Menu
Met een ijsmachine kan je thuis zelf roomijs, yoghurtijs of sorbet bereiden. Zo’n machine bestaat uit 2 delen: een roermechanisme en een koelcontainer.
Bij standaardmodellen moet de koelcontainer of koelschijf eerst in de diepvriezer gekoeld worden. Dat vraagt dus wat voorbereiding, tot 12 uur op voorhand.
Hoogwaardige machines hebben meestal wel een eigen koelsysteem. Je kan er dan meteen mee aan de slag als je plots goesting krijgt in een ijsje.
Wil je weten welke machine je het best koopt? Lees onze tipspagina.
Vóór je begint, zet je eerst de ingrediënten voor je favoriete ijs 4 à 5 uur in de koelkast. Zo zijn ze voldoende koud vooraleer ze in de ijsmachine gaan.
De ingrediënten voor het ijs worden eerst gemengd en daarna in de koelcontainer gegoten. Doordat de wand van de container ijskoud is, vriest een dun laagje van het ijsmengsel aan. Dit laagje wordt bijna onmiddellijk door het roermechanisme van de wand geschraapt. Resultaat: de ijskristallen blijven klein en vriezen niet aan tot één grote blok ijs. Ze geven namelijk een fijnere structuur aan het roomijs. De bereidingstijd varieert tussen 30 minuten à 1 uur.
Let op: laat de schoep nooit in de koelcontainer staan zonder dat de machine draait.
Door de kou zal hij blijven plakken. Start de ijsmachine zodat de schoep begint te draaien en giet vervolgens de bereiding (roomijs of sorbet) in de container via de opening in het deksel. Als het ijs nog niet helemaal hard is, giet het dan in een bakje en zet het in de vriezer tot de gewenste consistentie is bereikt.
1/ Zelfgemaakt ijs heeft een stevigere textuur dan industrieel ijs omdat het minder lucht bevat. Voor extra zachtheid voeg je stijfgeklopt eiwit toe aan je sorbets en gebruik genoeg verse room of volle melk in je ijs.
2/ Doe de bak niet te vol. Het mengsel zal bijna in volume verdubbelen wanneer het stolt.
3/ IJs en vooral sorbets zijn niet zo calorierijk als je zou denken. Twee bolletjes aardbeiensorbet bevatten slechts 70 tot 80 kilocalorieën.
4/ Als het ijs meerdere uren in de vriezer heeft gelegen, haal het er dan 15 tot 20 min. vóór het serveren uit en laat het in de koelkast zitten om zacht te worden.
5/ Zelfgemaakt ijs bevat geen conserveringsmiddelen. Ze moeten dus snel gegeten worden. Bij -18°C in de vriezer zijn ze maximaal 15 dagen houdbaar.
Reinig de kom met heet water en een beetje afwasmiddel. Voor de binnenkant van het toestel gebruik je een licht bevochtigde zachte spons en veeg over de plekken.
Bij sommige modellen mag de kom in de vaatwasser geplaatst worden. Maar om zeker te zijn, raadpleeg je best eerst even de gebruiksaanwijzingen.