verwarmen en dat niet te veel onderhoud vraagt. Denk daarbij ook aan een olieradiator, die energiezuiniger is dan andere toestellen omdat hij langer warm blijft, zelfs nadat hij is uitgeschakeld. 

 

Een bijverwarming in een woonkamer

Geluidsniveau

Afhankelijk van de kamer waarin je de bijverwarming wil gebruiken, kan je kiezen voor een model dat meer of minder lawaai maakt. Als je het toestel bijvoorbeeld 's avonds in je woonkamer wil zetten terwijl je naar een film kijkt, of in je bureau als je aan het werk bent, heb je misschien liever een stil model. Maar als je de bijverwarming in je badkamer wil zetten terwijl je je tanden poetst, of in je slaapkamer om de ruimte wat op te warmen voor bedtijd, kan een iets luidruchtiger model geen kwaad.

 

Goed om te weten: een bijverwarming is over het algemeen stil, met uitzondering van blaasradiators en keramische verwarmingen met een ingebouwde ventilator. Niettemin is het interessant om te weten dat een toestel soms als 'stil' wordt gekwalificeerd, terwijl het geluidsniveau niet altijd wordt vermeld in de specificaties en de productfiche. 

 

Een vrouw warmt haar handen op met een bijverwarmijng

Wat zijn de voor- en nadelen van een bijverwarming?

De voordelen

  • Het grootste voordeel is dat je geld bespaart: door een bijverwarming te gebruiken voor gerichte warmte, maak je minder gebruik van je hoofdverwarmingssysteem en hoef je niet langer je hele woning te verwarmen.  
  • Een extra troef is de draagbaarheid: je kan het toestel naar behoefte meenemen van de ene kamer naar de andere, zodat je telkens maar één kamer verwarmt. Stekker in het stopcontact en ... klaar! Handig, toch? Een bijverwarming is bovendien ideaal als je hoofdverwarming het plots begeeft.  
  • De keuze is aan jou: er bestaan veel verschillende soorten bijverwarming die allemaal verschillende opties bieden naargelang van je behoeften, je budget en je voorkeuren. 

De nadelen

  • Een bijverwarming kan extra energiekosten veroorzaken als ze verkeerd wordt gebruikt. Denk eraan om het toestel uit te zetten als je niet thuis bent, kies een geschikt model voor de ruimte die je wil verwarmen en gebruik je bijverwarming altijd als aanvulling op je hoofdverwarmingssysteem. Met deze tips voorkom je een overmatig verbruik en kan je besparen op je energiefactuur.  
  • Een bijverwarming is uiteraard niet zonder risico. Zet je toestel altijd ergens waar het niet kan omvallen en brand kan veroorzaken, laat je bijverwarming niet onbeheerd achter (kinderen kunnen zich verbranden bij aanraking) en kies een model met een oververhittingsbeveiliging dat automatisch uitgaat zodra het de veiligheidsnormen overschrijdt.  
  • Sommige modellen hebben niet zo'n stille werking. Houd daar rekening mee bij het kiezen van je bijverwarming. Afhankelijk van de kamer waarin je de bijverwarming wil gebruiken, kan je kiezen voor een model dat meer of minder lawaai maakt. 

Een vrouw warmt haar handen op met een bijverwarmijng

Enkele tips om je bijverwarming optimaal te gebruiken

Plaats en ventilatie

Kies een strategische plaats in de kamer, zodat je de ruimte zo efficiënt mogelijk kan verwarmen. Zet je toestel dus niet vlak bij muren of voorwerpen die de warmteverspreiding kunnen hinderen. Ook een plek naast het raam is geen goede keuze: door de koude verbruikt je toestel dan mogelijk meer energie om dezelfde ruimte te verwarmen.

 

Wat ventilatie betreft, is het belangrijk om te weten dat een bijverwarming de lucht kan ‘uitdrogen’. Zorg dus voor een goede luchtstroom, of gebruik een luchtbevochtiger om dit effect tegen te gaan. Als je frisse lucht binnenlaat door het raam open te zetten, loop je uiteraard het risico dat de warmte ontsnapt. 

Intermitterend of doorlopend gebruik

Door je bijverwarming met tussenpozen te gebruiken, kan je perfect besparen op je energiefactuur. Bovendien volstaat dit meestal om een aangename temperatuur aan te houden in je woning.

 

Je bijverwarming doorlopend gebruiken is alleen nuttig om de temperatuur constant te houden in een kamer waarin je veel tijd doorbrengt, zoals de keuken of de woonkamer, maar alles hangt af van de grootte van de ruimte en de mate waarin ze geïsoleerd is. Is de kamer groot en wil je de temperatuur constant houden, dan kan het nuttig zijn om je bijverwarming doorlopend te gebruiken. Is de kamer klein, dan kan je ze in een paar minuten verwarmen en die warmte behouden zonder je bijverwarming opnieuw te hoeven aanzetten. Is de kamer daarentegen slecht geïsoleerd en verdwijnt de warmte snel, dan kan je ervoor kiezen om je bijverwarming doorlopend aan te laten. Maar het is hoe dan ook niet nodig om je toestel de hele dag op de hoogste stand te laten draaien. 

Reiniging en onderhoud

Energie-efficiëntie, veiligheid, duurzaamheid … Het zijn stuk voor stuk essentiële redenen om je bijverwarming goed te onderhouden. Maak je toestel regelmatig schoon, om het stof te verwijderen van de verwarmingselementen. Zo voorkom je dat je bijverwarming meer zal verbruiken om de ruimte te verwarmen. Bovendien kunnen stofdeeltjes vuur vatten en brand veroorzaken. 

Een vrouw berekent haar energiekosten in haar bureau

Hoe bereken je het energieverbruik van je bijverwarming?

Het energieverbruik van een toestel is vandaag vaak een doorslaggevende factor bij de aankoopbeslissing. Wil je weten hoeveel je bijverwarming verbruikt? Aangezien deze toestellen geen energielabel hebben, helpt Vanden Borre je met deze formule:  
energie (kWh/dag) = vermogen in watt x gebruiksuren per dag / 1000.  
  
Zodra je weet hoeveel energie je toestel verbruikt, kan je dit cijfer vermenigvuldigen met de gemiddelde energieprijs per kWh. Die prijs hangt af van je energiecontract. Bij wijze van voorbeeld gaan we hier uit van een prijs van € 0,38 – het Belgische gemiddelde in oktober 2023. Als je bijverwarming een maximumvermogen heeft van 2000 W en je ze 2 uur per dag gebruikt, kom je uit op een dagverbruik van 4 kWh, hetzij een energiekost van € 1,52.  

  
Ben je ook benieuwd naar het jaarverbruik van je toestel?  Gebruik dan deze formule: (aantal dagen x gebruiksuren x vermogen in watt / 1000) x de prijs per kWh. Als we het voorbeeld van hierboven opnieuw gebruiken en we ervan uitgaan dat je de bijverwarming 2 uur per dag gebruikt gedurende 3 maanden (90 dagen), kom je uit op een energiekost van € 136,80

Drie mensen warmen hun voeten op voor een bijverwarming

Conclusie

Nu je meer weet over de verschillen en de voor- en nadelen van bijverwarming én je ook de mogelijke energiekosten kan berekenen, heb je alle informatie in handen om de juiste keuze te maken. Verlies vooral dit niet uit het oog:

 

  • Het vereiste vermogen om je ruimte te verwarmen: is afhankelijk van het isolatieniveau, de oppervlakte en ook de plafondhoogte van de kamer.  
  • Energie-efficiëntie: het is niet de bedoeling dat je bijverwarming je energiefactuur de hoogte injaagt! Maak dus zeker de berekening voor je een beslissing neemt. Er bestaan bovendien modellen met een thermostaat, timer of spaarstand.  
  • Je veiligheid: kies een toestel met oververhittingsbeveiliging dat automatisch uitschakelt als de veiligheidsnormen worden overschreden.  
  • Je comfort: wil je je bijverwarming gebruiken wanneer je naar een film kijkt in de woonkamer, dan kies je misschien beter voor een stil model. Als je je bijverwarming telkens wil verplaatsen naar de kamer die je effectief gebruikt, kies je best voor een licht model met handgrepen of wieltjes.  
  • Je portemonnee: leg vooraf een maximumbudget vast en kies het toestel met de beste prijs-kwaliteitverhouding, om te voorkomen dat je het voortdurend moet laten repareren of moet vervangen – inclusief extra kosten.
 
Kortom: deze winter zit jij lekker warm, zonder dat je energiekosten de pan uit rijzen! 

 

Meer advies