Een tv kiezen op basis van elektriciteitsverbruik

Ben je op zoek naar een nieuwe tv? Vergeet dan niet om naar het energieverbruik te kijken. Door een energiezuinige tv te kiezen, bespaar je niet alleen op de lange termijn, maar ook op het moment van aankoop aangezien de kans groot is dat je hem met ecocheques kan betalen.

20240925_UpdateTV3_Bloc_1.jpg

Energieverbruik van een tv in stand-by

We weten allemaal dat een tv stroom verbruikt, zelfs in stand-by. Gemiddeld verbruikt de stand-by-modus van een moderne tv tussen de 0,5 en 3 kWh. Hoewel dit verbruik onbeduidend lijkt in vergelijking met het jaarlijkse verbruik van een ingeschakelde tv, kunnen de kosten oplopen als je alle toestellen in stand-by meerekent (zoals je internetbox, printer, home cinema, slimme luidsprekers, beveiligingssysteem en spelconsoles), die gezamenlijk je energierekening verhogen. Met deze gids helpen we je het energieverbruik van je tv te verminderen.

Oled-tv’s hebben soms een 'pixelverversingsfunctie' in stand-by om beeldpersistentie of inbranden te voorkomen. Je schakelt deze functie dus best niet uit, tenzij je meerdere dagen afwezig bent. Bij andere modellen is het beter om de tv volledig uit te schakelen om energie te besparen op de lange termijn.

Energieverbruik van een tv in werking

Zoals je vast wel eens hebt gezien, zijn tv's voorzien van een energielabel gaande van A tot G, waarbij A staat voor de meest energiezuinige tv’s en G voor de meest energieverslindende modellen. Deze labels geven aan hoeveel de tv verbruikt voor per 1000 uur en helpen je dus om het energieverbruik van je tv in kaart te brengen. Stel: je toestel verbruikt 100 kWh per 1000 uur, dan betekent dat 0,1 kWh per uur. Gemiddeld 4 uur tv kijken per dag komt dus overeen met 146 kWh per jaar (365 x 4 x 0,1). Pas nu enkel nog je energietarief toe en bereken eenvoudig de jaarlijkse kosten van je tv.

20240925_UpdateTV3_Bloc_3.jpg

Welke factoren beïnvloeden het energieverbruik van een tv?

Afmetingen, technologie, speciale opties... Er zijn verschillende aspecten die een impact hebben op het energiegebruik van een televisie. Denk maar aan de grootte, de verversingsfrequentie (refresh rate) en de resolutie. Hoe groter het scherm, hoe meer pixels en hoe vaker het beeld zich ververst, en bijgevolg hoe hoger het energieverbruik. Ook het type achtergrondverlichting (oled, qled, led, enz.) kan bepalend zijn voor het energieverbruik.

Net als ledschermen zijn oled-tv’s zuiniger in de weergave van zwartwaarden en verminderen ze de helderheid tijdens donkere fragmenten. Bepaalde opties, zoals automatisch uitschakelen en de automatische regeling van lichtintensiteit, zijn ook ontworpen om het energieverbruik te beperken.

Hier een overzichtstabel voor enkele nieuwe modellen:

  • Technologie
  • LED 

  • QLED 

  • OLED 

  • OLED 

  • Neo QLED 

  • QLED
     
  • Resolutie
  • HD

  • 4K 

  • 4K 

  • 4K 

  • 8K 

  • 8K
     
  • Verbruik
  • 32 kWh/1000h 

  • 50 kWh/1000h 

  • 83 kWh/1000h 

  • 100 kWh/1000h 

  • 138 kWh/1000h 

  • 164 kWh/1000h

20240925_UpdateTV3_Bloc_6.jpg

Impact van afmetingen en beeldmodi op het energieverbruik

De grootte van je tv speelt ook een rol bij het energieverbruik. Hoe groter de tv, hoe meer stroom hij nodig heeft om een gelijkmatige helderheid te behouden over het hele scherm.

Een andere factor die meespeelt is de beeldmodus. Sommige modi verhogen de helderheid en het contrast voor een betere beeldkwaliteit. Om de lichtdioden (led) of pixels te voeden en de helderheid gelijk te houden over heel het paneel, is doorgaans meer energie nodig. Andere modi, zoals de cinema-modus en 'natuurlijke' modus, kunnen de kleurtemperatuur veranderen en zo het energieverbruik verhogen.

Een derde factor die invloed heeft op energieverbuik van je tv is artificiële intelligentie. Sommige AI-software baseert zich op je kijkgewoontes en het type content om de schermhelderheid aan te passen en het verbruik van je tv te verminderen.

Kies een milieuvriendelijke tv

Zoals eerder besproken, hebben de grootte en resolutie dus een directe invloed op het energieverbruik van een tv. Bij aankoop is het dus belangrijk om eerst te bepalen hoe je hem wilt gebruiken en de juiste maat te kiezen. Houd ook rekening met het energielabel en geef de voorkeur aan een energiezuinige tv.

En als kers op de taart: je kan je milieuvriendelijke tv (label A tot en met E) gewoon betalen met ecocheques. Zo bespaar je op het moment van aankoop én op de lange termijn!

20240925_UpdateTV3_Bloc7_NL.jpg

Conclusie

Vraag jezelf af waarvoor je de tv nodig hebt voordat je hem koopt. Verslind je dagelijks films en series? Ben je een onverslaanbare gamer die vloeiende en snelle beelden waardeert? Kies dan voor een grote tv met een van de laatste technologieën (oled, qled, neo-qled, qled-mini-led, qned). Verplaats je in het midden van je entertainment en geniet van de beste kijkervaring. Ben je op zoek een tv die goed presteert, maar niet te veel verbruikt? Geef dan de voorkeur aan een oled-tv.

Gebruik je de tv alleen om af en toe het nieuws te kijken of van een film te genieten? Dan kies je beter voor een kleinere tv met een eenvoudige technologie (led, UHD) die minder stroom verbruikt. Toch geprikkeld door technologie? Ga dan voor onze kleinere schermen (maximaal 55"). Zo beperk je het elektriciteitsverbruik van je tv!

Weet dat de keuze voor een bepaalde tv ook een milieu-impact heeft. Kies dus bij voorkeur een tv uit de A-, B-, C-, D- of E-klasse en zet hem na gebruik volledig uit, tenzij je een oled-tv hebt.

Ook interessant voor jou

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters