OLED of QLED-tv: welke schermtechnologie kiezen?

OLED-tv of QLED-tv? Kiezen is niet makkelijk! Volg onze gids met de voor- en nadelen en het gebruik van de 2 weergavetechnologieën. Zo vind je de perfecte tv om je favoriete sportwedstrijden te bekijken.

OLED-tv's

OLED-tv's

OLED (Organic Light Emitting Diode) technologie is een geavanceerde schermtechnologie die gebruik maakt van organische materialen die oplichten wanneer er stroom doorheen gaat. OLED-schermen hebben zelfverlichtende pixels die individueel kunnen dimmen of volledig uitschakelen. Hierdoor creëren ze diepe zwartwaarden en een oneindig contrast, wat zorgt voor een intense kijkervaring.

Goed om te weten: Bij Samsung vind je de QD OLED-modellen, bij LG de OLED en OLED evo-modellen, bij Panasonic de Master en bij Sony de Bravia-modellen. Om je helemaal onder te dompelen kan je ook kiezen voor een OLED-scherm met Ambilight van Philips.

Voordelen van OLED

OLED-tv's hebben brede kijkhoeken, ideaal om er helemaal in op te gaan. Ze bieden consistente kleuren en scherpte, zelfs wanneer je vanuit een schuine hoek kijkt. Doordat elke pixel individueel kan uitschakelen, kunnen OLED-schermen echte zwartwaarden produceren, wat resulteert in een oneindig contrast en diepe zwarttinten. OLED-schermen hebben een zeer snelle reactietijd. Er is bijna geen nagloed op deze televisies, omdat een pixel in minder dan een milliseconde in- en uitschakelt, waardoor het beeld perfect vloeiend is. Tot slot zijn donkere beelden genuanceerder en bieden ze meer realisme, ideaal voor het bekijken van films en series of om videogames te spelen.

De kers op de taart? Een OLED-tv heeft een lagere blauwlichtemissie. Doordat ze minder blauw licht uitzenden, zijn ze beter voor langdurig gebruik en minder belastend voor de ogen. Nu kan je urenlang je favoriete games spelen.

Nadelen van OLED

OLED-schermen bieden iets minder helderheid dan QLED-tv's en reflecteren meer licht. Om lichtreflectie te voorkomen en te genieten van het best mogelijke beeld, zet je tv in een niet te fel verlichte hoek van je woonkamer.

220805_tvQled-Oled_rectangle09.jpg

Voor wie is OLED de beste keuze?

OLED-modellen zijn vooral geschikt voor donkere kamers. De diepe zwartwaarden en hoge contrasten komen het best tot hun recht in donkere omgevingen. OLED-schermen zijn ideaal voor avondkijkers. Mensen die 's avonds of 's nachts tv kijken zullen de voordelen van OLED-technologie het meest waarderen. Hou je van detail, contrast en levendige kleuren voor professioneel gebruik, om films en series te bekijken of om van je voetbalwedstrijden te genieten? Ook fervente gamers die high-immersion videogames spelen, waarderen de snelle reactietijd en levendige kleuren. Ben jij dit? Dan is deze technologie voor jou!

Goed om te weten: Er zijn aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd met de komst van LG's OLED evo-schermen, die helderder en minder reflecterend zijn dan vorige generaties. Ook dankzij Samsung, die Quantum Dot-technologie combineert met OLED en nu veel helderdere, antireflecterende schermen produceert voor zijn nieuwste televisies.

Bovendien zijn de nieuwe OLED-modellen voorzien van artificial intelligence, wat de beeldkwaliteit en vloeiendheid aanzienlijk verbetert voor een nog meeslependere kijkervaring.

Enkele OLED-tv’s aanbevolen voor jou

QLED-tv's

QLED-tv's

Het QLED-scherm (Quantum Light Emitting Diode) combineert een traditioneel LCD-paneel met een led-achtergrondverlichting en een kwantumdot-filter. Een QLED-model verlicht de pixels van achteren en biedt een breed kleurenspectrum dankzij de quantum dots (minuscule nanokristallen) tussen het scherm en de achtergrondverlichting, die de helderheid versterken.

Naast de klassieke QLED-schermen zijn er ook Neo QLED- en QNED-MiniLED-modellen, die miniatuur light-emitting diodes (MiniLED's) gebruiken voor een nauwkeurigere regeling van helderheid en contrast, en diepere zwarttinten en helderdere wittinten bieden.

Goed om te weten: Bij Samsung vind je de QLED en de Neo QLED (MiniLED)-modellen, bij LG de QNED, QNED-MiniLED en de Nanocell-modellen en bij Sony de Triluminos-schermen.

Voordelen van QLED

QLED-tv's bieden een breder kleurenspectrum, wat resulteert in levendige en nauwkeurige kleuren met een dynamisch contrast en een schijnbaar oneindige waaier aan tinten. QLED-schermen kunnen een hogere helderheid bereiken en ze reflecteren minder licht, waardoor ze beter presteren in ruimtes met veel omgevingslicht.

Nadelen van QLED

QLED-televisies hebben iets kleinere kijkhoeken dan OLED-televisies. Hoewel ze erg helder zijn, bieden ze een minder uitgesproken contrast of diepe zwartwaarden als hun OLED-tegenhangers. Door hun helderheid stralen ze meer blauw licht uit dan OLED-tv's en kunnen ze de ogen daarom sneller vermoeien.

220805_tvQled-Oled_rectangle_04.jpg

Voor wie is QLED de beste keuze?

QLED-modellen zijn ideaal voor heldere kamers. Als je veel ramen in je woonkamer hebt, kan je erop rekenen dat een QLED-scherm niet zoveel licht zal weerkaatsen als een OLED-scherm, zodat je zelfs op klaarlichte dag van je tv-programma's kan genieten. Ideaal voor je kinderen en tieners, of sportliefhebbers, voor het kijken naar sportevenementen waarbij helderheid en levendige kleuren belangrijk zijn. Professionals kunnen ook kiezen voor een QLED-tv, perfect voor het weergeven van commerciële reclames die zelfs in een fel verlichte ruimte zichtbaar zullen zijn.

Enkele QLED-tv’s aanbevolen voor jou

20240712_Bloc11.jpg

Welk type tv moet je dan kiezen?

De keuze tussen OLED- en QLED-tv's hangt af van je specifieke behoeften en de omgeving waarin je de tv gebruikt.

Als je op zoek bent naar een geweldige kijkervaring, hoef je niet verder te kijken dan OLED-schermen. OLED-tv’s zijn ideaal voor donkere kamers, avondkijkers, gamers en professioneel gebruik vanwege de diepe zwartwaarden, oneindige contrasten en snelle reactietijd. En omdat deze schermen minder blauw licht uitstralen, zijn ze ideaal als veelgebruikte tv of om lange uren te gamen.

Het is ook de moeite waard om te weten dat als je op zoek bent naar deze ervaring, maar je tv in een lichte kamer wil plaatsen met veel omgevingslicht, je het beste voor een Neo QLED of QNED-MiniLED-tv kiest.

Als je echter af en toe overdag tv wil kijken of als je een professional bent die reclamespots wil presenteren in de winkel, dan is een QLED-scherm het beste voor jou. QLED-tv’s zijn beter geschikt voor helder verlichte ruimtes, sportliefhebbers en commerciële instellingen dankzij de hogere helderheid, brede kleurenspectrum, en verminderde lichtreflectie.

Tot slot, als je bijvoorbeeld een logeerkamer of vakantiewoning wil inrichten, kan je kiezen voor een klassiek LED-scherm. En als je graag tv kijkt terwijl je kookt, kan je ook kiezen voor een kleine tv die gemakkelijk in je keuken te plaatsen is.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters