Tv-contrast kiezen: volg het advies van de expert

Met de nieuwe technologieën biedt een smart-tv tegenwoordig een aanzienlijk betere beeldkwaliteit dan zijn voorgangers dankzij slimme beeldverwerkende systemen (AI). Die optimaliseren het contrast, de helderheid, de vloeiendheid, de scherpte, de kleuren ... Maar toch blijft het belangrijk om een tv met het juiste contrast te kiezen. Om je te helpen bij je keuze, is hier een gids over hoe je een tv met goed contrast kiest.

Tv-contrast kiezen: volg het advies van de expert

Tv-contrast kiezen: volg het advies van de expert

Er zijn 2 soorten contrasten: native contrast en dynamisch contrast:

  • Native contrast: dit is een statische meting van het maximale verschil in helderheid tussen de donkerste en de lichtste delen van het beeld.
  • Dynamisch contrast: dit is een dynamische meting van het verschil tussen de donkere en lichte delen van het beeld die in realtime veranderen, afhankelijk van de weergegeven inhoud.
Het contrast wordt uitgedrukt in een verhouding. Bijvoorbeeld, als je 1.500:1 ziet, betekent dit dat de intensiteit van het wit 1.500 keer hoger is dan die van het zwart.

Hoe hoger het contrast, hoe beter. Want dan krijg je stralend wit en diep zwart, de basis voor een rijker beeld met meer details, scherper, dynamischer en met realistischer kleuren.

Goed om te weten: de contrastverhouding meet het verschil tussen de lichtste en donkerste delen van een beeld. De helderheid, gemeten in nits of candela per vierkante meter (cd/m²), komt overeen met de lichtintensiteit die door een scherm wordt uitgezonden.

De voordelen van goed contrast

De voordelen van goed contrast

De huidige norm voor tv’s is de UHD 4K-resolutie. Door de resolutie van je tv te berekenen, kun je de pixeldichtheid per inch achterhalen. Hoe hoger deze dichtheid, hoe fijner de details van het beeld zullen zijn met een realistische en rijke kleurweergave. Maar om hier volledig van te genieten, is goed contrast nodig: gecombineerd met een hoge helderheid van het beeld, biedt het contrast een meeslepende visuele ervaring.

Goed om te weten: hoe groter je tv, hoe uitgesprokener het contrast moet zijn.

Soorten contrasten en hun technologieën

Contrast gebaseerd op de achtergrondverlichting

Local Dimming: voornamelijk gebruikt op LED LCD-schermen, deze technologie verbetert het contrast door de helderheid van verschillende delen van het scherm onafhankelijk aan te passen.

Micro Dimming: een geavanceerde versie van local dimming, die het scherm in kleinere zones verdeelt voor een nog nauwkeurigere controle van de helderheid. Deze technologie past de helderheid en het contrast van elke zone dynamisch aan om de scherpte, details en zwartniveaus te verbeteren.

Mini-LED: gebruikt in Neo QLED- en QNED Mini-LED-modellen. De veel kleinere LED’s zorgen voor een preciezere controle van de helderheid en het contrast, waardoor diepere zwarten en helderdere witten mogelijk zijn.

Dynamisch contrast

High Dynamic Range (HDR): dit is een beeldkwaliteitsnorm die het contrast, de helderheid en het kleurenspectrum verbetert ten opzichte van standaard video-uitzendingen. Tv’s met deze technologie tonen een breder scala aan helderheidsniveaus, diepe zwarten en stralende witten. Het is goed om te weten dat HDR compatibel is met alle modellen die een piekhelderheid boven 1.000 nits (of 1.000 cd/m²) hebben. De uitgebreide dynamische bereikstandaarden omvatten HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG... De compatibiliteit varieert per model en merk tv.

Er zijn ook andere normen: HDR1000, HDR+ / HDR Plus / HDR Premium / HDR Pro, Active HDR, Technicolor, UHD Premium.

Contrast per display-technologie

OLED: deze technologie revolutioneert de helderheid en het contrast van tv’s. Zonder LED-achtergrondverlichting gebruikt het organische lichtgevende diodes op elke subpixel, die onafhankelijk kunnen worden in- of uitgeschakeld. Dit betekent dat elke pixel zijn eigen licht uitstraalt. Resultaat? Een dynamisch en oneindig contrast, met perfect zwarte en diepe zwarten, zelfs in schemering.

QLED: combineert een LCD-paneel met LED-achtergrondverlichting en een Quantum Dot-filter bestaande uit lichtgevende nanokristallen. Deze technologie biedt niet dezelfde contrasten als een OLED-tv, omdat de pixels niet volledig worden uitgeschakeld, maar alleen worden verduisterd. QLED-modellen bieden echter ongeëvenaarde helderheid en kunnen een anti-reflectiecoating toevoegen, wat ideaal is voor het bekijken van tv-programma's overdag zonder last te hebben van omgevingslicht.

Goed om te weten: er is een verschil tussen Direct LED en Edge LED. De eerste biedt een beter contrast dan een Edge LED-achtergrondverlichting.

Maar naast schermtechnologieën kun je ook zelf ingrijpen in de kalibratie van het scherm om het contrast en de helderheid te verbeteren.

Ben je geïnteresseerd in een OLED- of QLED-tv, maar weet je niet welke technologie je moet kiezen? Raadpleeg onze gids: tv OLED of QLED: welke schermtechnologie moet je kiezen?

Samenvatting: het belang van doordacht tv-contrast kiezen

Samenvatting: het belang van doordacht tv-contrast kiezen

Contrast is een belangrijke factor bij je keuze van de juiste tv. Contrast zorgt voor stralend wit en diep zwart. Een optimaal beeld helpt om de beelden nog intenser te beleven. Verschillende technologieën zoals local dimming, micro dimming, HDR, OLED, QLED en Mini-LED produceren contrasten van hoge kwaliteit. Daarom is de keuze voor de juiste technologie belangrijk voor een optimaal resultaat. Want de technologie, zelfs de allernieuwste met AI, kan je achteraf niet veranderen. Als je een tv voor de lange termijn koopt, is het dus slim om tijd vrij te maken voor de vergelijking van verschillende kwaliteitsmodellen.

Ook interessant voor jou

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters