Je koelkast installeren: hoe doe je dat?

Net een nieuwe koelkast gekocht? Dan wil je die koelkast installeren op de best mogelijke manier. Van het transport en de plaatsing tot de aansluiting en het eerste gebruik. We vertellen je hieronder alles over de installatie van je koelkast.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg

Je elektriciteitsinstallatie

Kijk na of je elektriciteitsinstallatie conform is vóór je je koelkast installeert. Je hebt een geaard stopcontact van 230 V nodig, net als een differentieelschakelaar en een zekering van 10 of 16 A. Kortom, een standaardstopcontact volstaat. En denk eraan: gebruik nooit een verlengkabel of stekkerdoos.

bloc2_la_pression_d'eau.jpg

De waterdruk

Bij de installatie van een Amerikaanse koelkast is de waterdruk ook van belang. Heeft je toestel een waterkraantje en ijsblokjesdispenser? Dan heb je minstens 1,47 bar druk nodig. Daarmee vul je een glas water in 3 seconden. Is de druk te laag? Dan moet je een aparte pomp installeren.

Om geen waterdruk te verliezen, is je toevoerslang het best niet langer dan 12 meter. Hou de slang ook uit de buurt van warmtebronnen.

Is de druk hoger dan 5 bar? Overweeg dan een overdrukventiel. Want een druk van bijvoorbeeld 6 bar kan je toestel beschadigen of een lek veroorzaken.

bloc3_tenez_compte_des_dimensions.jpg

Hou rekening met de afmetingen

Kies je voor een Amerikaanse koelkast? Dan gaat het niet altijd vanzelf om zo’n groot toestel in de keuken te krijgen. Check daarom zeker de afmetingen van je koelkast én van je deuren. Ben je dat vergeten en staan onze bezorgers voor een te kleine deur? Dan kan je nog altijd geluk hebben. Sommige modellen hebben afneembare deuren om het transport gemakkelijker te maken.

bloc4_le_bon_environnement.jpg

De ideale omgeving

Een ander belangrijk element bij de installatie van je koelkast is de omgeving. Volg deze tips:

  • Plaats je koelkast in een droge, verluchte ruimte in de buurt van een waterkraantje (als het een Amerikaans model is).
  • Hou minstens 10 cm vrij links, rechts en achter je koelkast. Heb je daar te weinig plaats voor? Koop dan een koelkast met een ingebouwde ventilator. Zo kan je toestel vlak naast andere apparaten of kasten staan.
  • Zet je koelkast op een stevige, vlakke vloer om te vermijden dat hij gaat trillen of lawaai maakt.
  • Hou je toestel weg van warmtebronnen en vochtigheid. Anders loopt het energieverbruik nodeloos op en loop je het risico op elektrische schokken.
  • Heeft je toestel wieltjes? Die dienen om de koelkast een klein beetje te verplaatsen tot hij helemaal goed staat.
  • Als je je koelkast in een nis wilt schuiven, moet je erop letten dat er lucht kan blijven circuleren. Hou 30 cm boven het toestel en 5 cm achteraan vrij.
  • Stel de voetsteuntjes zo af dat je koelkast heel lichtjes achteroverhelt. Zo sluit de deur beter en vermijd je energieverspilling.

Vermijd temperatuurschommelingen

De omgevingstemperatuur speelt ook een belangrijke rol. Als die hoog is, werkt je koelkast minder goed en kan hij zelfs beschadigd geraken. En als het te koud is? Dan wil hij soms helemaal niet meer werken. En dan ontdooit je hele diepvriesvak.

Wil je je koelkast toch in een ruimte plaatsen waar de temperatuur sterk varieert (tot onder de 16 °C of boven de 32 °C)? Controleer dan de klimaatklasse. Die geeft aan welke minimum- en maximumtemperaturen een toestel aankan. Ook interessant is een koelkast met een dubbel koelsysteem. Dan werkt de diepvriezer onafhankelijk van de koelkast, ook bij een eventueel defect.

Voor het eerste gebruik

Werd je koelkast horizontaal vervoerd? Dan is er misschien een beetje olie naar het koelcircuit gestroomd. Geef het toestel daarom voldoende tijd zodat die olie kan terugvloeien naar de motor. Zet de koelkast rechtop en wacht 2 uur voor je hem in het stopcontact steekt.

Maak de koelkast vooraf ook schoon met lauw water en wat afwasmiddel en droog alles goed af. Na die 2 uur wachttijd is het tijd voor het echte werk: sluit het toestel aan en stel een gemiddelde temperatuur in. Leg meteen enkele flessen water in de koelkast. Zo daalt de temperatuur sneller. Zodra de koelkast koud genoeg is, vul je hem en pas je de thermostaat aan naar je voorkeurstemperatuur.

Nu heeft de installatie van een koelkast voor jou geen geheimen meer. Kijk je al uit naar je eerste gebruik? ’t Is langs hier!

Meer advies