Menu
Een roomijsmachine brengt gegarandeerd plezier in de keuken! Met zo’n toestel bereid je verschillende ijsdesserts, zoals roomijs, yoghurtijs of sorbetijs. Je kan een klassieker zoals vanille-ijs net dat tikje extra geven, of zelf nieuwe smaken samenstellen die je niet in de winkel vindt.
Als je zelf roomijs maakt, heb je minder suiker, kleurstoffen en bewaarmiddelen nodig. Zo is zelfgemaakt roomijs niet alleen lekkerder, maar ook gezonder dan de commerciële varianten.
Omdat je zelf de ingrediënten kiest, is zo’n roomijsmachine ook erg handig als je een voedselallergie hebt of een speciaal dieet moet volgen. Ben je bijvoorbeeld lactose-intolerant en vind je je gading niet in de supermarkt? Ga gewoon zelf aan de slag!
Hoe werkt een roomijsmachine?
Welk model je ook kiest, roomijsmachines werken altijd op dezelfde manier: met een gelijkmatige, constante roerbeweging van een schoep wordt in een vrieskom zacht ijs gemaakt, zonder overtollige lucht of ijskristallen. Ben je van plan om een roomijsmachine in huis te halen? Denk eerst goed na over onderstaande vragen.
Afhankelijk van je gewoonten zijn bepaalde roomijsmachines meer of minder geschikt. Ben je zelf dol op ijsjes of krijg je regelmatig je kleinkinderen over de vloer? Of zal je de machine slechts een paar keer gebruiken in de zomer? Er bestaan 2 soorten roomijsmachines:
Een koelbak
De klassieke roomijsmachine op basis van een koelbak is wellicht de meest courante variant. Het gaat om een gebruiksvriendelijk systeem dat te koop is in verschillende prijsklassen. De vrieskom is afneembaar en zet je dus makkelijk in de diepvriezer om je mengsel correct af te koelen. Afhankelijk van het formaat en het model duurt het een paar uur tot een volledige nacht voor de inhoud van de kom bevroren is. Houd daar dus rekening mee als je zelf ijs maakt!
Voor je een roomijsmachine koopt, is het belangrijk om jezelf af te vragen hoe vaak je ze zal gebruiken en hoeveel ijs je telkens wil maken. Heb je een groot gezin of organiseer je een feestje? Dan kies je beter voor een roomijsmachine met een grotere inhoud. Wil je maar een kleine hoeveelheid ijs maken, dan volstaat een kleiner model.
- Kleine roomijsmachine: met een kleine roomijsmachine maak je minder dan 1 liter ijs. Ideaal als je niet veel bergruimte hebt of telkens één portie ijs wil maken.
- Middelgrote roomijsmachine: met een middelgrote roomijsmachine maak je 1 tot 2 liter ijs. De perfecte keuze dus als je ijs voor jezelf en iemand anders wil maken, of als je een ietwat grotere voorraad binnen handbereik wil hebben. Ter vergelijking: een doos roomijs uit de winkel bevat meestal 1,5 liter ijs.
- Grote roomijsmachine: modellen van 2 liter zijn ideaal voor grote gezinnen, voor feestjes of voor wie altijd van zijn favoriete smaak wil kunnen smullen. Je vrienden zullen zeker onder de indruk zijn van je nieuwe toestel op het volgende feestje, want met deze modellen maak je moeiteloos ijs van professionele kwaliteit.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kan een roomijsmachine veel meer doen dan enkel roomijs maken.
Afhankelijk van het model kan je met een roomijsmachine ook yoghurtijs, granita of sorbetijs op tafel toveren en je creativiteit de vrije loop laten.
Wil je verschillende soorten ijsdesserts maken? Controleer dan eerst of dat wel mogelijk is met het toestel van je keuze. Je hebt dan namelijk een model nodig waarbij je de ‘hardheid’ kan instellen.
Als je de roomijsmachine na gebruik weer wil opbergen, moet je daar voldoende plaats voor hebben in bijvoorbeeld je keuken of berging. Houd er ook rekening mee dat de vrieskom in de diepvriezer moet. Die moet dus groot genoeg zijn.