Menu
Wil je graag professioneel-ogende foto’s maken zonder iets te moeten aantrekken van ingewikkelde instellingen of te grote toestellen? Dan zijn systeemcamera's voor jou gemaakt. Dit type fototoestel positioneert zich tussen de compacte fototoestellen en de reflextoestellen en combineert het beste van twee werelden. Zo kan je bijvoorbeeld de lenzen wisselen zoals bij een reflextoestel en dat in het formaat van een compact toestel.
Ontdek hieronder meer informatie.
Voor een mooi eindresultaat bij het nemen van foto’s is een goede beeldsensor essentieel. De sensor gebruikt namelijk lichtgevoelige pixels om licht om te zetten in beeld. Afhankelijk van het formaat van de beeldsensor kan de camera meer of minder licht gebruiken om in beeld om te zetten. Daarom geldt algemeen: hoe groter de sensor, hoe beter de beeldkwaliteit.
De sensors kunnen gerangschikt worden volgens grootte:
De grootste is de full frame-sensor en wordt gebruikt in professionele camera’s. Omdat de sensor zoveel licht kan opvangen, werkt hij nog steeds heel goed bij duisternis, zodat je niet meteen hoeft te flitsen. Speel met dieptes. Ideaal voor effecten zoals een wazige achtergrond. Vervolgens is er de APS-C sensor, die nog steeds heel wat groter is dan een beeldsensor van een compact fototoestel. Ook is er de Micro Four Thirds-sensor en de kleinste sensor is de Nikon CX-sensor.
Ontdek de systeemcamera's met Full Frame-sensor
Ontdek de systeemcamera's met APS-C sensor
Afhankelijk van wat je wilt fotograferen moet je de lens aanpassen. Een systeemcamera komt meestal met een kitlens. Dit is als het ware de basislens, waarmee je meteen aan de slag kan. Toch kan het interessant zijn om meerdere lenzen te kopen, zodat je de lens kan aanpassen aan je onderwerp. Een groothoeklens is interessant om landschappen beter in beeld te krijgen. Met een macrolens kan je details fotograferen en met een telelens kan je een onderwerp dat ver van jou is, toch duidelijk fotograferen.
Systeemcamera's zijn perfect geschikt om mee te nemen naar evenementen met veel actie, zoals sportwedstrijden, maar ook naar het bos, waar je misschien graag en snel loslopende dieren vastlegt. De technologie van de camera’s maakt het mogelijk om continu te focussen en beelden te verwerken, zodat er aan hoge snelheid gefotografeerd kan worden. Deze snelheid wordt uitgedrukt in frames per seconde (fps.). Systeemcamera's beginnen meestal bij een snelheid van 5 fps., wat perfect is om snelle acties vast te leggen.
Je kan met een systeemcamera niet alleen prachtige foto’s maken, maar ook leuke filmpjes. De automatische stand van de camera regelt alles zelf. Daarnaast kan je ook zelf effecten gebruiken. Door tijdens het filmen aan de lens te draaien kan je vlot in- en uitzoomen. Je kan ook nauwkeurig focussen en zelfs de focus verleggen van het ene onderwerp naar het andere. Uiteraard verkrijg je de mooiste en stabielste filmpjes wanneer je de camera op een statief plaatst.
Bepaalde systeemcamera's beschikken bovendien ook over een geïntegreerde gps. Daarmee kan je bijvoorbeeld bijhouden waar je een bepaalde foto hebt genomen, of jouw foto’s opzoeken op locatie als je niet meer weet wanneer je een bepaalde foto hebt genomen.
Een andere interessante functie is wifi. Deel en upload meteen foto’s op sociale netwerken of op Picasa en Flickr. Of verzend meteen foto’s naar je smartphone of tablet, zodat je ze altijd bij de hand heeft, zelfs als je camera niet bij je hebt.
Sommige fototoestellen met wifi kan je ook vanop afstand bedienen met je smartphone of tablet. Gebruik het scherm van je smartphone als zoeker of als afstandsbediening om foto’s te maken vanop afstand. Ideaal voor groepsfoto’s!