Menu
Tijdens de eerste 24 uur kan de binnentemperatuur van je wijnkast licht variëren. Geen paniek, dat is volkomen normaal: de temperatuur zal gaandeweg stabiel worden.
Wil je de temperatuur controleren? Leg dan gedurende minstens 12 uur een thermometer in een glas water. Als je de thermometer niet in een vloeistof legt, meet je gewoon de temperatuur van de lucht.
Als de temperatuur buiten de fles 1° verschilt, bedraagt het verschil in de fles slechts 0,1°C.
Een wijncollectie is des te rijker als ze gevarieerd is. Je zal daarom misschien verschillende flessen op elkaar willen leggen, van verschillende vormen en groottes. Een ideaal opbergschema bestaat niet.
Toch enkele tips: bewaar je wijnflessen horizontaal (dus liggend). Leg ze met het etiket naar boven zodat je het kan lezen zonder de fles te moeten bewegen. Zorg ervoor dat de flessen niet in contact komen met de achterwand van de kast en dat ze de koolfilter niet afsluiten.
Respecteer ten slotte de maximumbelasting van de rekken (die staat genoteerd aan de binnenkant van de wijnkast).
"Verdorie, waar heb ik nu mijn fles Chardonnay gelaten? ", "Van wanneer is die fles Saint-Émilion? " "Is mijn Bourgogne klaar om te worden gedegusteerd"? Door een register bij te houden, kan je al die vragen beantwoorden en je wijnvoorraad beter beheren. Ideaal als je precies wil weten welke wijnen er in je kast liggen en op welke plaats. En als je een goede rotatie van je wijnen wil garanderen!
Hoe lang het duurt eer je wijn het beste van zichzelf kan geven, hangt af van de soort, het wijnjaar en de kleur. Onderstaande tabel geeft je een idee van het aantal jaar dat je moet wachten voordat je flessen optimaal zijn, dus ideaal om te worden gedegusteerd.
Sommige wijnkasten hebben een ventilator die je handmatig kan aan- of uitzetten. Dat kan afhankelijk van het model 2 effecten hebben:
Alle wijnen worden bewaard aan dezelfde temperatuur (tussen 10 en 14°C) maar de schenktemperatuur verschilt. Hierna vind je de ideale schenktemperaturen van verschillende wijnen.
Het onderhoud van de koolfilter Bijna alle wijnkasten waar je wijn lang in kunt bewaren, hebben een actieve koolfilter. Die vangt de vieze geuren op zodat ze de kwaliteit van je wijnen niet kunnen beïnvloeden. Vergeet niet om de koolfilter ieder jaar te vervangen zodat je wijnkast optimaal kan functioneren.
Ziezo, je bent helemaal klaar om het beste uit je wijnkast te halen. Waar wacht je nog op om je een lekker glas in te schenken? ;-) Maar denk erom: overdaad schaadt, dus drink met mate!