Menu
Om uw stoomoven optimaal en correct te gebruiken, geven wij u hieronder enkele handige tips zodat u nog meer plezier beleeft aan uw nieuwe toestel.
Vers voedsel
Kies altijd voor verse voedingsmiddelen. Koken met stoom versterkt de smaken en aroma’s van voedingsmiddelen.
Tijd en hoeveelheid
Probeer altijd de kooktijd te respecteren. Met een stoomoven zonder druk kunt u de kooktijd aanpassen naargelang de voedingsmiddelen die verschillende kooktijden hebben, door het ene gerecht na het andere in de oven te plaatsen. Voor sommige voedingsmiddelen is er een langere kooktijd nodig: wortels hebben bijvoorbeeld een langere bereidingstijd nodig dan vis.
Met uw stoomoven kunt u allerlei voedingsmiddelen bereiden: groenten, graansoorten, vis, aardappels of vlees.
Zeker, u kunt ook pasta en rijst koken. Hiervoor moet u altijd genoeg water in de schaal doen.
Verschillende graansoorten kunnen ook in water gekookt worden. Zo maakt u ook quinoa, bulgur, haver, rogge, enz. klaar.
Bovendien kunt u eieren koken in uw stoomoven. Daarvoor gebruikt u best een schaal met gaatjes. Voor een zachtgekookt ei heeft u 4 min nodig, voor een hardgekookt ei 10 min.
Net zoals u groenten bereidt, kunt u met uw stoomoven ook fruit bereiden. Opgelet! Delicaat fruit, zoals abrikozen, moeten op een temperatuur van 90°C gekookt worden om te vermijden dat de schil scheurt. Het kookproces voor fruit gaat vrij snel: voor stukjes appel heeft u slechts 5 min nodig.
a. Groenten
Vóór u begint, moet u de groenten wassen en schillen. U hoeft ze niet te ontdooien om ze in de stoomoven klaar te maken. U kunt verschillende groenten met verschillende kooktijden tegelijk stomen.
Als u gekleurde groenten wilt stomen, zoals rode biet, is het aangeraden om een geperforeerde stoomschaal te gebruiken en die schaal op het laagste niveau te plaatsen zodat de andere voedingsmiddelen niet verkleuren.
Opgelet! Sommige groenten moeten in water gekookt worden, zoals rode kool.
Ter indicatie een overzicht van de aanbevolen kooktijden:
• Asperges: 11 min
• Geschilde aardappels: 20 min
• Kolen: 12 min
• Gesneden wortels: 10 min
• Gesneden paprika’s: 6 min
• Erwtjes: 8 min
• Bonen: 12 min
• Artisjokken: 35 min
• Rode bieten: 40 min
• Rode kool: 30 min
• Spinazie: 4 min
• Courgettes in schijfjes: 4 min
Lees altijd de handleiding om de juiste hoeveelheden te kennen voor een optimale voorbereiding. Als u droge groenten wilt koken (zoals rode bonen of linzen), vergeet dan niet om altijd genoeg water toe te voegen.
b. Vlees
Ofwel kunt u het vlees onmiddellijk in de stoomoven koken, ofwel kunt u het vlees laten bruinen in de pan. Opgelet! U moet altijd het vlees ontdooien vóór u begint te koken. We raden u aan om kip en rundvlees zoals een bouillon (met water) te bereiden.
Om de aroma’s van vlees te bewaren, opteert u best voor een schaal met gaatjes. U kunt de vleessaus bewaren door een andere schaal eronder te zetten.
Ter indicatie een overzicht van de aanbevolen kooktijden:
• Rundsribbetjes: 70 min
• Kipfilets: 10 min
• Kalkoenlapjes: 6 min
• Rundvlees in blokjes: 50 min
c. Vis
Schaaldieren moet u eerst ontdooien, wassen en pellen. Respecteer altijd de kooktijd van schaaldieren zodat het vruchtvlees niet te hard wordt.
Ter indicatie een overzicht van de aanbevolen kooktijden:
• Garnalen: 3 min
• Forel: 12 min
• Kabeljauw: 6 min
• Lotte: 10 min
• Tong: 3 min
• Rivierbaars: 8 min
• Tarbot: 5 min
Zeker! Om voedingsmiddelen te ontdooien, raden we u aan om de temperatuur op 60°C in te stellen. Vergeet ook niet de verpakking te verwijderen.
Om te vermijden dat voedingsmiddelen in hun eigen vocht baden, zet u ze best in een schaal met gaatjes.
Ter indicatie een overzicht van de aanbevolen ontdooitijden:
• Vruchtenmoes: 15 minutes
• Groenten in blokjes: 15 min
• Garnalen: 5 min
• Gehakt vlees: 20 min
• Kip: 40 min
Onthoud ook dat u ook chocolade kunt laten smelten met uw stoomoven: ideaal voor lekkere nagerechten.
Het is aangeraden om uw groenten te kruiden tegen het einde van het kookproces.
Met uw stoomoven krijgt u verschillende schalen bijgeleverd. Er bestaan twee soorten schalen: inoxplaten en stoomschalen met gaatjes.
• Stoomschalen met gaatjes (of geperforeerde schalen): zijn geschikt voor het koken van aardappels of andere groenten. Deze schalen zorgen voor een optimale evacuatie van het vocht uit de groenten. Door de gaatjes kan de stoom ook makkelijker alle voedingsmiddelen bereiken.
Opgelet! Verdeel de voedingsmiddelen goed over de schaal zodat de stoom alle voedingsmiddelen optimaal en homogeen kan bereiken. Het resterende water wordt in een voorziene schaal opgevangen.