Minder suiker eten zonder te diëten!

Hou je van zoet? Kan je niet zonder dessert? Is chocolade je zoete zonde? Ons lichaam heeft suiker nodig, maar het is niet altijd gemakkelijk om de juiste dosering te vinden. Wij geven je enkele tips om je suikerverbruik te verminderen zonder te diëten.

Beter slapen = minder snoepen

Beter slapen = minder snoepen

Het klinkt misschien als een verrassing, maar slaap vervult een belangrijke rol in je eetgewoonten. Wie 's nachts te weinig slaapt, krijgt overdag last van vermoeidheid en zal vlugger naar vette en zoete producten grijpen om die vermoeidheid te compenseren.

Voor een vreedzame nacht moet je de luchtkwaliteit in je slaapkamer controleren: te droge of net te vochtige lucht, of te vuile lucht, is niet echt bevorderlijk voor een verkwikkende slaap. Een goede oplossing is misschien een luchtreiniger. Die verwijdert tot 99,95 % van de vuildeeltjes in de binnenlucht.

En als je 's avonds moeite hebt om de slaap te vatten, dan kan een ontwaaklamp misschien helpen. Die begeleidt je ademhaling zodat je makkelijker in slaap valt.

Evenwichtig ontbijt om snoepen te vermijden

Evenwichtig ontbijt om snoepen te vermijden

Goed om te weten: als je je dag begint met een zoet ontbijt, verhoog je de kans op een hongergevoel voordat het middag is. Kies dus liever voor een evenwichtig ontbijt bestaande uit een suikervrije drank zoals thee of koffie, fruit, proteïnen zoals yoghurt of een eitje en een zetmeel zoals brood.

Een goede raad: vervang de weinig voedzame zoete granen door volkorenbrood of muesli. Daarmee hou je het zonder probleem vol tot aan het middaguur!

Thee of koffie zonder suiker

Thee of koffie zonder suiker

Het geheim voor succes: leer jezelf geleidelijk aan de goede gewoonte aan. Begin dus eerst met een beetje minder suiker en blijf verminderen tot je helemaal geen suiker in je thee of koffie meer nodig hebt. Vind je dat toch te bitter? Probeer dan eens een ander merk dat je lekker vindt. Natuurlijke zoetstoffen zoals agavesiroop kunnen je helpen tijdens deze overgangsfase.

Zelf koken om onnodige suikers te vermijden

Zelf koken om onnodige suikers te vermijden

Wist je dit? Voedingsfabrikanten gebruiken suiker als bewaarmiddel en smaakversterker. Om te voorkomen dat je onnodig suiker verbruikt, kan je dus beter zelf koken. Het voordeel? Je bent zelf meester over de kwaliteit en de hoeveelheid ingrediënten van je maaltijd!

Als je liever geen uren in de keuken staat, dan kunnen kookrobots je helpen om snel iets klaar te maken. Je kan tijdens het koken ook minder suiker gebruiken dan is aangegeven op het recept of de suiker vervangen door honing of esdoornsiroop.

Tegenwoordig zijn er tal van handige keukenapparaten op de markt die je het leven wat makkelijker maken. Voor gerechten op basis van deeg zoals pizza's, taarten of quiches is een keukenrobot de ideale keukenhulp om je gerecht te doen slagen.

Evenwichtig vieruurtje

Evenwichtig vieruurtje

Het hoeven geen koekjes te zijn om 16 uur. Wat dacht je van een echte evenwichtige kleine maaltijd? Hoe die eruit ziet? Een warme drank, fruit en een zuivelproduct. Een gevarieerd tussendoortje zal je sneller een verzadigd gevoel geven. Goed om te weten: producten met 0 % suiker kunnen wat zuur smaken, maar met plattekaas met 20 % suiker of natuurlijke volle yoghurt is dat probleem opgelost.

En kan je echt niet zonder je reep chocolade, kies dan voor de pure soort. Die smaakt bitterder dan melkchocolade en zal je smaakpapillen sneller verzadigen zodat je er vanzelf minder van eet.

Natuurlijke alternatieven voor witte suiker?

Natuurlijke alternatieven voor witte suiker?

Er bestaan voldoende natuurlijke alternatieven voor de weinig voedzame witte suiker waar je lichaam eigenlijk niets aan heeft. Natuurlijke suikers bevatten minder calorieën en zijn even zoet als echte suiker.

Honing bijvoorbeeld is heel gezond. Ook agavesiroop en esdoornsiroop bevatten heel veel vitaminen en mineralen. Je kan deze 3 natuurlijke suikers gebruiken in je thee, op je pannenkoek of in je taartrecepten of ander huisgemaakt gebak.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters