Hoe een droogkast gebruiken en onderhouden?

Een droogkast is een onmisbaar toestel voor vele gezinnen. Maar gebruik je ze op de juiste manier? Je eerste droogkast of heb je er al ervaring mee, we leggen je uit hoe je je droogkast perfect gebruikt en onderhoudt.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_1_choisissez_le_programma_adéquat.jpg

Kies het juiste programma

Beschikt je droogkast over 10 verschillende programma’s? Dat heeft een reden! Gebruik je programma’s juist om je kleren langer te bewaren.

Komen je hemden gekreukt uit de droger? Onze tip: kies het programma “Overhemden” of “Strijkdroog”. Haal je hemden meteen na het programma uit de droogkast, ze zijn dan nog een beetje vochtig. Hang ze op een kapstok en de kreuken verdwijnen vanzelf door het gewicht van het nog aanwezige vocht. Handig, toch?

  • Kies “Kastdroog” voor overwegend dun wasgoed (zoals T-shirts). Dit bespaart ook energie.
  • Kies “Extra droog” voor dikker wasgoed.

20151028_s%C3%A8che_linge_14.jpg

Lees aandachtig de kledingetiketten

Aandacht schenken aan de etiketten in je kledij, dat lijkt soms overbodig... Maar als je het wel doet, voorkom je problemen! Om je kleren zo goed mogelijk te bewaren is het dus belangrijk om hun etiketten correct te lezen.

1. De 2 puntjes in een cirkel geven aan dat er geen bijzondere beperkingen zijn voor het gebruik van de drogen.
2. 
1 puntje in een cirkel betekent drogen bij gematigde temperatuur en snelheid.
3. Een cirkel met een kruis erdoor betekent dat het kledingstuk niet in de droogkast mag.

 

bloc3_un_séchage_tout_en_précision.jpg

Ecotips

Met enkele eenvoudige handelingen beperk je je energieverbruik: 

  • Een droogkast heeft verluchting nodig. Hoe meer verluchting, hoe korter het droogprogramma. Een goed geventileerde en niet te warme ruimte zorgt ook voor een lager energieverbruik en een beter eindresultaat. Wanneer je droogkast in een te warme ruimte staat (+25°C), zal de droogtijd aanzienlijk stijgen door een minder goede afkoelluchtstroom voor de warmtewisselaar. Bij een warmtepompdroogkast is de regel dat hoe kouder de omgevingstemperatuur hoe minder rendement het toestel heeft, de ideale omgevingstemperatuur is kamertemperatuur)
  • Centrifugeer je wasgoed op het hoogste toerental in de wasmachine. Zo hoeft je wasgoed minder lang te drogen en verbruik je minder energie.
  • Vul je droogkast volledig, zonder het maximum vulgewicht te overschrijden. Droog zwaar wasgoed, zoals jeans en handdoeken apart, zodat alle wasgoed homogeen droogt.
  • Hou rekening met een afkoelfase en laat minstens 2 uur tussen 2 droogbeurten. Wanneer je het toestel te snel weer inschakelt, zal het langer draaien door een mogelijke oververhitting. Dit vergt meer energie.

  • Plaats het grote en het kleine wasgoed door elkaar zodat de warme lucht zich beter verspreidt in de droogkast.
  • Reinig regelmatig de condensor en de pluizenfilter. Zo hoeft je droogkast minder lang te draaien om het gewenste resultaat te bekomen.
  • Vaak hebben droogkasten meerdere filters. Was alle filters om de 10 droogbeurten in de spoelbak onder stromend water. Perfect schone filters zorgen ook voor een lager energieverbruik en een beter eindresultaat.
  • Bij een condensatiedroogkast zonder warmtepomp kan je de warmtewisselaar linksonderaan uit het toestel halen. Deze dient ook om de 10 droogbeurten met water gereinigd te worden. Let er wel op dat je de pluizen niet in maar uit de warmtewisselaar spoelt. Zorg ervoor dat alle kanten pluisvrij zijn om het droogprogramma in te korten.
  • Gebruik de functie “Startuitstel” om je droogprogramma’s te starten tijdens de daguren als je zonnepanelen hebt, zodat je kan profiteren van de opgewekte energie.

bloc2_2_nettoyer_filtres.jpg

De filters reinigen

De filters vangen de stofdeeltjes en pluisjes op die afkomstig zijn van de kledingstukken. Na elk droogprogramma moet je ze reinigen. Zo hoef je ze nooit te vervangen.

  • Verwijder de grootste pluizen met je hand.
  • Spoel de filters onder stromend water en zonder zeep. Kijk of het water vlot door de filters loopt om te weten of ze voldoende proper zijn.
  • Dikke “sponsfilters” mag je in de wasmachine reinigen. Kijk dat wel eerst even na in de handleiding.
  • Houd de droge filters na het reinigen in het licht. Je moet de lichtstralen nu door de filters kunnen zien.

De trommel reinigen

Reinig makkelijk de binnenkant van je droogkast en de elektronische sensoren met een inox cleaner.

bloc5_une_évacuation.jpg

Reinig de condensor

Condensatiedroogkasten zijn uitgerust met een condensor die de warme lucht van de trommel in condenswater omzet. Meestal bevindt hij zich links onderaan je droogkast, achter een deurklepje. Zorg ervoor dat de lucht vrij kan circuleren langs de wanden van de condensor. Reinig de condensor regelmatig (ongeveer elke 3 maanden 5 à 10 minuten). Hieronder leggen we je eerst uit hoe je dat doet voor een gewone condensdroogkast, daarna krijg je het stappenplannetje voor warmtepompdroogkasten. Er bestaan trouwens ook droogkasten met een zelfreinigende condensor. Specifieke richtlijnen vind je in je handleiding.

Condensdroogkasten

  • Haal de stekker uit het stopcontact.
  • Open het klepje onder aan de droogkast: de condensor zit achter dit luik.
  • Draai aan de vleugelschroef om de condensor eruit te halen (opgelet, die kan water bevatten).
  • Verwijder de meest zichtbare pluisjes met een zachte doek.
  • Spoel de condensor af onder de kraan en houd daarbij rekening met de richting waarin het water wegloopt (van de voorkant – de kant van het klepje – naar de achterkant uit aluminium).
  • Laat de condensor volledig drogen.
  • Reinig ook het klepje van de condensor met een zachte doek.

Warmtepompdroogkasten

  • Haal de stekker uit het stopcontact.
  • Open het klepje onder aan je toestel en haal de filter en de filterhouder eruit. Daarachter zit de condensor. Die kun je niet uit de droogkast halen.
  • Reinig de voorkant van de condensor met een proper verfborsteltje. Wrijf zachtjes van boven naar beneden over de lamellen van de condensor om het stof te verwijderen. Opgelet: met horizontale bewegingen kan je de warmtewisselaar ernstig beschadigen.
  • Is het stof verdroogd? Begin dan niet harder te drukken met het borsteltje, maar maak het stof weer nat, bijvoorbeeld met een plantensproeier.

bloc2_3_nettoyer_tambour.jpg

Het droogprogramma is gedaan: wat nu?

3 eenvoudige handelingen volstaan op het einde van het programma:

  • Haal het wasgoed uit de droogkast: als het wasgoed te lang in de droogkast blijft zitten, zal het het restvocht absorberen. Hierdoor kan je wasgoed onfris ruiken.
  • Reinig de filters: verwijder de pluisjes na elk gebruik en spoel de filters 1x per maand uit met water om verstoppingen te voorkomen.
  • Maak het waterreservoir leeg: als je droogkast een condensreservoir heeft, maak je die best leeg na elk gebruik. Zo vermijd je dat een programma onderbroken wordt omdat het reservoir vol is.

Laat de deur van de droogkast na gebruik altijd open staan. Zo kan de resterende vochtige lucht verdampen en vermijd je kwalijke geurtjes. Las steeds rustperiodes van minstens 1 uur in na elk programma om je toestel voldoende te laten afkoelen.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters