Menu
Microsoft, Chromebook en zelfs Apple: tegenwoordig komt iedereen op een of andere manier wel in aanraking met artificiële intelligentie. Maar wist je al dat er nu ook laptops zijn met geïntegreerde AI? Ze zijn slimmer, responsiever en zullen een ware revolutie teweegbrengen in de manier waarop we onze computer gebruiken. Benieuwd wat deze nieuwe generatie pc's te bieden heeft op het gebied van creativiteit, productiviteit en veiligheid? Je ontdekt het in dit artikel!
Allereerst wat achtergrondinformatie. Artificiële intelligentie of AI is een technologie die machines in staat stelt om op dezelfde manier als mensen te leren, te denken en beslissingen te nemen. Dat zorgt ervoor dat ze taken kunnen uitvoeren waarvoor normaal gesproken de tussenkomst van een mens nodig is.
Het gaat vaak over 2 soorten artificiële intelligentie:
- Conversational AI: dit stelt een machine in staat om een gesprekspartner te begrijpen en erop te reageren, al blijft dit wel beperkt tot een specifieke context. Denk maar aan een chatbot, Siri of Alexa.
- Generative AI: deze AI stelt een machine in staat om nieuwe content (tekst, afbeelding, code, video ...) te genereren op basis van de input van een gebruiker. De AI reageert op beperkte instructies, op basis van wat hij geleerd heeft. Enkele voorbeelden van dit type zijn ChatGPT, Gemini en Copilot.
Concreet kan artificiële intelligentie dus ingezet worden als een intelligente assistent. Wil je een opdracht of een belangrijke e-mail laten nalezen? Een reisplanning voor je volgende vakantie samenstellen? Afbeeldingen genereren voor een presentatie? De toepassingen van artificiële intelligentie zijn eindeloos.
Bovendien hoef je geen computerexpert te zijn om generatieve AI te gebruiken: de interfaces worden steeds intuïtiever, waardoor ze ook steeds toegankelijker worden voor het grote publiek.
Elk van de grote spelers heeft intussen zijn eigen generatieve AI ontwikkeld. Voor Windows is er Copilot, Chrome OS heeft Gemini en MacOS lanceert binnenkort Apple Intelligence. Deze AI's zijn er in verschillende versies, die verschillende mogelijkheden bieden. We zetten hun specifieke kenmerken even op een rijtje.
Copilot is de generatieve AI van Microsoft, die gelanceerd werd in 2023. Hij is geïntegreerd in alle zoekmachines, maar ook in bepaalde toepassingen die beschikbaar zijn op Windows 11 2024. Er bestaan ook betaalde versies in de vorm van maandelijkse abonnementen: Copilot Pro voor particulieren en Copilot for Microsoft 365 voor bedrijven. Met zo'n abonnement krijg je toegang tot allerlei functies die je productiviteit boosten en die rechtstreeks geïntegreerd zijn in de toepassingen van Microsoft 365 (Excel, PowerPoint, Word, Outlook ...)
Wat de verschillende versies van Copilot gemeen hebben, is dat ze allemaal cloud-based zijn. Dat betekent dat de berekeningen die de AI uitvoert om het antwoord te genereren dat de gebruiker verwacht, worden uitgevoerd op het internet. Zonder internetverbinding werken deze functies dus niet.
In mei 2024 stelde Microsoft de nieuwste generatie Microsoft-pc's met Copilot+ voor. Wat ze zo speciaal maakt? De AI wordt lokaal op het toestel gedraaid – zonder internetverbinding dus! Volgens Microsoft behoren ze tot de slimste, snelste computers ooit.
Het grote verschil is de manier waarop de processor gebouwd is. Naast de gebruikelijke onderdelen bevat de processor van de Copilot+ pc's ook een Neural Processing Unit (NPU). Dit nieuwe onderdeel staat volledig in het teken van artificiële intelligentie, de uitvoering van berekeningen en de verwerking van AI-taken.
Een traditionele processor zou de AI-berekeningen in principe kunnen uitvoeren, maar dat zou te veel energie vragen, wat de autonomie van de computer sterk zou aantasten. De NPU zorgt voor meer efficiëntie en een langere levensduur van de batterij.
Ze kunnen verschillende taken tegelijkertijd uitvoeren, zodat je sneller én langer kan werken. De geïntegreerde AI-functies geven je efficiëntie een boost.
Op het gebied van autonomie en multitasking zijn deze nieuwe Copilot+ pc's efficiënter dan een klassieke Windows 11-pc. AI optimaliseert het energieverbruik, zodat je tot 26 uur lang video's kan afspelen of 15 uur lang kan surfen op het internet.
Ook je computer configureren is veel eenvoudiger, want de instellingen zijn intuïtief en passen zich aan jouw gebruik aan.
De geïntegreerde AI werkt lokaal, en dus zonder internetverbinding. Dat is een groot voordeel qua veiligheid, omdat je persoonsgegevens zo beschermd blijven bij lekken. Het is ook beter voor het milieu: aangezien je geen gebruik maakt van de cloud, genereer je minder digitale vervuiling.
Google, een andere speler die niet meer weg te denken is uit de technologiesector, concentreert zijn inspanningen op zijn eigen AI-tool, Gemini.
AI is nog niet rechtstreeks geïntegreerd in de Chromebook-processor, maar Google biedt zijn gebruikers wel 3 verschillende Gemini-versies aan. Een mobiele app voor Android-toestellen, een webapp die beschikbaar is in Google Chrome, en tot slot Gemini Advanced, dat deel uitmaakt van Google One AI Premium, een betaald abonnement met exclusieve functies. Op dit moment krijg je met dat abonnement toegang tot Gemini Advanced in Gmail, Docs, Sheets, Slides. Het omvat ook 2 TB cloud-opslagruimte en andere voordelen, zoals kortingen, onbeperkt foto's bewerken ...
Om Gemini Advanced te gebruiken, heb je een Google-account en een Chromebook Plus nodig. De klassieke Chromebooks hebben geïntegreerde AI-functies om de gebruikerservaring te optimaliseren, maar bieden geen toegang tot alle voordelen van Gemini Advanced.
Ook Apple is druk bezig met de ontwikkeling van zijn eigen AI-systeem, dat vanaf de herfst van 2024 beschikbaar zal zijn op Macs, iPhones en iPads. De nieuwe AI van Apple heeft de naam Apple Intelligence gekregen en zal gebruikers ondersteunen op het gebied van communicatie, werk en creativiteit.
De processors van Apple (M1 of nieuwer) kunnen al artificiële intelligentie ondersteunen, dus gebruikers hoeven alleen maar te upgraden om toegang te krijgen tot de nieuwe functies. Deze nieuwe AI is in iOS uitgerust met de Private Cloud Compute-technologie. Die maakt gebruik van de krachtige cloudservers van Apple om de query's uit te voeren. De lokale data van de gebruiker worden daarbij gebruikt om een consistent antwoord te geven, maar worden na afloop nooit opgeslagen, zodat de privacy van de gebruiker beschermd blijft.
Meer informatie over Apple Intelligence volgt later, maar Apple heeft al aangekondigd dat deze nieuwe update gepaard zal gaan met tal van nieuwe functies.
Kortom, nu artificiële intelligentie geïntegreerd wordt in laptops, zullen we onze computer wellicht op een andere manier gaan gebruiken. Microsoft en Copilot+, Google en Gemini, of Apple en zijn Intelligence – elk besturingssysteem biedt unieke voordelen. Deze nieuwe generatie pc's is sneller, krachtiger en vooral intelligenter. Benieuwd om deze technologische hoogstandjes zelf te ervaren? Ze liggen op jou te wachten in een Vanden Borre-winkel in je buurt.