Hoe een externe schijf gebruiken?

Om te voorkomen dat je belangrijke bestanden verliest, is het verstandig om regelmatig een back-up van je gegevens en multimediabestanden te maken op een externe harde schijf. Zo beschik je over een exacte kopie van al je belangrijke bestanden. Wil je geen dubbele bestanden? Dan kan je ervoor kiezen om je data direct op de externe schijf op te slaan. Dit is echter minder aan te raden, omdat je bij een defect van de harde schijf alsnog je gegevens kan kwijtraken. Het hebben van een back-up blijft dus altijd de beste optie.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
ddmmIII0207_104x69.jpg

Veiligheid en opslag

Wil je je persoonlijke bestanden, zoals familiefoto's, extra beschermen tegen ongeoorloofde toegang? Overweeg dan het gebruik van encryptiesoftware om de inhoud van je harde schijf volledig of gedeeltelijk te versleutelen. Alleen jouw computer kan de gecodeerde bestanden lezen, waardoor je data veilig is, zelfs bij verlies of diefstal van de schijf.

Enkele gratis encryptiesoftware-opties zijn: Encrypt Care, FinalCrypt, Encrypto,…

BC_DDB_0807_3.jpg

Automatische back-up functie

Zowel Windows als Apple bieden ingebouwde back-upmogelijkheden. Op Windows vind je deze functie in de instellingen onder 'Bijwerken en beveiliging' → Back-up.

Apple-gebruikers kunnen eenvoudig gebruikmaken van de voorgeïnstalleerde Time Machine-applicatie om hun bestanden automatisch te back-uppen.

Enfant_TV_104.jpg

Je video's op je televisie!

Sluit eenvoudig je toestellen via HDMI aan en geniet van je content terwijl je ontspannen in je zetel zit met de afstandsbediening in de hand – er is geen programmatie nodig!

Veel televisies bieden daarnaast de mogelijkheid om je externe harde schijf rechtstreeks aan te sluiten. Houd er echter rekening mee dat deze meestal minder afspeelformaten ondersteunen.

LecteursReseau_150.jpg

Parameters en partities

Het formatteren van een harde schijf is niet verplicht, maar biedt extra mogelijkheden. Door een FAT32-schijf naar NTFS te formatteren, kan je grotere bestanden opslaan, zoals films in hoge resolutie (Full HD, 4K, 8K) die al snel groter zijn dan 4 GB. Veel harde schijven zijn al als NTFS geformatteerd, waardoor formatteren niet nodig is.

Om het bestandsformaat van je schijf te controleren, klik je met de rechtermuisknop op de Startknop en selecteer je Verkenner. Ga vervolgens naar Deze Computer, klik met de rechtermuisknop op je schijf en kies Eigenschappen om het bestandssysteem te zien. Wil je een FAT32-schijf naar NTFS formatteren? Volg deze stappen in Windows:

  • Klik met de rechtermuisknop op je harde schijf en kies Format...
  • Volg de instructies en selecteer NTFS als bestandssysteem
  • Windows begint met formatteren, wat kan variëren van enkele seconden tot uren, afhankelijk van de schijfgrootte.

Opdracht volbracht! Je harde schijf heeft nu het NTFS-formaat en je kunt bestanden van meer dan 4 GB overbrengen. Let op: Tijdens het formatteren wordt alle data op de schijf gewist.

Je kan ook partities aanmaken op je schijf om gegevens te scheiden, met verschillende namen zoals "G:/Muziek" of "H:/Video's". Daarnaast kan je een partitie versleutelen om deze onzichtbaar te maken voor andere gebruikers.

Meer advies