Welk gasfornuis kies je?

Ben je op zoek naar een nieuw gasfornuis voor je keuken maar wil je niet al te veel tijd spenderen in die afdeling? Er bestaan inderdaad heel wat modellen: klein en groot, met stadsgas of gasflessen ... Wij geven je alvast enkele tips om je te helpen het juiste gasfornuis te kiezen.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc4_TIPK_cuisi_gaz.jpg

Hoe groot moet je gasfornuis zijn?

Welk gasfornuis je kiest, hangt af van het aantal gasbranders dat je wenst:

bloc3_TIPK_cuisi_gaz.jpg

Daarnaast hangt je keuze ook af van de configuratie van je keuken. Gasfornuizen bestaan in verschillende groottes:

  • Standaardgasfornuizen met een breedte van 60 cm;
  • Heb je slechts een kleine keuken? Geen paniek, want er zijn ook gasfornuizen van minder dan 60 cm;
  • En omdat gasfornuizen een steeds prominentere plaats krijgen in de keuken, zijn er ook modellen met een breedte van 90 cm, 100 cm of zelfs nog meer. Ze geven niet alleen een extra cachet aan je keuken maar je zit ook niet meer met stelen van pannen en kookpotten die de hele kookplaat inpalmen!
Wil je een breedte op maat? Geen probleem: je kan inlichtingen vragen in een van onze winkels. Een specialist zal voor jou een model bestellen dat in je keuken past!

Welk materiaal?

Gasfornuizen worden doorgaans vervaardigd uit twee materialen:

  • gietijzer: dit materiaal is uitstekend bestand tegen de hitte, bijzonder stevig en ook zeer stabiel.
  • email: dit materiaal is roestvrij en heel makkelijk te onderhouden. Gasfornuizen van email zijn echter minder sterk dan gasfornuizen van gietijzer, wat een probleem kan zijn als je soms oude gietijzeren potten gebruikt.

bloc2_TIPK_cuisi_gaz.jpg

Ontsteking met één hand, wat is dat?

Ontsteking met één hand wordt steeds couranter. Ze is makkelijk te gebruiken en heel efficiënt, zodat koken op gas een nieuwe ervaring wordt. Bij bepaalde gasfornuizen hoef je gewoon de gasknop om te draaien en je krijgt onmiddellijk een vlam.

Je gasfornuis moet daarvoor wel worden aangesloten op een stopcontact. Heel wat gasfornuizen gebruiken een elektrische weerstand als grill. Dan heb je een stopcontact met een smeltveiligheid van 16A nodig.

Het voordeel van een elektrische grill t.o.v. een grill op gas is, afhankelijk van het fornuis, dat je de grill dan in combinatie met een andere warmtebron kunt gebruiken zoals bijvoorbeeld onderwarmte

Er bestaan ook gasfornuizen met een grill op gas.

bloc5_TIPK_cuisi_gaz.jpg

Welk type oven kies je?

Wil je een oven die snel voorverwarmt en snel bakt en waarin geen enkele taart mislukt? Kies dan voor een oven met warme lucht. Bepaalde gasfornuizen beschikken over dit model en bieden je meer functionaliteiten dan een klassieke convectieoven.

Wist je dat? Het voordeel van een gasoven met warme lucht t.o.v. een elektrische warmeluchtoven, is dat het voedsel iets minder zal uitdrogen. Gas (symbool “H”) produceert nl. een klein beetje vocht (water = H²O) bij het opwarmen. Perfect wanneer je een heerlijk gebraad wilt bijv. Bovendien is koken op gas milieuvriendelijk. Gasovens met warmelucht hebben tal van voordelen omdat ze convectie-warmte (“traditionele warmte”) combineren met de mogelijkheid om te koken met warmte dat actief rondgeblazen wordt dankzij een interne ventilator. Daarbij bak je in warmelucht-modus taarten, braadstukken en ander voedsel sneller dan in de convectie-modus. Bovendien is het mogelijk om meerdere gerechten tegelijkertijd op verschillende niveaus te bereiden. En wat is het voordeel van een elektrische oven? De lucht is droog en daarom beter voor het koken van sommige soorten gebak of quiches.

Maximale veiligheid

Ben je wat bang voor gas? Geen paniek, want gasfornuizen zijn uitstekend beveiligd! In het ovengedeelte wordt het gas automatisch afgesloten, wat nodig is als de vlam per ongeluk dooft. Alle modellen bieden deze beveiliging ook steeds in het kookgedeelte.

bloc6_TIPK_cuisi_gaz_1.jpg

En hoe zit het met de schoonmaak?

Je kan een gasoven met de hand schoonmaken, maar dat is een vrij lastige klus. Een katalyseoven biedt heel wat voordelen op dat vlak. Hij is immers zelfreinigend. Doorgaans is alleen de achterwand katalytisch en moet je de andere wanden nog met de hand schoonmaken. Sommige gasovens beschikken echter over meerdere katalytische wanden.

Hoe dat werkt? Zodra de oven 200-220 °C bereikt, voeren de microporeuze emailwanden het opgespatte vet en vuil geleidelijk aan af. Je hoeft enkel de stofresten van het oxidatieproces bij elkaar te vegen.

Het katalysesysteem is bovendien heel ecologisch aangezien het weinig energie verbruikt. De efficiëntie is echter beperkt in de tijd. Na 5 tot 7 jaar moet je de katalysewanden vervangen en zijn ze weer volledig efficiënt.

Zoek je een oven die volledig zelfreinigend is? Kies dan eerder voor een elektrisch model. Die heeft een elektrische kookplaat bovenaan en een elektrische oven onderaan. Sommige van deze fornuizen zijn volledig zelfreinigend dankzij de pyrolysefunctie.

bloc7_TIPK_cuisi_gaz.jpg

En braden?

Als je vlees wil braden, kies dan voor een gasfornuis met draaispit. Dankzij de motor achteraan of aan de zijkanten van je oven kan je heel homogeen je mooiste stukken vlees braden. Smakelijk!

Goed om te weten!

Elektrische fornuizen en gemengde fornuizen hebben beiden een elektrische oven. Alleen gasfornuizen hebben een oven dat op gas werkt. Merk op dat niet alle gasfornuizen een grill hebben. Als ze er één hebben, is deze vaak elektrisch en vereist enkel een standaard stopcontact of een elektrisch aftakdoos. Als de grill ook op gas werkt, vermelden we duidelijk "grill op gas" op het productblad. Naast de eventuele elektrische grill, kan het gasfornuis ook uitgerust zijn met een elektrische ontsteking. Ook hiervoor is enkel een standaard stopcontact of elektrisch aftakdoos nodig om hiervan te genieten.

Meer advies