Hoe haal je het meeste uit je keukenmachine?

Mengen, mixen, hakken, kneden, raspen, snijden, emulgeren en kloppen: een keukenrobot kan zo goed als alles. Je moet alleen weten hoe je zo’n toestel optimaal gebruikt. Met onze tips haal je alles uit je keukenmachine.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
Iemand die een foodprocessor gebruikt

De verschillende soorten keukenmachines op een rijtje

Allereerst moet je weten welke soort keukenmachine je in huis hebt. De 3 populairste types zijn foodprocessors, keukenrobots en kookrobots.  

  • Foodprocessor: met deze veelzijdige krachtpatser kan je – afhankelijk van het model – mixen, hakken, mengen, persen, emulgeren, kloppen, snijden, pureren, opkloppen en kneden. Dit praktische toestel helpt je bij al je culinaire taken! 
  • kookrobot: bij sommige keukenmachines horen een aantal accessoires, waaronder kneedhaken, een platte klopper, een garde, een mixer, een ballonklopper en een multifunctioneel mes. Met een kookrobot kan je je eten op verschillende manieren bereiden: stomen, stoven, koken op lage of hoge temperatuur en zelfs koken onder druk. Afhankelijk van het model zitten er op dit type toestel ook verschillende voorgeprogrammeerde recepten.  
  • keukenrobot: deze keukenmachine is meestal uitgerust met kneedhaken, een ballonklopper, een platte klopper en een kom. Soms zitten er ook andere accessoires bij, zoals een blender, raspschijf, hakmolen, citruspers, vleesmolen of pastamaker. Keukenrobots worden voornamelijk gebruikt om allerlei soorten deegwaren en gebak te bereiden.  

Een rode KitchenAid keukenmachine, eieren en bloem in een keuken

Waarvoor dienen de accessoires van mijn keukenmachine?

  • Gebruik de blender om sauzen te emulgeren of om geschaafd ijs, smoothies of milkshakes te maken. 
  • Met de rasp- en snijschijven snij je fruit, groenten en kaas in een recordtempo!  
  • En het multifunctionele mes? Daarmee hak je vlees en groenten fijn. Ideaal om gehaktballetjes, hamburgers, vullingen, puree en zelfs soep te bereiden. 
  • Met de kneedhaak bereid je probleemloos brooddeeg, kruimeldeeg, bladerdeeg, pizzadeeg ... Kortom, alle soorten deeg die je kan bedenken!  
  • De ballonklopper wordt gebruikt om slagroom, eiwitten of andere luchtige mengsels op te kloppen. De ballonvorm voegt lucht toe aan je bereiding, voor een extra luchtige, romige textuur. 
  • De platte klopper is ideaal om meer vloeibare bereidingen zoals pannenkoekenbeslag te mengen en voorkomt klonters.  
  • Er bestaan ook keukenmachines met een inductiekooksysteem. Die verwarmen de ingrediënten en mengen ze tegelijkertijd. In zulke modellen zijn ook heel wat recepten voorgeprogrammeerd. Stap voor stap legt je machine uit hoe je die bereidt.  

Een grijze keukenmachine en citroentaartjes

Welke snelheid kiezen?

Om je keukenrobot optimaal te gebruiken, moet je de juiste snelheid instellen. Hier zijn enkele tips:  

  • Hakken en in dunne plakjes snijden: kies een lage snelheid voor groenten en een hoge snelheid voor noten of stevigere ingrediënten. Je kan ook pulseren om de ingrediënten te hakken tot de gewenste consistentie bereikt is.  
  • Pureren: gepureerde groenten en fruit bereid je op dezelfde manier als gesneden groenten en fruit, maar dan iets langer. Gebruik hiervoor niet de pulseerfunctie, maar laat de machine voortdurend draaien. Kies een lage snelheid voor groenten en een hoge snelheid voor noten of stevigere ingrediënten.  
  • Raspen en versnipperen: gebruik voor het beste resultaat diepgevroren ingrediënten. Duw de ingrediënten beetje bij beetje door de opening in het deksel en leid ze naar de messen met de duwer. Kies hiervoor een hoge snelheid totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt.  
  • Snijden: duw de ingrediënten door de opening in het deksel met behulp van de duwer. Kies hiervoor het best een lage snelheid, zodat het voedsel gelijkmatig gesneden wordt. 

Een dame bereidt een cake met een witte keukenmachine in haar keuken

  • Kneden: begin met een hoge snelheid, zodat het deeg na een 20-tal seconden vorm krijgt. Draai het deeg om en pulseer 20 tot 30 seconden. Het is aangeraden om het deeg nog een 30-tal seconden met de hand te kneden en vervolgens 45 minuten in de kom te laten rijzen.  
  • Mengen: volg dezelfde instructies als voor het hakken, maar doe het minder lang. Gebruik snelle pulsen en houd de bereiding in de gaten, zodat je geen puree overhoudt.  
  • Kloppen: om vetstof en suiker door elkaar te kloppen, begin je met een lage snelheid en schakel je geleidelijk aan over naar een hogere snelheid. Wil je eieren door romige bereidingen kloppen? Kies dan een gemiddelde of zelfs hoge snelheid
  • Extraatje voor wie een multifunctioneel mes heeft: kies voor een gemiddelde tot hoge snelheid. Gebruik de pulseerfunctie (als je keukenrobot die heeft) voor meer controle over het mixen. Daarmee draait de robot gedurende een bepaalde tijd op maximale snelheid

En als je geluk hebt, kan jouw robot misschien wel zelf de ideale snelheid instellen voor wat je aan het bereiden bent.  

Een grijze Kenwood keukenmachine in een blauw-witte keuken

Hoe maak ik mijn keukenrobot schoon?

Je maakt je keukenmachine het best meteen na gebruik schoon. Het is namelijk veel moeilijker om voedselresten te verwijderen die de tijd hebben gehad om uit te drogen en te blijven plakken aan de kom of de messen. Let wel op: zorg altijd dat het toestel is losgekoppeld van het stopcontact voor je het schoonmaakt.  

Wist je dat sommige keukenmachines vaatwasbestendige accessoires hebben? Handig als je geen tijd of geen zin hebt om je toestel zelf af te wassen! Zijn je accessoires verkleurd door ingrediënten zoals wortels of sinaasappels? Veeg ze dan schoon met een doekje gedrenkt in keukenolie en spoel ze af.  

Houd de kabel en het motorblok van het toestel nooit onder de kraan, maar veeg ze schoon met een vochtige spons en droog ze af met een zachte, droge doek.  

Iemand  die een cake bereidt met een rode keukenmachine

Nog enkele tips

  • Steek nooit je hand in de blender, zelfs niet als hij stilstaat. Zo vermijd je dat je je snijdt aan de messen. Je blender schoonmaken doe je het best met een afwasborstel. Nog beter: vul hem tot de helft met heet water en afwasmiddel, laat even draaien en spoel schoon. Zo is je blender in een handomdraai weer schoon.  
  • Doe nooit meer ingrediënten in de kom van je keukenmachine dan erop staat en controleer altijd of het deksel goed vastzit voordat je je toestel inschakelt, om morsen en spatten te voorkomen.  
  • Wordt je keukenmachine heet? Schakel ze uit, haal de stekker uit het stopcontact en laat ze afkoelen om oververhitting te voorkomen. Er zijn ook modellen met een ingebouwde beveiliging die het toestel blokkeert in geval van oververhitting. Let in elk geval op dat je het toestel niet forceert.  
  • Verlaat nooit de kamer als je keukenmachine draait, vooral niet als je kinderen hebt. Je weet maar nooit dat het toestel omvalt en iemand verwondt. Bovendien kan je zo altijd controleren of je machine correct werkt en ingrijpen als er iets misgaat.  

Hoe gebruik ik mijn keukenmachine optimaal tijdens het koken?

Weten wat je met je keukenmachine kan doen, is één ding. Weten hoe je ermee moet koken, is iets heel anders. Bij de bereiding van deze 2 recepten komt je keukenmachine goed van pas!  

Een grijs-witte keukenmachine gevuld met voedsel

Hoofdgerecht: met de foodprocessor

 

Probeer zelf ons heerlijke recept voor colombo curry met vis voor 6 personen.  

Ingrediënten:  

  • 2 teentjes knoflook  
  • 3 sjalotten  
  • 200 g witte vis 
  • 3 el colombokruiden (afgestreken) 
  • 300 g aardappelen 
  • 200 g courgette 
  • 20 cl kippenbouillon 
  • 20 cl kokosmelk 
  • 2 laurierblaadjes  
  • Sap van een limoen 

Bereiding: 

  • Pel de knoflooktenen en sjalotten en halveer ze. 
  • Doe ze in een foodprocessor met multifunctioneel mes en hak ze 10 seconden op maximale snelheid. 
  • Schil de aardappelen en snijd ze, samen met de courgette, in blokjes.  
  • Snijd de vis in grove stukken.  
  • Vervang het mes door de platte klopper. Voeg de groenten, de bouillon, de kokosmelk, de colombokruiden, de laurierblaadjes en het limoensap toe. Breng op smaak met zout. 
  • Heb je een kookrobot? Doe de stukken vis dan in het stoommandje en stel je toestel in op 95 °C gedurende 20 minuten. Je kan de vis ook 15 minuten laten sudderen in een slowcooker.  
  • Verdeel de vis over de borden en werk af met de saus en groenten. 

Smakelijk! 

Marmercake op een houten plank

Dessert: met de keukenrobot

 

Sluit je diner in schoonheid af met deze heerlijke marmercake voor 6 personen.  

 

Ingrediënten:  

  • 450 g poedersuiker 
  • 360 g bloem 
  • ½ tl zout 
  • 80 ml volle melk
  • 6 el water  
  • 315 g boter op kamertemperatuur 
  • 5 eieren  
  • 2 tl bakpoeder  
  • 1,5 tl vanille-extract  
  • 50 g cacaopoeder 

Bereiding: 

  • Doe de boter en 400 g poedersuiker in de kom van je keukenrobot en zet er een platte klopper op. Klop 3 minuten op snelheid 6 tot een luchtig mengsel. 
  • Schakel terug naar snelheid 2 en voeg de eieren één voor één toe. Voeg de bloem, het bakpoeder, het zout, het vanille-extract en de melk toe. Meng tot een gladde massa. 
  • Verdeel het beslag over 2 kommen. 
  • Doe 50 g poedersuiker, het cacaopoeder en water in een kom en klop tot een gladde massa. Voeg dit mengsel toe aan een van de kommen beslag en mix op snelheid 2 tot een gladde massa.  
  • Giet een ruime hoeveelheid vanillebeslag in een beboterde bakvorm en verdeel het over de bodem. Schep een flinke hoeveelheid chocoladebeslag op de laag vanillebeslag. Duw het chocolademengsel voorzichtig door de onderste laag, maar zorg dat er wat van het vanillebeslag zichtbaar blijft. Herhaal deze stappen tot de taartvorm voor drie kwart gevuld is.  
  • Bak 50 minuten in een voorverwarmde oven op 175 °C. 

Klaar!  

Meer advies