Menu
Een slowcooker is een elektrisch apparaat dat voedingswaren langzaam op een lage temperatuur gaart. Dankzij die trage methode zijn slowcookers ideaal om grote stukken vlees (zoals rundergebraad of -ragout) zo mals te maken dat ze uiteenvallen. Maar slowcookers zijn ook het favoriete hulpmiddel van koks om soep, spareribs, smeerpasta's, cocktails en brood te maken.
Een slowcooker is niet alleen erg veelzijdig, hij biedt ook nog heel wat andere voordelen. Zo kan je een gerecht gelijkmatig laten garen terwijl je je handen vrij hebt voor iets anders. Ondertussen in huis iets doen, boodschappen halen of uit werken gaan? Het kan perfect. Slowcookers zijn ook erg gebruiksvriendelijk. Gewoon op de knop drukken en je bent vertrokken!
Houd bij de aankoop van een slowcooker rekening met:
• het aantal personen voor wie je gewoonlijk kookt;
• de prijs;
• de functies die je belangrijk vindt (hakmolen, brood bakken ...);
• het onderhoud (sommige modellen mogen in de vaatwasser);
• de bakresultaten;
• de accessoires: hoezen, magneten om te decoreren ...
Een slowcooker is erg gebruiksvriendelijk. Schakel hem in, voeg je ingrediënten toe, zet hem op lage of hoge temperatuur (afhankelijk van het recept), doe het deksel erop ... En garen maar! Is je gerecht klaar? Schakel de slowcooker volledig uit. Of gebruik de warmhoudfunctie als je nog niet meteen aan tafel gaat. Zo simpel is het!
Voor sommige gerechten (bv. chili con carne of varkenskoteletten) bak je bepaalde ingrediënten beter eerst goudbruin in een pan voordat je ze in de slowcooker doet. Verwarm je slowcooker dan het best voor.
• Vul je slowcooker altijd tot ongeveer ¾ van zijn capaciteit, zodat hij niet overloopt en je gerecht niet overgaar is.
• Niet gluren! Telkens als je het deksel opent om je gerecht te checken, ontsnapt er wat warmte en kan het gaarproces langer duren.
• Met een slowcooker maak je gerechten in grote hoeveelheden. Zo kan je een deel invriezen en heb je altijd iets lekkers achter de hand. De kers op de taart: je hebt ook wat minder afwas.
Kort gezegd: in een slowcooker kan je zowat alles klaarmaken. Uiteraard zijn er de bekende gerechten die wel wat tijd vragen, zoals stoofvlees, vleesbrood, ragout, soep en chili's. Hoe langer ze opstaan, hoe beter ze smaken.
Kook je met een slowcooker, dan hou je ook meer plaats over in de oven. Ideaal voor je bijgerechten! Snijd aardappelen en groenten in even grote stukken, zodat ze gelijkmatig garen. Probeer de zachtere groentesoorten (bv. erwten, spinazie, courgette) iets later toe te voegen. Zo vermijd je dat ze overgaar zijn of volledig uit elkaar vallen.
Denk eens out of the box en gebruik je slowcooker voor een brunch of feestje (bv. kaasdips). Probeer je slowcooker gerust ook voor taart, snoep, warme chocolademelk, fruitthee of andere zoetigheden.
Steeds meer slowcookers zijn verbonden met onlineplatforms waar iedereen zijn lekkerste recepten deelt. Maar ook Google en de sociale netwerken zijn je beste vriend voor culinaire inspiratie.
Hoewel je zowat alle vlees in een slowcooker kan bereiden, raden we je toch aan om geen al te droge varianten te gebruiken. Geef de voorkeur aan hardere of vettere stukken vlees, want die zijn beter bestand tegen een lang gaarproces. Kies je voor mager vlees, dan moet je de gaartijd misschien wel wat inkorten.
• Rundvlees: gemakkelijk te bereiden, met een beetje hulp van je braadpan.
• Kip: ook gemakkelijk, van sappige kippenborst tot gebraden kip.
• Varkensvlees: pulled pork, spareribs, ham … Allemaal even lekker!
• Worst: smaak te over.
• Kalkoen: maak de meest verrukkelijke feestmaaltijden in je slowcooker. Volledig stressvrij!
Eet je geen vlees? Je vindt ook allerlei vegetarische recepten voor in je slowcooker.
Dankzij de afneembare onderdelen is een slowcooker erg makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Enkele tips.
• Na elk gebruik: laat je slowcooker afkoelen, verwijder de binnenpan en het deksel, en was ze met water en afwasmiddel. Zitten er vlekken of spatten op de behuizing van je slowcooker? Veeg ze weg met vochtig keukenpapier.
• Hardnekkige vlekken: krijg je bepaalde vlekken niet weg met afwasmiddel, maak dan een papje van natriumbicarbonaat en water. Met een zachte borstel verwijder je zo de etensresten.
• Vol hardnekkig vuil: hangt je slowcooker vol aangekoekte etensresten? Laat hem dan even weken. Vul je slowcooker voor ongeveer ¾ met water. Giet er ¼ kop azijn en ¼ kop natriumbicarbonaat bij. Laat dit sopje ongeveer een uur trekken. Daarna komen de etensresten normaal gezien makkelijker los.
Mag je een slowcooker de hele nacht aan laten?
Zeker. Slowcookers zijn zo ontworpen dat ze zeer lang ingeschakeld op een werkblad mogen staan. De meeste moderne slowcookers schakelen zichzelf na 24 uur automatisch uit.
Mag ik het huis verlaten terwijl mijn slowcooker aan staat?
Als je weggaat, zet je apparaat dan op een lage temperatuur, ver van de muur en op een hittebestendig oppervlak. Doe dat ook als je slowcooker de hele nacht ingeschakeld moet blijven. Zo kan je op beide oren slapen.
Kan je ook zonder vloeistof met een slowcooker koken?
Voor elk recept in de slowcooker heb je wel een beetje vloeistof nodig. Zo voorkom je dat de ingrediënten te warm worden, aan de bodem kleven en verbranden. Voeg daarom een beetje bouillon, water of barbecuesaus toe.
Mag ik mijn slowcooker laten aan staan?
Het is een goed idee om je apparaat altijd uit te schakelen als je het niet gebruikt. Je kan namelijk nooit voorzichtig genoeg zijn.