Welke grill kiezen?

Met de juiste grill slaag je er keer op keer in om iedereen blij te maken met zijn eigen groentjes, stukjes vis of vlees, van rood tot goed doorbakken. Hiermee kan je bakken met weinig of geen vet, wat je gerechten ook gezonder maak. Hieronder geven we jou de nodige uitleg om de grill te vinden die perfect bij jou past.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20220317_grill_tips_01.jpg

De verschillende grills in detail uitgelegd

  • Contactgrill
Met een contactgrill bak je gezonder, omdat je weinig tot geen olie of boter moet gebruiken. Standaard contactgrills kan je volledig dichtdoen en grillen je stukje vlees langs beide kanten. Sommige modellen kan je volledig openslaan en er een tafelgrill van maken om met meerdere mensen tegelijk te grillen. Er bestaan zelfs contactgrills die worden geleverd met verschillende verwisselbare bakplaten. Zo bak je niet alleen vlees of een heerlijke croque-monsieur (op de geribbelde bakplaat), maar bereid je ook groentjes of vis op de andere vlakke bakplaat. En soms krijg je ook wafelplaten bijgeleverd om Luikse of Brusselse wafels te maken. Goed om te weten: door het vierkante formaat niet echt geschikt om te grillen met grote groepen.
  • Tafelgrill
Een tafelgrill oftewel een grillplaat is langwerpig en geschikt om aan tafel te grillen met grote groepen. Een grillplaat gebruik je om stukjes vlees, vis, groentjes en aardappeltjes op een hoge temperatuur te bereiden. Door deze hoge temperatuur en de geribbelde platen schroeien etenswaren snel dicht, behouden ze hun sappen en krijgen ze de karakteristieke grillstrepen. Yummy!

20220317_grill_tips_04.jpg

  • Teppanyaki & plancha
In tegenstelling tot de grillplaat heeft de teppanyaki/plancha een vlakke bakplaat. De plancha is afkomstig uit Spanje en de teppanyaki uit Japan. Zo’n toestel is wel meer geschikt voor het grillen van vis en schaaldieren, maar je mag er natuurlijk ook je stukjes vlees op bakken, als je dat wenst.
  • Paninigrill
Een paninigrill heeft standaard een gesloten stand, zodat je je ingrediënten aan beide kanten kan grillen. Ideaal dus om, de naam zegt het zelf al, panini’s of toasti’s te bereiden. Ze passen heel makkelijk onder het toestel zonder dat de vulling er niet wordt uitgedrukt. Zo’n toestel kan je soms ook gebruiken om stukjes vlees zoals een hamburger of groenten te grillen. Sommige modellen beschikken over verschillende temperatuurstanden, een vetopvangbakje en meerdere grillplaten. Hierdoor kan je hem voor zeer uiteenlopende gerechten gebruiken.

20220317_grill_tips_03.jpg

Allerlei handige functies

Een grill kan beschikken over verschillende functies om het jou makkelijker te maken. Dit zijn de meest voorkomende functies bij onze modellen:

  • Automatische bereidingsprogramma's
De contactgrill berekent de hoeveelheid en dikte van je ingrediënten en past hier het programma op aan. Zo bereid je met één druk op de knop malse hamburgers of gegrilde groenten.
  • Afneembaar vetopvangbakje
Tegenwoordig beschikken veel vlakgrills over een vetopvangbak. Het vet dat tijdens het grillen vrijkomt, komt hierin terecht. Zo blijven de vetsappen niet op de grillplaat liggen. Soms kun je deze opvangbak uit het apparaat nemen zodat het schoonmaken ervan makkelijker gaat. Gouden tip: voor een heerlijk knapperig resultaat ga je best voor een grillplaat met vetopvangbakje;

20220317_grill_tips_05.jpg

  • Afneembare platen
Bij het grillen worden de etenswaren aan de onder- en bovenkant bedekt door grillplaten, waardoor deze vies worden. Als deze grillplaten uitneembaar zijn, kun je ze eenvoudig schoonmaken. Vaak zijn de platen ook nog eens vaatwasserbestendig. Handmatig schoonmaken met een sopje kan natuurlijk ook.
  • Open stand tot 180°
Sommige contactgrills kan je helemaal openvouwen op 180°. Zo wordt het apparaat eigenlijk omgetoverd in een vlakke grillplaat. Op deze manier is de vlakgrill zowat als elektrische barbecue te gebruiken.
  • Meerdere platen meegeleverd
De meeste contactgrillen worden standaard met meerdere platen geleverd. Zo kun je deze verwisselen, afhankelijk van de gerechten die je bereidt. Zo kan je de geribbelde bakplaat gebruiken om vlees en/of groentjes te bakken en tegelijk de vlakke grillplaat voor vis.

Al gehoord van combigrills?

Met een combigrill heb je een toestel dat beide combineert: je kan makkelijk de vlakke bakplaat gebruiken en tegelijk de geribbelde grillplaat. Zo grill je aan de ene kant een stukje vlees en/of groente en bak tegelijkertijd aan de andere kant een stukje zalm of scampi’s.

Meer advies