Menu
Boek je graag sterrenchefwaardige resultaten in je keuken? Of let je op je lijn maar is diëten niet echt je ding? Een bereidingswijze die tegenwoordig steeds meer in is, kan je misschien helpen: vacuüm koken. Maar wat is dat eigenlijk? Het is een techniek die heel wat voordelen en mogelijkheden biedt die we je graag in detail uitleggen.
Boek je graag sterrenchefwaardige resultaten in je keuken? Of let je op je lijn maar is diëten niet echt je ding? Een bereidingswijze die tegenwoordig steeds meer in is, kan je misschien helpen: vacuüm koken. Maar wat is dat eigenlijk? Het is een techniek die heel wat voordelen en mogelijkheden biedt die we je graag in detail uitleggen.
Bij deze kooktechniek worden de ingrediënten klaargemaakt in plastic zakken. Die zijn 100 % hermetisch zodat er geen lucht in kan. De zakken worden in een waterbad gedompeld met een specifieke temperatuur om je gerecht perfect te bereiden. Deze bereidingswijze wordt gebruikt voor vlees en vis, maar ook voor groenten.
Vacuüm koken heeft tal van voordelen!
Ten eerste is het een heel eenvoudige bereidingswijze. Je moet enkel de ingrediënten in de zak doen, een beetje zout en olie naar smaak toevoegen, de zak sluiten, onderdompelen in een waterbad en klaar is kees! Tijdens het koken hoef je zelfs niet te checken of je producten niet blijven kleven. Deze kooktechniek maakt het je ook heel makkelijk als je gasten ontvangt. Je kan immers alles op voorhand klaarmaken.
Vacuüm koken garandeert je ook een perfect resultaat. Je beheert niet alleen heel precies de temperatuur, maar ook het garen aan binnen- en buitenkant. Vacuüm koken produceert ook minder vocht zodat je ingrediënten al hun smaak, textuur en vitamines behouden. Sommige ingrediënten krijgen alleen een ideale textuur als je ze vacuüm kookt. Denk bijvoorbeeld aan spare ribs. En een bewijs dat het resultaat van kwaliteit is: heel wat sterrenrestaurants gebruiken deze techniek!
Derde voordeel: vacuüm koken is veel gezonder omdat je maar heel weinig zout en vet nodig hebt. Bovendien krijgen bepaalde bacteriën geen kans omdat er niet de minste zuurstof in de zak zit.
Ten slotte is vacuüm koken ook veel beter voor het milieu. Je verbruikt minder energie dan wanneer je op een fornuis kookt.
Eerst en vooral vacuümzakken.
Vacuüm koken gebeurt in 2 stappen en voor elke stap zijn er specifieke benodigdheden.
De ingrediënten vacuüm verpakken. Daarvoor zijn er 2 apparaten beschikbaar:
De ingrediënten bereiden op de juiste temperatuur. Om je te helpen:
Goed nieuws: je kan bijna alles vacuüm bereiden. Dus zowel vis als vlees en groenten, fruit en desserts. Je kan bijvoorbeeld crème brûlée maken door glazen potjes te gebruiken in plaats van zakken. We geven je alvast het recept mee:
Vacuüm koken biedt heel wat mogelijkheden waar je soms misschien niet aan zou denken! Wist je bijvoorbeeld dat je met vacuüm gin kan infuseren of limoncello kan maken ? Dat gaat zelfs heel snel. Limoncello maken duurt bijvoorbeeld amper 2 uur (tegenover 6 tot 8 dagen met de traditionele methode).