Hoe je droogkast kiezen?

Met een droogkast is je wasgoed in recordtempo droog. Stop je natte wasgoed in de trommel, druk op de knop en een paar uurtjes later is alles netjes droog. Klaar om te strijken, in de kast te leggen of meteen aan te trekken! Maar welke droogkast kies je het best? Eentje met natuurlijke condensatie, met warmtepomp of een hybride? En verbruikt een droogkast veel? Lees onze tips en maak de juiste keuze.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20241127_choisir_seche_linge_bloc1.jpg

Verschillende soorten droogkasten: welke past het best bij jou?

Om de juiste droogkast te kunnen kiezen, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen de verschillende soorten:

  • Condensatiedroogkast: Dit type wasdroger is heel makkelijk te installeren, want je hebt enkel een stopcontact nodig. Ideaal als je de lucht niet rechtstreeks naar buiten kan afvoeren. Dit type droogkast werkt in een gesloten circuit. De afgekoelde damp uit de droogkast wordt omgezet in water, dat afgevoerd wordt in een reservoir of via een afvoerdarm. Het voordeel van deze droogkast is dat ze sneller drogen en beter zijn voor de portefeuille, maar ze zijn minder energiezuinig.
  • Droogkast met warmtepomp: Deze werkt zoals een gewone condensatiedroogkast, maar is veel energiezuiniger. Hoe kan dit? Het wasgoed wordt op een lagere temperatuur gedroogd. Dit betekent dat het wel langer duurt voor je kledij droog is. Je kan het waterreservoir leegmaken of de droogkast met een afvoerslang aansluiten op de waterafvoer.
  • Hybride droogkast: Dit zijn condensatiedroogkasten die met een warmtepomp werken en dus zeer energiezuinig kunnen werken, maar die, wanneer je gehaast bent, de warmtepomptechnologie combineren met een ondersteunende elektrische weerstand. Zo wordt extra warmte gegenereerd en droogt je wasgoed veel sneller. Dit soort wasdroger is ideaal voor mensen die hun was efficiënt, energiezuinig en snel willen drogen.

20241127_choisir_seche_linge_bloc2.jpg

De belangrijkste criteria

Hieronder vind je de belangrijkste criteria waar je rekening mee moet houden tijdens de aankoop van je droogkast:

  • Capaciteit van de trommel: Afhankelijk van de grootte van je gezin kies je voor een grote of kleine droogkast. Droog je bijvoorbeeld vaak grote ladingen was in één keer of ben je een gezin met meer dan twee personen? Dan is een droger van 9 kg of meer zeker niet overdreven. Woon je alleen en draai je dus enkel kleine wasjes? Dan zal een kleiner model van 7 kg volstaan.
  • Energie-efficiëntie en -verbruik: 10 jaar geleden waren droogkasten nog echte energieverslinders. Vandaag zijn er toestellen te koop met energieklasse A en zelfs nog zuiniger. Ook intelligente programma’s zorgen ervoor dat een droogkast minder energie verbruikt. De temperatuur wordt bijvoorbeeld automatisch aangepast en de droogtrommel stopt vanzelf wanneer de was droog is.
  • Geluidsniveau: Kan je je droogkast niet in een aparte ruimte zetten? Kies dan voor stille droogkasten om je dagelijks comfort te behouden.
  • Programma’s en droogopties: De meeste droogkasten hebben verschillende programma’s voor verschillende soorten stoffen (bijvoorbeeld: katoen, delicaat, wol …). Sommige hebben ook extra opties zoals startuitstel, anti-kreuk, snel drogen, enz.
  • Slimme functies: Tegenwoordig zijn sommige wasdrogers ook slim! Ze beschikken over moderne technologieën om jouw dagelijks leven te vergemakkelijken. Ze kunnen bijvoorbeeld verbonden worden met een app om vanop afstand bediend te worden, ze hebben vochtsensoren, een automatische stopfunctie, enz.
  • Design: Maak je geen zorgen over een lelijk, groot toestel in je huis. Er zijn droogkasten in alle kleuren en designs, zodat er zeker eentje is die in jouw interieur past.

20241127_choisir_seche_linge_bloc3.jpg

Kies de droogkast die het best bij jouw noden past

Elk gezin heeft verschillende gewoontes en behoeften. Het is dus ook logisch dat niet elke droogkast bij ieder gezin past. Het is dus belangrijk om voor jezelf uit te maken wat jij juist nodig hebt.

Heb je een klein gezin of woon je allen en wil je graag een droogkast? Kies voor een kleiner model met basisfuncties om jouw dagelijkse wasjes te kunnen drogen. Grotere families, met kinderen, kunnen dan weer opteren voor een groter model met meer aangepaste programma’s. En ook voor beperkte budgetten is er keuze aan overvloed.

Hieronder vind je een tabel die je kan helpen om de juiste keuze te maken tussen alle functies en groottes:

Soort huishouden Aanbevolen type droogkast Ideale capaciteit Ons advies
Alleenstaand Compacte condensatiedroogkast 5 tot 7 kg Selecteer een compact model om plaats te winnen, met basisfuncties voor dagelijks gebruik.
Koppel Condensatiedroogkast, model met warmtepomp of hybride 6 tot 8 kg Kies voor een gemiddelde capaciteit en gevarieerde programma's voor meer flexibiliteit. Zorg voor een optimaal energieverbruik.
Gezin met 1 of 2 kind(eren) Warmtepomp met grote capaciteit 8 tot 9 kg Ga voor een model met specifieke programma's (anti-kreuk, delicaat) om te voldoen aan de noden van jouw gezin.
Groot gezin Droogkast met grote capaciteit 9 kg en meer Investeer in een model met grote capaciteit om het aantal cycli te beperken. Zoek naar snelle opties om de droogtijd te optimaliseren.
Milieubewust gezin Energiezuinige droogkast met warmtepomp 7 tot 9 kg Opteer voor een model met energielabel A++ of A+++ om het energieverbruik te verminderen en de milieu-impact te beperken. Bijvoorbeeld: slimme droogkasten met startuitstel (voor mensen met zonnepanelen).
Kleine ruimtes (studio, appartement) Compacte modellen, inbouw en stil 5 tot 7 kg Koop een inbouw- of condensatiedroogkast zonder afvoer voor een simpele installatie en om minder ruimte in beslag te nemen.
Beperkt budget Instapmodel 6 tot 8 kg Zoek een goede prijs-kwaliteitverhouding met de nodige functies. De basismodellen bieden vaak voldoende energie-efficiëntie.

20241127_choisir_seche_linge_bloc4.jpg

Onmisbare accessoires voor je droogkast

Wanneer je dan eindelijk de juiste droogtrommel gekozen en gekocht hebt, kan je die ook best onderhouden en beschermen met de juiste accessoires.

  • Je wil graag een droogkast, maar hebt geen plaats genoeg in je studio of appartement? Geen probleem: zet je droogkast boven op je wasmachine. Het enige wat je nodig hebt is een stapelkit om beide toestellen veilig aan elkaar te bevestigen.
  • Antivibratiematten absorberen de trillingen van een wasdroger en beschermen je vloer tegen beschadigingen. Het zorgt ook voor meer stabiliteit van je toestel.
  • Verder kan je voor je afvoerdroogkast ook een opvangbak kopen voor de condens die je was afgeeft. Daardoor heb je geen afvoer naar buiten nodig en hoef je de bak enkel af en toe leeg te maken.
  • Droogballen helpen je was om tot wel 25% sneller te drogen, waardoor je energie en tijd bespaart. Ze zorgen bovendien voor zachtere was en minder kreuken.
  • Om je droogkast optimaal te beschermen, kan je een beschermhoes aanbrengen. Die beschermt het toestel tegen stof en krassen en zal ervoor zorgen dat het langer meegaat.
  • Last van geurtjes nadat je was in de droogkast heeft gezeten? Probeer eens een parfum speciaal voor droogkasten. De meeste merken bieden hun eigen geuren aan waaruit je kan kiezen.

Conclusie

Je kan dus best een droogkast kiezen op basis van de capaciteit van de trommel en de functies die je nodig hebt. Alles hangt af van jouw huishouden en behoeften. Houd zeker je comfort en efficiëntie in gedachten bij het kopen van een droogkast en geef de voorkeur aan energievriendelijke modellen.

Ontdek ons gamma droogkasten en gebruik de filters om de zoekresultaten te verfijnen naargelang jouw voorkeuren.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters