Hoe je wasmachine gebruiken?

Heb je net een fonkelnieuwe wasmachine in huis gehaald? Fijn! Nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag en het maximum uit je aankoop halen. Vraag je jezelf af hoe je wasmachine te gebruiken? Volg ons stappenplan voor een vlekkeloze was.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_1e_étape.jpg

Stap 1: sorteer je wasgoed

Sorteren is belangrijk, dat weten we intussen. Dat geldt ook voor je wasgoed: sorteer op kleur (donkere, lichtgekleurde en witte was) en volgens type textiel (katoen, linnen, synthetische stoffen, zijde, wol,...). Bij twijfel kijk je op het etiketje.

Wil je verschillende textielsoorten toch samen wassen? Dat kan. Kies het MIX (gemengd) programma of het programma voor het meest delicate wasgoed en kies de laagst aanbevolen temperatuur.

Nieuwe kledingstukken was je best eerst enkele keren apart, want de kleurstof in nieuw textiel kan de eerste keer afgeven. Wat met een wit T-shirt met rode letters? Giet 250 ml azijn in een emmer koud water en laat het T-shirt hierin een aantal uren weken. Zo fixeer je de kleuren zodat ze niet in elkaar overlopen.


Extra tips

  • Maak alle zakken leeg (check zeker papieren zakdoekjes, muntstukken,...)
  • Rol opgestroopte mouwen af
  • Keer broeken en T-shirts met opdruk binnenstebuiten
  • Doe ritsen en drukknopen dicht, knoop touwtjes samen
  • Stop beha's, delicate bloesjes met pareltjes, haakjes,... in een apart waszakje

bloc2_remplir_la_machine.jpg

Stap 2: vul de trommel

Belangrijkste regel: laad de trommel nooit overvol. Want zo kan het wasgoed onvoldoende bewegen én dringt het wasmiddel niet goed door in alle vezels. Hanteer als euh... vuistregel dat je een vlakke hand moet kunnen steken tussen je wasgoed en de bovenkant van de trommel.

Ook al is het ecologischer je wasmachine volledig te vullen, als je het toestel maar voor de helft vult, zal ze ook minder elektriciteit en water verbruiken. Denk eraan om in dat geval minder wasmiddel te gebruiken.


Richtlijnen

  • Katoen, witte, gekleurde was en linnen: volle trommel (niet óvervol).
  • Synthetische stoffen en sterk vervuilde kledij: halfvolle trommel.
  • Wol en delicate stoffen: een derde van de trommel.
  • Let ook op dat je niet "te weinig" in de trommel steekt. De trommel zal dan niet in balans zijn tijdens het zwierprogramma en zal dus ook niet centrifugeren. Dit geldt vooral bij jassen en dekens.

bloc3_ajouter_la_lessive.jpg

Stap 3: voeg wasmiddel toe

Respecteer altijd de aanbevolen dosis op de verpakking van het wasmiddel. Te veel wasmiddel zorgt voor te veel schuim en zeepresten in je kleding. Te weinig wasmiddel zal de vlekken en geurtjes onvoldoende verwijderen.

De juiste dosering toepassen, dat is het geheim van een vlekkeloze was.

Waspoeder, vloeibaar wasmiddel of pods? De keuze is volledig aan jou:

Pods en capsules hebben als voordeel dat ze voorgedoseerd zijn. Ze bevatten in principe de ideale hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter voor een volledig gevulde trommel. Waspoeder, gels en vloeibaar wasmiddel bestaan in verschillende versies: met bleekmiddel voor witte was, zonder bleekmiddel voor gekleurde of donkere was. Specifieke wasmiddelen voor wol en zijde vind je niet in poedervorm. Lees in elk geval altijd de aanwijzingen op de productverpakking.

Wist je dat? Sommige wasmachines zijn uitgerust met een automatisch doseersysteem.

Aansluiting op zacht water?


Let op bij een aansluiting op “zacht water”, zoals verzacht water, regenwater of grondwater. Wanneer er "te weinig" kalk in het water zit, zal het wasmiddel zich niet goed kunnen hechten en zal het te veel schuimen. Dit kan gevolgen hebben voor het toestel. Gewoon koud leidingwater geniet de voorkeur. Indien je toch zacht water gebruikt, verlaag dan sterk de wasmiddeldosering.

bloc4_4e_étape.jpg

Stap 4: kies het juiste programma en de temperatuur

Alle wasmachines hebben speciale programma's voor katoen, synthetische stoffen, delicate stoffen, gemengd wasgoed of met antivlekkenfunctie. Je kan ook een temperatuur instellen die geschikt is voor het soort textiel.

Wil je delicate kleding in de machine wassen? Kies dan het programma voor wol, zijde of handwas. Er bestaan ook speciale programma's voor hemden, jeans, gordijnen en zelfs babykleding.


Wist je dat er wasmachines zijn met een "stoomfunctie"? Deze toestellen zorgen ervoor dat vlekken beter gereinigd worden en helpen ook schadelijke bacteriën te doden. Zeer interessant voor mensen met allergieën!

Lave_linge_bloc_01.jpg

Behandel vlekken vooraf met een ontvlekker. Alleen met een wasmiddel en op 30° krijg je ze niet uit je kleding. Kies voor een wasmachine met een speciaal vlekkenprogramma, bijvoorbeeld gras- of chocoladevlekken.

Voorkom onaangename geurtjes in je machine door de deur na elke wasbeurt even open te laten staan, zodat het vocht kan opdrogen. Onderhoud je wasmachine door ze maandelijks 1 keer op 90°C te laten draaien, met wasgoed zoals poetsdoeken en een scheut bleekmiddel om de bacteriën te bestrijden.

Lave_linge_bloc_02.jpg

Wat zijn de voordelen van wassen op 30°?

- Je verbruikt minder elektriciteit, betaalt minder en wast ecologischer.
- De warmte tast de kleuren niet aan zodat die langer stralend blijven. En sorteren is niet meer nodig!
- Er zal zich ook minder kalk opstapelen in de machine.


Welke kleren moet je wassen op 60°?

- Lakens en handdoeken, vooral als er iemand ziek is, om alle bacteriën te verwijderen.
- Ondergoed en sokken.

bloc5_5e_etape.jpg

Stap 5: maak de wasmachine leeg

Haal je wasgoed meteen uit de machine als het programma afgelopen is. Als je het te lang laat zitten, kan het muf gaan ruiken of zelfs beschimmelen.
Tip: gebruik de startuitstelfunctie zodat de wascyclus klaar is op het moment dat je de was er meteen kan uithalen.
Wil je 's nachts wassen en genieten van het goedkopere nachttarief? Gebruik dan de startuitstel functie zodat je wasgoed proper is bij het opstaan. Of selecteer de spoelstopfunctie zodat je wasgoed in het laatste spoelwater blijft staan. Wanneer je het wasgoed eruit wenst te halen, hoef je enkel nog het programma voor centrifugeren/pompen te selecteren.

Tip: heb je zonnepanelen? Zet je wasmachine in werking van zodra de panelen energie opwekken.

Ben je gewoonweg vergeten om je wasmachine leeg te maken? Opnieuw wassen is de boodschap. Kies dan een kort programma.

Is de wasmachine leeg? Laat de deur open staan tussen de wasbeurten door, zodat alles binnenin netjes opdroogt. Zo voorkom je ook vervelende stinkluchtjes.


Van sorteren tot de wasmachine leegmaken: nu weet je alles over het optimale gebruik van je wasmachine. Geniet van je eerste frisse was!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters