Menu
Heb je net een nieuwe friteuse gekocht en sta je te popelen om heerlijke frietjes te bakken? We helpen je met veel plezier op weg! Hoe bereid je je toestel voor? Welke olie of frituurvet gebruik je het best en hoeveel heb je ervan nodig? Hoeveel frietjes kan je tegelijkertijd bakken? In deze gids vind je een antwoord op al je vragen!
Vóór je de eerste keer frietjes gaat bakken, raden we je aan om deze drie stappen te volgen, zodat alles straks vlot verloopt.
Eerst en vooral: lees de gebruiksaanwijzing. Die bevat een heleboel nuttige informatie over de installatie, de verschillende standen en de specifieke functies van je friteuse. Zo heeft een traditionele friteuse bijvoorbeeld minder standen dan een friteuse zonder olie. Zo’n friteuse zonder olie – een airfryer – werkt in feite als een mini-oven waarin je van alles kan bereiden, zoals vlees, groenten of zelfs taart.
Dan is het nu tijd om de friteuse in elkaar te zetten! Als je voor een semiprofessionele friteuse hebt gekozen, bevat die een bedieningspaneel dat je op het toestel kan vastklikken. Opgelet: als het paneel niet correct op je friteuse vastgeklikt is, zal de friteuse om veiligheidsredenen niet werken. Het is dus belangrijk dat je het bedieningspaneel ver genoeg naar beneden schuift. Hoor je een klik? Super, de friteuse maakt contact met het paneel en werkt nu optimaal. Bij zo goed als elke friteuse zitten enkele accessoires, zoals een deksel en een mandje. Controleer altijd of ze goed vastgeklikt of in elkaar geschoven zijn, om ongelukken te voorkomen.
Zodra je de friteuse in elkaar hebt gezet, kan je de ideale plek uitzoeken om ze te zetten. Of de friteuse nu op het aanrecht komt te staan of ingewerkt is – zorg ervoor dat ze altijd bij een stopcontact staat, zodat niemand over het snoer kan struikelen. Laat ook voldoende ruimte vrij rondom de friteuse, zodat er niets kan aanbranden, omvallen of vast komen te zitten. Tip voor minder geurhinder in huis: zet de friteuse onder de afzuigkap.
Een portie frietjes komt over het algemeen overeen met 250 gram per persoon. Afhankelijk van het model van je friteuse kan je meer of minder frietjes bakken. Sommige semiprofessionele toestellen of friteuses zonder olie hebben 2 kuipen, zodat je 2 keer zoveel frietjes tegelijk kan bakken. Maar er zijn ook modellen in verschillende formaten: L (0,8-1 kg frieten), XL (1-1,5 kg frieten) en XXL (meer dan 1,5 kg). De inhoud is dus een belangrijke factor wanneer je een friteuse kiest!
Doe in elk geval niet te veel frietjes tegelijk in het mandje, om te vermijden dat de friteuse overloopt en je jezelf verbrandt. Bak in plaats daarvan meerdere keren kleinere porties. Laat de frietjes ook niet te bruusk in de olie zakken, zodat de olie niet opspat. Als je te veel tegelijk in de friteuse doet, kan de temperatuur van de olie bovendien te snel dalen en zullen je frietjes niet optimaal bakken. Lees altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing vóór je het toestel in gebruik neemt en overschrijd de aanbevolen hoeveelheid frietjes niet.
Giet de olie of het frituurvet altijd in de friteuse VOORDAT je het toestel inschakelt. Zonder olie kan het verwarmingselement verbranden (blauw worden) en gaat je friteuse stuk. Lees hier onze tips in geval van problemen met je friteuse.
Verhit de olie tot een temperatuur van 150 °C, en zorg ervoor dat ze nooit warmer wordt dan 180 °C. Als de olie te koud is, zullen je frietjes niet knapperig zijn. De meeste friteuses zijn uitgerust met een indicatielampje dat aangeeft of de olie heet is. Wanneer de olie opwarmt licht het lampje rood op en zodra de ingestelde temperatuur bereikt is, gaat het lampje uit. Sommige friteuses hebben zelfs een timer die je kan instellen op de aanbevolen baktijd (die je in de gebruiksaanwijzing vindt). Zodra de timer afgaat, mag je de frietjes in het vet laten zakken
Alles hangt af van het model van je friteuse en van de hoeveelheid en het type frietjes die je bakt. Voor diepvriesfrieten hebben friteuses zonder olie over het algemeen tussen 10 en 25 minuten nodig. Traditionele friteuses doen er 5 tot 15 minuten over en semiprofessionele friteuses 5 tot 10 minuten. De precieze duur hangt af van het vermogen van je friteuse.
Verse frieten hebben iets meer tijd nodig, omdat ze 2 keer op verschillende temperaturen gebakken moeten worden. De eerste keer bak je ze 5 tot 8 minuten op 150 °C (tot de frieten naar de oppervlakte beginnen te stijgen) om ze vanbinnen te laten garen, zonder dat de buitenkant kleurt. Daarna bak je ze voor een tweede keer op 180 °C voor 2 tot 3 minuten, om ze een goudbruin kleurtje te geven.
Voor snacks zoals frikandellen, calamares of kaaskroketjes moet je rekenen op ongeveer 3,5 minuten als ze ontdooid zijn en 5 minuten als ze bevroren zijn. Uiteraard hangt alles af van het vermogen van je friteuse. Je weet dat het gefrituurde lekkers gaar is als het naar boven drijft in de olie en goudbruin is.
Gouden tip om te vettige frietjes te vermijden: schud je frietjes uit op keukenpapier en leg er nog een velletje bovenop om het overtollige vet te absorberen.
Heb je kinderen en maak je je zorgen over het risico op ongelukken en brandwonden? Kies voor een model met een antispatdeksel of met koude wanden. Zo kan er geen olie opspatten uit de friteuse en blijft de buitenkant koel! Laat de frietjes ook altijd voorzichtig in de olie zakken en doe er niet te veel tegelijk in de friteuse. Zo voorkom je brandwonden door overlopende olie.
Heb jij je frietjes het liefst huisgemaakt, in olie gebakken of heerlijk knapperig zonder olie? Met deze tips bak je de lekkerste frietjes, precies zoals jij het wil.
Wil je verse frietjes bakken die knapperig zijn vanbuiten en zacht vanbinnen? Kies dan voor bloemige aardappelen zoals bintjes. Schil de aardappelen en snijd ze in frieten. Spoel die af met koud water om zoveel mogelijk zetmeel te verwijderen. Droog je frietjes na het afspoelen af met een schone, droge doek. Twee keer bakken en je heerlijke huisgemaakte frietjes zijn klaar!
Goed om te weten: de baktijden variëren afhankelijk van de aardappelsoort die je gebruikt.
De kwaliteit, de smaak en de prijs van je frituurolie zijn 3 belangrijke aspecten die je in overweging moet nemen wanneer je een keuze maakt. Je kan kiezen tussen plantaardige oliën of reuzel (vast dierlijk vet):
Om de levensduur van je friteuse te verlengen, is het aanbevolen om de olie na ongeveer 10 keer bakken te verversen. Doe dat na zowat 8 keer als je ook snacks, kroketten of beignets frituurt. Zo ververs je het frituurvet:
Goed om te weten: giet olie of gesmolten reuzel nooit in je wc of gootsteen. Zo raken je leidingen verstopt en vervuil je het milieu. Ga in plaats daarvan naar een recyclagepark.
Hoewel je een friteuse zonder olie in principe niet moet voorverwarmen, heeft zo’n toestel wel wat tijd nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Hoe weet je of de friteuse klaar is? Net als bij andere soorten friteuses gaat er een lampje branden of klinkt er een signaal!
Het voordeel van zo’n airfryer ligt voor de hand: je hoeft geen olie te gebruiken. Tenzij je verse gerechten bereidt zoals ongemarineerde kip of verse frietjes. Voeg in dat geval een eetlepel olie toe. Gebruik pinda-, zonnebloem- of olijfolie, maar nooit walnootolie, want die geeft je voedsel een onaangename smaak.