Hoe een droogkast gebruiken?

Een droogkast is een onmisbaar toestel voor vele gezinnen. Maar gebruik je ze op de juiste manier? Dat is namelijk belangrijk voor perfect droge, zachte en onbeschadigde was. Bovendien verlengt het juiste gebruik de levensduur van je toestel. Of dit je eerste droogkast is of niet, we leggen je uit hoe jij ze perfect gebruikt.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20241129_Utiliser_seche_linge_bloc1.jpg

Bereid de was voor voordat je hem droogt

Sorteer de was volgens materialen en kleuren

De was moet altijd gesorteerd worden. Maar twijfel jij ook soms aan de onderverdeling?

Ten eerste is de kleur van belang. Houd donkere kleuren apart om te voorkomen dat lichte kledingstukken verkleuren. Witte en lichtgekleurde kleding kan wel samen, maar als je voldoende witte was hebt, kan dit ook afzonderlijk gehouden worden. Rode en andere felle kleuren houd je ook best weg van de andere was om verkleuring te voorkomen.

Sommige kledingstukken van delicate materialen hebben specifieke wasvereisten. Dan kan je best de instructies op het waslabel in de kleding volgen. Sommige materialen mogen namelijk niet in de droogkast. Op dat label vind je ook de temperatuur waarop de kleren best behandeld kunnen worden. Ook dat kan je best nauwkeurig opvolgen, want aan een te warme temperatuur kan je kleding krimpen.

20241129_Utiliser_seche_linge_bloc2.jpg

Check zeker de etiketten

Om je kleren zo goed mogelijk te bewaren is het dus belangrijk om hun etiketten correct te lezen. Bij een enkel bolletje mag het kledingstuk in de droogkast aan lage temperatuur (max. 60 °C). Twee bolletjes betekent dat de kledij in de droogkast mag aan normale temperatuur (tussen 60 °C en 80 °C). Met drie bolletjes mag het stuk in de droogkast aan hoge temperatuur (min. 80 °C) en als er op het etiket een kruisje staat mag het niet in de droogkast.

Respecteer de maximale capaciteit van de droogkast

Vul je droogkast volledig, zonder het maximum vulgewicht te overschrijden. Droog het zware wasgoed, zoals jeans en handdoeken, apart, zodat alles homogeen droogt.

20241129_Utiliser_seche_linge_bloc3.jpg

Kies het juiste droogprogramma

Beschikt je droogkast over 10 verschillende programma’s? Dat heeft een reden! Gebruik je programma’s juist om je kleren langer te bewaren.

Standaardprogramma’s: katoen, synthetisch, delicaat

  • Een van de meest gebruikte en bekende programma’s is een standaard katoenprogramma. Dat is een algemeen programma voor het drogen van standaard was.
  • Een synthetisch programma droogt je kleren aan een lage temperatuur en is dus geschikt voor kwetsbare stoffen.
  • Voor delicate stoffen zoals zijde en wol kan je best het delicaat programma gebruiken, uiteraard.

Specifieke droogopties: anti-kreuk, expres, extra droog

Je kan ook voor andere programma’s kiezen om het gewenste vochtniveau te personaliseren.
  • Een anti-kreukprogramma beperkt bijvoorbeeld kreuken in je wasgoed. De droogtrommel blijft doordraaien nadat de was al droog is, waardoor de was in beweging blijft en geen kans krijgt om te kreuken.
  • Expresprogramma’s zijn gemaakt om ook kleine ladingen was snel droog te krijgen, zodat je de kleding snel weer kan dragen.
  • Een extra droog programma kan je dan weer gebruiken om al het restvocht uit dikkere stoffen te krijgen. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor beddengoed of jeansbroeken.

Drogen aan lage temperatuur: fragiele stoffen beschermen

Het is belangrijk om fragiele stoffen te drogen aan een lage temperatuur om de vezels niet te beschadigen. Een wol- en zijdeprogramma waarbij de temperatuur niet hoger is dan 30 °C is vaak ideaal voor dit soort stoffen.

20241129_Utiliser_seche_linge_bloc4.jpg

Tips om efficiënter en sneller te drogen

Gebruik droogballen om de droogtijd te verminderen

Droogballen helpen je was om tot wel 25% sneller te drogen, waardoor je energie en tijd bespaart. Ze zorgen bovendien voor zachtere was en minder kreuken.

Vochtigheid en droogtegraad instellen

De droogtegraad kan je zelf instellen op de wasdroger en bepaalt hoe droog je wasgoed zal zijn na de cyclus. De meest voorkomende zijn:
  • Strijkdroog: Als je de stukken nadien nog zal strijken. Doordat de was nog redelijk vochtig uit de droogkast komt, kan je die achteraf makkelijker strijken, omdat er minder kans is op hardnekkige kreuken.
  • Kastdroog: Voor kleding die je na het drogen onmiddellijk in de kast zal leggen en snel opnieuw zal aantrekken. Er zit nog een klein beetje vocht in de kleren, zodat ze niet krimpen en zodat de vezels langer mooi blijven.
  • Kastdroog plus: Voor volledig droog wasgoed dat dus voor langere tijd in de kast kan blijven liggen of voor outfits die je onmiddellijk na het drogen wil aantrekken.
  • Extra droog: Voor dikke stoffen, zoals jeans en handdoeken.

Zorg voor een goede ventilatie van de ruimte

Een droogkast heeft verluchting nodig. Hoe meer verluchting, hoe korter het droogprogramma. Een goed geventileerde en niet te warme ruimte zorgt ook voor een lager energieverbruik en een beter eindresultaat.

Wanneer je droogkast in een te warme ruimte staat (+25 °C), zal de droogtijd aanzienlijk stijgen door een minder goede afkoelluchtstroom. Bij een warmtepompdroogkast is de regel: hoe kouder de omgevingstemperatuur hoe minder rendement het toestel heeft. De ideale omgevingstemperatuur is kamertemperatuur (tussen 18 en 21 °C).

20241129_Utiliser_seche_linge_bloc5.jpg

Praktische tips voor zachte was die niet statisch is

Gebruik wasverzachter of antistatische doekjes

Door de wrijving in de droogkast ontstaan er elektroden die ervoor zorgen dat je kleding statisch wordt. Daardoor kan een jurk dus aan je benen plakken of zal je trui knetteren als je hem aantrekt. Bepaalde stoffen zijn bovendien sneller elektrisch geladen, zoals polyamide, acryl en wol. Om dit te vermijden kan je antistatische doekjes gebruiken in de wasdroger. Ze beperken de droge lucht en elektrische lading. Een scheutje wasverzachter bij de was zorgt ook voor minder statische lading.

Haal de was direct na het drogen uit de droogkast

Om plooien en kreuken te voorkomen, haal je de was best onmiddellijk na de cyclus uit de droger. Dat zorgt voor zachte, kreukvrije was en vermijdt geurtjes in de droogkast.

Meer advies