Hoe je ijsmachine gebruiken?

Hou je van artisanaal ijs? Maak zelf thuis alle heerlijke sorbets of roomijs die je maar wil met behulp van een sorbet- of roomijsmachine. Maar hoe begin je eraan? Lees onze tips en tricks om je te helpen bij het gebruik van je sorbet- en ijsmachine. Laat het je smaken!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20230314_bien_choisir_sorbetiere_small_1.jpg

Hoe werkt een ijsmachine?

Met een ijsmachine kan je thuis zelf roomijs, yoghurtijs of sorbet bereiden. Zo’n machine bestaat uit 2 delen: een roermechanisme en een koelcontainer.

Bij standaardmodellen moet de koelcontainer of koelschijf eerst in de diepvriezer gekoeld worden. Dat vraagt dus wat voorbereiding, tot 12 uur op voorhand.

Hoogwaardige machines hebben meestal wel een eigen koelsysteem. Je kan er dan meteen mee aan de slag als je plots goesting krijgt in een ijsje.

Wil je weten welke machine je het best koopt? Lees onze tipspagina.

20230314_bien_choisir_sorbetiere_small_2.jpg

Aan de slag

Vóór je begint, zet je eerst de ingrediënten voor je favoriete ijs 4 à 5 uur in de koelkast. Zo zijn ze voldoende koud vooraleer ze in de ijsmachine gaan.

De ingrediënten voor het ijs worden eerst gemengd en daarna in de koelcontainer gegoten. Doordat de wand van de container ijskoud is, vriest een dun laagje van het ijsmengsel aan. Dit laagje wordt bijna onmiddellijk door het roermechanisme van de wand geschraapt. Resultaat: de ijskristallen blijven klein en vriezen niet aan tot één grote blok ijs. Ze geven namelijk een fijnere structuur aan het roomijs. De bereidingstijd varieert tussen 30 minuten à 1 uur.

Let op: laat de schoep nooit in de koelcontainer staan zonder dat de machine draait.

Door de kou zal hij blijven plakken. Start de ijsmachine zodat de schoep begint te draaien en giet vervolgens de bereiding (roomijs of sorbet) in de container via de opening in het deksel. Als het ijs nog niet helemaal hard is, giet het dan in een bakje en zet het in de vriezer tot de gewenste consistentie is bereikt.

20230314_bien_choisir_sorbetiere_small_3.jpg

Onze favoriete receptjes voor 4 personen

  • Citroensorbet
2.5 dl citroensap (vers geperst)
1 dl room
1 l water
125 g griessuiker
Verse munt

- Meng de suiker met het water.
- Roer tot de suiker opgelost is.
- Doe er het citroensap en de room bij.
- Laat opstijven in de ijsmachine of de diepvriezer.
- Serveer in de citroenschil of in kleine glaasjes.

  • Vanille ijs
3 eierdooiers 150 gr suiker ~ 3.5 dl volle melk ~ 2 dl room (min. 35%) ~ 1 vanillestokje

- Klop de eierdooiers samen met de suiker tot een witgele massa.
- Kook daarna de melk samen met de room en het opengesneden vanillestokje. Wanneer dit kookt haal je het vanillestokje eruit en verwijder je de laatste vanillezaadjes uit het stokje. Deze doe je bij de melk.
- Giet dit langzaam in meerdere keren bij de suiker-eiermengsel en roer dit volledig vlak.
- Verwarm nadien de massa weer op, zonder te laten koken. Als het een lichte pudding worden is, dan mag je het laten afkoelen.
- Schep de massa in de ijsroommachine en laat 45 min. draaien tot het ijs volledig glad is.

  • Salted caramel roomijs
300 gr suiker ~ 750 ml slagroom (ongeklopt en gekoeld) ~ 300 ml melk ~ 1 tl vanille-extract ~ 1 el roomboter ~ Zout

- Voor de caramel: doe de suiker samen met 125 ml water in een steelpan met dikke bodem
- Verhit dit langzaam tot de suiker opgelost is en het mengsel een amber-achtige kleur begint te krijgen.
- Haal de pan van het vuur en voeg dan 250 ml slagroom toe samen met het klontje boter en zout naar smaak. Roer voorzichtig door. Laat de caramel nu afkoelen.
- Doe de helft van de caramel in een ruime kom en houd de andere helft apart.
- In de ruime kom doe je verder 500 ml slagroom, 300 ml melk en 1 theelepel vanille extract, en meng dit door elkaar en zorg dat het goed koel is.
- Doe het mengsel in de ijsmachine en draai er ijs van. Zodra het ijs klaar is, schep je de andere helft van de caramel er voorzichtig door zodat de slierten door het ijs zitten en je ze kan zien.
- Doe het ijs in een metalen of plastic bak en vries het een paar uur in vóór je het gaat eten.

20230314_bien_choisir_sorbetiere_small_4.jpg

5 interessante weetjes

1/ Zelfgemaakt ijs heeft een stevigere textuur dan industrieel ijs omdat het minder lucht bevat. Voor extra zachtheid voeg je stijfgeklopt eiwit toe aan je sorbets en gebruik genoeg verse room of volle melk in je ijs.

2/ Doe de bak niet te vol. Het mengsel zal bijna in volume verdubbelen wanneer het stolt.

3/ IJs en vooral sorbets zijn niet zo calorierijk als je zou denken. Twee bolletjes aardbeiensorbet bevatten slechts 70 tot 80 kilocalorieën.

4/ Als het ijs meerdere uren in de vriezer heeft gelegen, haal het er dan 15 tot 20 min. vóór het serveren uit en laat het in de koelkast zitten om zacht te worden.

5/ Zelfgemaakt ijs bevat geen conserveringsmiddelen. Ze moeten dus snel gegeten worden. Bij -18°C in de vriezer zijn ze maximaal 15 dagen houdbaar.

20230314_bien_choisir_sorbetiere_small_5.jpg

En qua onderhoud?

Reinig de kom met heet water en een beetje afwasmiddel. Voor de binnenkant van het toestel gebruik je een licht bevochtigde zachte spons en veeg over de plekken.

Bij sommige modellen mag de kom in de vaatwasser geplaatst worden. Maar om zeker te zijn, raadpleeg je best eerst even de gebruiksaanwijzingen.

Meer advies