Onze 6 tips om je blender juist te gebruiken

Maak je graag zelf smoothies, soep of crushed ice? Met zijn messen, voetstuk en beker heeft je blender die klus zo geklaard. Ook om harde ingrediënten te malen of zelfs noten fijn te hakken staat hij paraat. Om je beste keukenvriend optimaal te gebruiken én te onderhouden, hebben we enkele handige tips voor jou.

Staan alle ingrediënten op tafel en loopt het water je al in de mond bij de gedachte aan die lekkere hummus die je gaat maken? Zorg er in de eerste plaats voor dat je blender helemaal schoon is, dat hij correct is aangesloten en dat de beker stevig vastzit op het voetstuk. Zelfs de kleinste verschuiving kan ertoe leiden dat de messen niet goed werken.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20220727_tipspageblender_1.jpg

Tip 1: laat je blender niet te lang draaien

We raden je aan je blender niet langer dan 2 minuten te laten draaien. Een blender is namelijk een klein apparaat met een hoog vermogen. Hierdoor bestaat de kans op oververhitting en dus ook beschadiging. Heeft je toestel het even te warm? Laat het dan rusten tot het weer een normale temperatuur heeft bereikt.

We raden je ook aan om altijd traag te beginnen en de snelheid geleidelijk op te voeren.

Heeft je bereiding niet de juiste textuur? Probeer het nog een keer en schakel nu wat vroeger naar een hogere snelheid. Lukt het nog altijd niet? Haal het deksel van de beker en roer de ingrediënten goed om. Voeg een scheutje water of een andere vloeistof toe en mix opnieuw.

20220727_tipspageblender_2.jpg

Tip 2: kies voor geschikte ingrediënten

Dwing je blender niet om ingrediënten te mixen die hij niet aankan. Sommige voedingsmiddelen mogen namelijk niet in de blender, zoals gedroogde tomaten, aardappelen, gember, hele ingevroren ingrediënten (neem liever ingrediënten in stukjes), koffiebonen, harde specerijen en suikerklontjes.

Ook kokende vloeistoffen doe je beter niet in de blender. Ze kunnen het deksel beschadigen en zelfs brandwonden veroorzaken bij eventuele spatten. Overweeg in dat geval om een blender met verwarmingsfunctie te gebruiken.

Een power blender is het enige geschikte apparaat om harde voedingsmiddelen te mixen, zoals noten, ijsblokjes en diepgevroren ingrediënten. Power blenders zijn namelijk krachtiger en bereiken een hoger toerental per minuut. Wil je crushed ice maken? Voeg dan een scheutje water toe, zodat de messen beter door het ijs gaan. Zonder water wordt het ijs niet goed gemixt. Het blijft dan kleven aan de beker en smelt ook sneller. Sommige blenders hebben ook een speciale functie voor crushed ice.

Ook de volgorde waarin je de ingrediënten toevoegt, is belangrijk. Doe eerst de vloeistoffen in je blender, dan de zachte ingrediënten en tot slot de harde. Met een scheutje water erbij heeft je blender doorgaans minder moeite om de klus te klaren.

Opgelet: vul je blender niet tot aan de rand, maar laat altijd wat ruimte over. Zo kan de inhoud uitzetten.

20220727_tipspageblender_3.jpg

Tip 3: goed gemonteerde onderdelen

Graag een blender die goed werkt en nergens lekt? Zet de onderdelen dan steeds correct in elkaar. Hoe je dat precies doet, varieert per model. Maar één ding moet je bij elke blender controleren: zijn de beker en de messen stevig aan het voetstuk bevestigd?

Houd het deksel stevig dicht zodra het op de beker zit. Draait de blender en ben je nog een ingrediënt vergeten? Gebruik dan het kleine kapje in het deksel, maar voeg liever geen grote stukken meer toe.

Als je blender lekt, is er mogelijk iets mis met de rubberen afdichtring. Controleer of die goed op zijn plaats zit en niet ontbreekt of beschadigd is. In de laatste 2 gevallen moet je een nieuwe afdichtring kopen.

20220727_tipspageblender_7.jpg

Tip 4: beperk het lawaai van je blender

Blenders zijn op zich geen extreem lawaaierige apparaten. Maar als ze op je werkblad staan te trillen, lijkt het soms wel zo. Wil je dat voorkomen? Zet je blender dan niet te dicht bij de muur en leg er een dubbelgevouwen vaatdoek onder. Die dempt de trillingen van het apparaat, waardoor je werkblad niet meetrilt.

20220727_tipspageblender_5.jpg

Tip 5: reinig en slijp de blendermessen

Hoe scherper de messen van je blender, hoe vlotter ze je ingrediënten snijden. Was de messen bij voorkeur met de hand, in warm water met een beetje afwasmiddel. Zo gaan ze langer mee.

Zijn de messen aan een slijpbeurt toe? Doe dan ongekookte rijst in de blender tot de messen volledig onderstaan en mix enkele minuten. Zo scherp je ze makkelijk aan. Volstaat deze truc niet? Haal de messen dan uit het toestel en gebruik een slijper.

20220727_tipspageblender_6.jpg

Tip 6: maak je blender na elk gebruik schoon

Het is erg belangrijk om je blender na elk gebruik onmiddellijk schoon te maken. Sommige modellen hebben onderdelen die in de vaatwasser mogen of zijn zelfs uitgerust met een Auto Clean-functie. Je kan de blender dan reinigen met een simpele druk op de knop.
Is dat bij jouw blender niet het geval? Volg dan deze stappen om je apparaat correct te reinigen:

  1. Trek de stekker van je blender uit het stopcontact.
  2. Maak alle verwijderbare onderdelen los: de beker, het deksel, de dop en de messen. Let op wanneer je de messen aanraakt, want die zijn vlijmscherp.
  3. Veeg het motorblok schoon met een vochtige doek en droog het zorgvuldig af. Opgelet: dompel het voetstuk nooit onder in water, om elektrische schokken te voorkomen. Zet het voetstuk ook nooit in de vaatwasser om het te reinigen.
  4. Maak alle verwijderbare onderdelen na elk gebruik schoon met warm water en afwasmiddel.

Een kleine tip voor de kom: vul hem met een derde warm water en voeg een beetje afwasmiddel toe. Laat de blender een paar seconden op de laagste snelheid draaien en verhoog dan de snelheid gedurende 30 seconden. Spoel de kom af met schoon water en laat hem drogen.
Nog vragen? Raadpleeg de gebruiksaanwijzing die bij je blender zit.

Meer advies