Menu
Vanzelfsprekend als je het leest, maar o zo snel vergeten wanneer je vol goede moed aan een grote schoonmaak begint in je keuken: sluit de stroomtoevoer van je dampkap altijd af vóór je van start gaat.
Je dampkap bestaat uit één of meerdere materialen, bijvoorbeeld plaatstaal, inox en glas. Dit maakt niet uit voor de reiniging van je afzuigkap. Gebruik altijd een zachte spons en ontvettend poetsmiddel om het buitenoppervlak schoon te maken. Zeker glas en inox raken snel beschadigd als je een schuurspons of harde borstel gebruikt.
De vetfilters van je dampkap raken langzaam verzadigd, waardoor je hele toestel minder efficiënt werkt. Heb je vetfilters in kunstvezel? Dan vervang je die het best om de 2 à 6 maanden, afhankelijk van je merk en je toestel. Zo verleng je de levensduur van je dampkap.
Metalen filters kun je wassen en blijven gebruiken. Soms zit er op je afzuigkap een lampje dat aangeeft wanneer je de filters moet wassen. Is dat niet het geval? Reinig ze dan elke 2 maanden.
De handleiding van je toestel legt uit hoe je de metalen filters uit de dampkap haalt. Daarna heb je 2 mogelijkheden: stop ze in de vaatwasser (gescheiden van je servies en bestek) of was ze met de hand. Je hoeft daarbij niets speciaals te doen: laat de filters een tijdje weken in warm water met afwasmiddel, schrob ze met een borstel of sponsje, spoel ze uitgebreid na en droog ze goed af voor je de filters weer installeert.
Werkt je dampkap met hercirculatie (zonder afvoer naar buiten)? Dan zit er ook een koolstoffilter in het toestel. Deze filters moet je om de 3 maanden vervangen. De oude, verzadigde filter mag gewoon bij het huisvuil.
Extra tip: 3 maanden zijn zo voorbij. Noteer daarom de datum waarop je de filters verving. Of stel een herinnering in via je smartphone.
Het laatste onderdeel van het onderhoud van je dampkap is de lamp. Nieuwe toestellen hebben tegenwoordig onderhoudsvrije ledlampen. Maar heb je nog oude lampjes? Die kun je zelf vervangen als ze kapot gaan. Doe dit meteen. Anders overbelast je de overblijvende lamp(en).
Op het toestelplaatje van je dampkap lees je de maximale sterkte van je nieuwe lampje. Wacht tot de lamp volledig is afgekoeld vóór je hem uit je toestel haalt. Soms moet je een beschermkapje losschroeven of de vetfilter verwijderen om een lamp te vervangen.
Zo, nu weet je tot in de puntjes hoe je je dampkap onderhoudt. Veel kookplezier!