Menu
Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen een vitrokeramisch en een inductiefornuis, maar de technologieën die erachter schuilen zijn volledig verschillend. Hieronder wat je moet weten om een goede keuze te maken.
Beide fornuizen zijn afgewerkt met een plaat in perfect glad, gehard glas. Beide zijn ze voorzien van een gelijkaardige oven. Wat is dan het verschil tussen een vitrokeramische en een inductiefornuis? Het is de technologie die achter hun kookplaat schuilt. De vitrokeramische kookplaten zijn de waardige opvolgers van de klassieke elektrische kookplaten, terwijl inductiekookplaten werken op basis van een magnetisch veld dat geactiveerd wordt door het metaal van de kookpot of pan.
Het bijzondere van inductie is dat de kookplaat enkel opwarmt vlak onder de kookpot. Je zet je kookpot op de plaat en in enkele seconden warmt ze op. Als je de kookpot weghaalt, koelt de kookplaat onmiddellijk weer af. Dankzij de druktoetsen kan je met een glijbeweging de temperatuur razendsnel doen stijgen en dalen. De reactiesnelheid is verbazingwekkend. Het kookgemak van een inductiekookplaat maakt van jou een echte chef-kok.
Bekijk de inductiefornuizen
Vitrokeramiek is de voordelige opvolger van de klassieke elektrische kookplaat. Een vitrokeramische kookplaat reageert sneller en warmt ook sneller op, waardoor je de zones preciezer en flexibeler kan regelen. Voor de veiligheid kleurt een vitrokeramische kookplaat rood wanneer ze opwarmt. Als ze afkoelt, vervaagt de kleur langzaam. Bovendien toont een rood lampje wanneer de kookzone nog warm is na het koken.
Bekijk de vitrokeramische fornuizen
De vitrokeramische kookplaat is voorzien van radiant en halogeen kookzones.
Een inductiefornuis blinkt uit in snelheid. In slechts 45 seconden heb je beide kanten van het vlees perfect gebakken. Dankzij haar vermogen en reactiesnelheid verbruikt een inductiekookplaat een derde minder dan een vitrokeramische en de helft minder dan een gaskookplaat. Ook op vlak van veiligheid laat een inductiefornuis je niet in de steek. Ze zijn voorzien van verschillende veiligheidsvoorzieningen:
Een smeuïg gebraad, een krokante quiche, goudbruin gevogelte, 2 taarten gelijktijdig bakken… Al je gerechten zijn perfect geslaagd wanneer je de warmte-verdeling in de oven aanpast aan het type bereiding. Dat is precies wat een multifunctionele oven doet. Natuurlijke convectie wordt gecombineerd met hete lucht, waardoor een multifunctionele oven tussen 7 en 10 verschillende bakwijzes voorziet, aangepast aan ieder type gerecht.
Kip, lamsgebraad… Je wil graag koken zonder je zorgen te hoeven maken over het reinigen van je oven? Aangezien manueel schoonmaken een lastig klusje is, zijn er twee alternatieven die je het gemakkelijk maken:
Een koude deur bestaat uit verschillende lagen glas en een ventilatiesysteem, waardoor de temperatuur aan de buitenkant van de deur drastisch verlaagd wordt. Ongeacht de temperatuur in de oven, je loopt geen kans meer op brandwonden. Heel handig met kinderen in huis.
Bekijk de elektrische fornuizen met een koude deur
Ga je eerder voor een fornuis met een oven die je via katalyse of pyrolyse kan reinigen? Om minder energie te verbruiken, hebben wij de oplossing gevonden: zet de reinigingsfunctie aan zodra je schotel klaar is en uit je oven komt. De warmte die al werd gecreëerd, vermindert de tijd die je oven nodig heeft om weer op de juiste temperatuur te komen.