De juiste luchtreiniger kiezen

20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20240319_humidificateur_01_a.jpg

Hoe kies je de juiste luchtreiniger?

Nu de luchtkwaliteit ook binnen niet langer vanzelfsprekend blijkt, is een goede luchtreiniger onmisbaar – zowel thuis als op het werk. Of je nu allergieën wil tegengaan, vervuilende stoffen wil bestrijden of gewoon gezondere lucht wil inademen: de juiste luchtreiniger kiezen is o zo belangrijk. Maar hoe hak je de knoop door als je niet wijs raakt uit het assortiment? Geen nood, wij helpen je met plezier de beste keuze te maken!

20240319_humidificateur_02_a.jpg

Wat is een luchtreiniger?

Een luchtreiniger filtert zwevende stofdeeltjes, bacteriën, pollen, schimmel en andere vervuilende stoffen om de luchtkwaliteit binnen te verbeteren. De huidige toestellen werken op basis van filters, ionisatie of een combinatie van beide. Een belangrijk element om rekening mee te houden, is het debiet van gezuiverde lucht. Dat cijfer geeft namelijk aan hoe doeltreffend je toestel de lucht zuivert in een bepaalde ruimte.

Waarom een luchtreiniger kopen?

Een luchtreiniger is een investering in je gezondheid en welzijn die zowel op korte als op lange termijn tal van voordelen biedt voor je leefomgeving. De voornaamste troeven op een rijtje:

  • Minder allergenen: luchtreinigers zijn buitengewoon effectief in het filteren van allergenen zoals pollen, stof, haren van huisdieren en huisstofmijt. Ideaal voor wie last heeft van allergieën of ademhalingsproblemen zoals astma.
  • Zuiverdere lucht: luchtreinigers helpen de lucht te zuiveren van fijne deeltjes, rook en andere schadelijke luchtverontreinigende stoffen. Dat maakt het binnenklimaat heel wat gezonder.
  • Minder ongewenste geurtjes: luchtreinigers met een actieve koolfilter elimineren ongewenste geurtjes van bereidingen in de keuken, rook of huisdieren.
  • Ziektes voorkomen: door virussen en bacteriën uit de lucht te filteren, helpt een luchtreiniger het overdrachtsrisico van ziektes te verminderen, vooral in periodes waarin aandoeningen aan de luchtwegen vaker voorkomen.
  • Betere slaapkwaliteit
  • Comfort en welzijn
  • Bescherming van kinderen en ouderen
  • Langere levensduur van toestellen en meubels

20240319_humidificateur_03_a.jpg

Wat zijn de criteria om een luchtreiniger te kiezen?

  • Gebruik: bepaal het voornaamste gebruik (doel) van de luchtreiniger (allergenen verminderen, geurtjes verwijderen enz.).
  • Grootte van de kamer: kies een toestel dat geschikt is voor de omvang van de ruimte.
  • Plaats van gebruik: ga in de slaapkamer voor een stiller model. En kies voor extra gebruiksgemak een toestel met een scherm.
  • Functionaliteit: er bestaan modellen met een smartphoneapp, luchtreinigers met wieltjes, een UVC-functie om meer bacteriën te verwijderen, een timer of een ionisator voor een nog beter zuiveringsresultaat.

Een luchtreiniger met filters, ionisatie of beide

 

Als een verkoper je vraagt of je een luchtreiniger met filters, ionisatie of beide wil, is het een kwestie van kiezen tussen verschillende zuiveringsmethodes. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van elke optie op een rijtje.

Luchtreiniger met filters

Technologie: maakt voornamelijk gebruik van fysieke filters (bijvoorbeeld HEPA-filters – High Efficiency Particulate Air), om zwevende deeltjes zoals stof, pollen, haren van huisdieren en rook op te vangen.

Voordelen: filtert de meest uiteenlopende zwevende deeltjes (zelfs de allerkleinste!) erg doeltreffend en is dus bijzonder nuttig voor mensen die last hebben van allergieën of ademhalingsproblemen zoals astma.

Nadelen: je moet de filters regelmatig vervangen om je toestel doeltreffend te laten werken.

 

Luchtreiniger met ionisatie

Technologie: schiet negatieve ionen in de lucht, die zich hechten aan zwevende deeltjes om ze zwaarder te maken. Zo kunnen die makkelijker worden opgevangen of vallen ze sneller op de grond.

Voordelen: kan helpen om de lucht te zuiveren van zeer fijne deeltjes en kan ook bepaalde micro-organismen en geurtjes verminderen.

Nadelen: minder doeltreffend tegen grotere deeltjes, zoals haren van huisdieren. Sommige ionisators geven bovendien kleine hoeveelheden ozon vrij.

20240319_humidificateur_04_a.jpg

Luchtreiniger met filters en ionisatie

Technologie: combineert bovenstaande methodes voor een nog betere zuivering. De filters vangen de grotere deeltjes op, terwijl de ionen zich op de fijnere deeltjes richten.

Voordelen: een totaaloplossing voor luchtzuivering die de meest uiteenlopende verontreinigende stoffen opvangt.

Nadelen: soms duurder vanwege de gecombineerde technologie. Bovendien moet je nog altijd regelmatig de filters vervangen.

 

Houd bij het kiezen tussen deze opties rekening met jouw specifieke behoeften. Heb je veel last van allergieën? Dan is een luchtreiniger met HEPA-filters misschien een betere keuze. Wil je daarentegen gewoon de binnenlucht zuiveren, dan biedt een gecombineerd model met filters en ionisatie de meest complete oplossing.

20240319_humidificateur_05_a.jpg

Wat is het verschil tussen een luchtreiniger en een luchtbevochtiger?

Het voornaamste verschil tussen een luchtreiniger en een luchtbevochtiger zit hem in de functie en het doel van het toestel.

De voornaamste functie van een luchtreiniger is de binnenlucht reinigen en zuiveren. Een luchtreiniger gebruikt filters (bv. HEPA-filters of filters met actieve kool) en soms ook ionisatietechnologie om deeltjes, allergenen, verontreinigende stoffen en geurtjes uit de lucht te halen. Dit toestel doet er alles aan om de luchtkwaliteit te verbeteren door schadelijke stoffen zoals stof, pollen, haren van huisdieren, rook, virussen en bacteriën te elimineren.

Het voordeel? Een luchtreiniger vermindert de symptomen van allergieën en astma en verbetert de gezondheid van de luchtwegen in het algemeen.

De voornaamste functie van een luchtbevochtiger is de luchtvochtigheidsgraad in een ruimte verhogen. Een luchtbevochtiger verspreidt stoom of waterdeeltjes in de lucht om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit toestel is ontworpen om problemen die gepaard gaan met te droge lucht (een droge huid, ogen, neus en keel) te voorkomen of te verlichten en om irritatie van de luchtwegen te verminderen.

Het voordeel? Meer ademhalingscomfort, vooral in de winter of in een droog klimaat, en minder irritatie door te droge lucht.

Kort samengevat: luchtreinigers zuiveren de lucht en verbeteren de luchtkwaliteit door verontreinigende deeltjes en allergenen te verwijderen, terwijl luchtbevochtigers het comfort verhogen door de luchtvochtigheid aan te passen. Beide toestellen spelen dus in op verschillende behoeften en kunnen elkaar zelfs aanvullen in bepaalde ruimtes.

Conclusie

Bij het kiezen van een luchtreiniger moet je rekening houden met het beoogde gebruik, de grootte van de kamer, het vereiste filtertype en de extra functies. Of je nu allergieën wil bestrijden, geurtjes wil verminderen of gewoon gezondere lucht wil inademen: een luchtreiniger op jouw maat kan een groot verschil maken in je dagelijkse leven.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters