Menu
Je tv kalibreren betekent dat je het maximale uit je toestel haalt: modi, helderheid, contrast, scherpte, kleurtemperatuur, bewegingsvloeiendheid ... Hiervoor hoef je geen professional in te schakelen of dure kalibratiesoftware te gebruiken. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je jouw tv perfect kalibreert.
Je tv kalibreren, zorgt ervoor dat het beeld voldoet aan de normen die in de filmindustrie worden gebruikt. Dit garandeert een realistische kleurweergave, geoptimaliseerd contrast en een lager energieverbruik van je tv.
Kalibreren is de laatste stap bij de installatie van je tv. Kies het beste moment van de dag om te kalibreren, meestal wanneer je het vaakst tv kijkt en het omgevingslicht optimaal is. Zet de tv aan en wacht ongeveer 15 minuten zodat deze goed kan opwarmen en het basisbeeld correct weergeeft. Vervolgens kun je de beeldmodus, helderheid, contrast, scherpte, kleurtemperatuur (warm, koud of neutraal) en bewegingsvloeiendheid aanpassen.
Tv's in winkels zijn ingesteld om daar het beste beeld te tonen, met levendigere kleuren en sterker contrast. Omdat jouw woonkamer een andere omgeving biedt dan een winkel, is het slim om je tv opnieuw te kalibreren voor de specifieke omstandigheden in jouw woning.
Heb je een tv van de nieuwste generatie met AI? Dan hoef je nauwelijks tijd te besteden aan kalibreren. Deze tv's passen zich automatisch aan op basis van de omgeving, je kijkgewoontes en de inhoud om een optimale beeldkwaliteit te bieden.
In een helder verlichte ruimte verhoogt de tv de helderheid voor betere zichtbaarheid en in een donkere ruimte verlaagt hij die juist. Het contrast wordt aangepast om details te optimaliseren en de kleurtemperatuur wordt afgestemd op de lichtomstandigheden in je kamer. Sommige tv's verbeteren ook de scherpte van het beeld zonder dat het er kunstmatig uitziet. Geavanceerde modellen optimaliseren zelfs de zwarttinten voor een betere weergave van donkere scènes, afhankelijk van de omgevingsverlichting.
Smart tv's hebben vaak een slimme modus die kleuren, contrast en helderheid automatisch aanpast op basis van wat je kijkt.
Tv's in winkels zijn geoptimaliseerd om daar op te vallen en gebruiken beeldverbeteringssystemen die de aandacht van kopers trekken. Maar dat is niet de meest geschikte beeldmodus voor je woonkamer. Je kunt de beeldmodus zelf aanpassen door een vooringestelde modus kiezen afhankelijk van je gebruik, een tv met AI zelf te laten beslissen of een slimme modus zoals op Smart-tv's te activeren.
Te weinig helderheid belemmert het zien van details, maar te veel helderheid kan vermoeide ogen veroorzaken, de beeldkwaliteit verminderen (vooral op modellen zonder OLED-technologie) en het energieverbruik verhogen.
Overdag tv kijken, vereist een hogere helderheid dan 's avonds. Pas de helderheid aan in het bedieningspaneel volgens je behoeften en voorkeuren om optimaal te profiteren van de details en de diepte van zwart.
Hoe doe je dat? Kies een donkere scène uit een film, serie, wedstrijd of tv-programma. Verlaag de helderheid geleidelijk totdat je een redelijk diepe zwarttint hebt die nog steeds details toont. Zodra sommige details verdwijnen, ga je een of twee niveaus terug voor de perfecte helderheid. Herhaal dit met verschillende scènes om het niveau van de helderheid te verfijnen.
Nadat je de helderheid hebt aangepast, kun je het contrast instellen, wat de intensiteit van wit regelt. Goed contrast is essentieel voor de beeldkwaliteit in heldere delen van het beeld: te laag maakt het beeld flets, terwijl te hoog de details laat verdwijnen. Kies een heldere scène om het contrast in te stellen en zoek naar een goede balans.
Hoe doe je dat? Voor contrastinstelling kies je een eerder heldere scène. Verlaag het contrast geleidelijk om een helder en gedetailleerd beeld te krijgen. Zodra het beeld te wit wordt of details verloren gaan, stop je met aanpassen of ga je een of twee niveaus terug. Je kunt dit uiteraard herhalen met verschillende scènes om het naar wens in te stellen.
Ontdek hoe je een tv met goed contrast kiest!
Voor een nog helderder beeld kun je de scherpte instellen. Dit doe je door:
De instelling van de kleurtemperatuur beïnvloedt de warmte of koelte van het beeld:
Afhankelijk van het merk van je tv, heet deze instelling TruMotion (LG), Auto Motion Plus (Samsung) of MotionFlow (Sony). Dit vermindert bewegingsonscherpte bij dynamische tv-programma's, zoals sportwedstrijden, door met AI extra beelden toe te voegen voor meer vloeiendheid en een snellere reactietijd.
Je tv kalibreren is essentieel om optimaal van zijn potentieel te genieten. Je kunt verschillende instellingen configureren, zoals:
Voor een tv met AI hoef je deze instellingen zelf niet te veranderen: ze passen zich automatisch aan. Zo geniet je altijd van de beste kijkervaring, afgestemd op je gewoontes.