Hoe een weerstation kiezen?

Wat voor weer krijgen we vandaag? Hoe warm is het buiten of in de babykamer? Wat is de vochtigheidsgraad in je woonkamer of kelder? Met een weerstation speel je zelf voor meteoroloog! Bovendien waarschuwt zo’n toestel voor regen of onweer, hij controleert de kamertemperatuur en reageert op te droge lucht om je een gezonde slaap te garanderen. Lees onze handige tips en tricks en vind het juiste weerstation!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc2_TIPK_station_meteo.jpg

Meerdere sensoren

Ideaal om met één oogopslag de binnen- en buitentemperatuur te volgen, bij sommige modellen lees je ook de luchtvochtigheidsgraad af. Op bepaalde weerstations kan je tot 3 extra sensoren aansluiten. Op die manier zie je meteen de gegevens van 4 verschillende plaatsen (buiten, woonkamer, kinderkamer, slaapkamer of kelder).

bloc3_TIPK_station_meteo.jpg

Wordt het zonnig of bewolkt?

Wat voor weer wordt het vandaag? Dat wil je graag weten wanneer je ’s ochtends nadenkt over wat je gaat aantrekken. Wie voortdurend wil weten welk weer er te verwachten is, kiest best een station met de functie weersvoorspelling. De meest geavanceerde modellen voorspellen zelfs onweer! Dit is mogelijk doordat bepaalde parameters (luchtdruk, temperatuur of luchtvochtigheid) van de laatste 12 of 24 uur in het geheugen worden opgeslagen.

bloc4_TIPK_station_meteo.jpg

Hygrometer

Belangrijke aanduiding om een optimale luchtvochtigheid te behouden. Een te lage vochtigheidsgraad veroorzaakt keelpijn, hoesten, verkoudheden en andere ongemakken. Een te hoge luchtvochtigheid stimuleert de groei van bacteriën en schimmels. Een luchtbevochtiger helpt bij te lage luchtvochtigheid (minder dan 40%). Een luchtontvochtiger (of airconditioner voorzien van deze functie) bestrijdt een te hoge luchtvochtigheid (meer dan 60%).

bloc5_TIPK_station_meteo.jpg

Thermometer

Met hun ingebouwde thermometer duidt elk weerstation de kamertemperatuur aan, maar ook de temperatuur afkomstig van extra sensoren, buiten of in een andere kamer. Sommige weerstations tonen zelfs de temperatuurschommelingen en slaan de minimum- en maximumtemperatuur in het geheugen op.

bloc6_TIPK_station_meteo.jpg

Datum en uur

Gebruik je weerstation ook als horloge! De meeste weerstations geven datum en tijd weer. Altijd handig als je weerstation op je nachtkastje staat en je graag je wekker opzet. Oregon-weerstations zijn radiogestuurd. Zodra het station functioneert, ontvangt het automatisch een tijd- en datumsignaal. Zo staat je weerstation altijd op het juiste uur!

bloc8_TIPK_station_meteo.jpg

Installatie

Je kan ervoor kiezen om je weerstation ergens neer te zetten met de steun of gewoon op te hangen aan de muur. Zorg er in elk geval voor dat je weerstation ver van een lamp staat. Die geeft warmte af en zou de temperatuur kunnen beïnvloeden. Denk er ook aan dat je de gegevens wijzigt wanneer je het weerstation in de hand neemt. De ideale plek voor een weerstation is ergens waar je er gemakkelijk bij kunt. Je hoeft slechts op een knop te drukken om alle gegevens van de diverse sensoren af te lezen.

bloc9_TIPK_station_meteo.jpg

De batterijen plaatsen bij het eerste gebruik

Wanneer je je weerstation wil gebruiken, plaats dan altijd eerst de batterijen van de sensor in het toestel en pas daarna de batterijen van het weerstation. Op die manier kan je weerstation het signaal van de sensor ontvangen. Nadat je het toestel hebt ingeschakeld, moet je ongeveer 12 uur wachten vóór je de evoluties kan aflezen (weer, temperatuur, luchtvochtigheid).

Meer advies