Hoe gebruik je je koelkast slim, hygiënisch en energiezuinig?

Het juiste gebruik van een koelkast is belangrijk voor de koelkast zelf, maar ook voor je gezondheid. Wat is de ideale temperatuur? Waar plaats je welke producten? Hoe beperk je het energieverbruik? Op al deze vragen vind je hieronder het antwoord. En we bespreken hoe je bacteriën voorkomt. Volg de tips!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_stel_ideale_temperatuur_in.jpg

Stel de ideale temperatuur in de koelkast in

Heel belangrijk voor een optimale bewaring van je voedingsmiddelen is de binnentemperatuur. Staat de temperatuur te laag? Dan verspil je onnodig energie. Staat ze te hoog? Dan bewaren je voedingsmiddelen minder lang door de vorming van schimmels en bacteriën.

De ideale temperatuur voor een koelkast is 5°C. Heeft ze een display? Dan check je de binnentemperatuur heel eenvoudig op het scherm. Geen display? Je kan ook een thermometer 12 uur in een glas water plaatsen in het midden van de koelkast.

De meeste koelkasten beschikken aan de binnenkant over een temperatuurknop met cijfers van 1 tot en met 7. Dit is niet de temperatuur in °C! De ideale instelling is tussen 3 en 4. Als de temperatuur niet rond 5°C ligt, kan je de temperatuurknop verhogen zodat het toestel kouder wordt, of verlagen om het minder koud te maken.

20150714_BC_koeling_00.jpg

Waar plaats je de producten?

Als je koelkast via dynamische koeling werkt, wordt de koude lucht via een ventilator verspreid. Het resultaat? Overal dezelfde temperatuur. Je hoeft dus geen rekening te houden met de plaatsing van je producten. Heeft je toestel geen ventilator? Dan is de plaats van de producten wél belangrijk. Want onderaan is het kouder dan bovenaan. Elk product heeft zijn plekje in je koelkast.

  • Zone 2: geopende potten en dranken 
  • Zone 3: gebakjes, soep, vleeswaren en overschotjes 
  • Zone 4: vlees, rauwe vis, zuivelproducten 
  • Zone 5: groenten en fruit 
  • Zone 6: boter en kaas
  • Zone 7: niet-geopende potten, tubes en eieren
  • Zone 8: medicijnen, kleine flessen 
  • Zone 9: grote flessen en brikverpakkingen 
Kleine tip voor je flessen: zolang je ze niet opent, leg ze in de horizontale flessenhouder van je koelkast. Plaats ze in de deur zodra ze open zijn. Zo beperk je het gewicht op je deur zodat er niet te veel druk uitgeoefend wordt op de scharnieren. Heeft je koelkast geen flessenhouden? Dan plaats je je volle flessen in de deur, aan de kant van de scharnieren.

Als je koelkast een “no frost” koeling heeft, is het belangrijk dat je elk product afdekt. Anders zal de luchtstroom het vocht uit het product halen, waardoor de smaak van het product zal afnemen.

0°C-zone of vershoudzone

Sommige toestellen hebben een 0°C-zone of vershoudzone. Dit is vaak een aparte lade waarin de temperatuur altijd rond 0°C schommelt. Vis, vlees, fruit en zuivelproducten blijven tot 3x langer vers als je ze in de vershoudzone bewaart. Ook de luchtvochtigheid wordt in deze zone geregeld voor een optimale bewaring.

De compartimenten zijn meestal ook voorzien van een luchtklep. Wanneer je de luchtklep dichtschuift, krijg je een hoge vochtigheidsgraad. Dit is ideaal voor het bewaren van groenten en fruit. Een open luchtklep is dan weer geschikt voor het bewaren van charcuterie en vlees.

bloc3_geef_bacteriën_geen_kans.jpg

Geef bacteriën geen kans!

Al gehoord van listeria? Deze bacterie leeft in voedingswaren en veroorzaakt de infectieziekte listeriose. Vooral voor zwangere vrouwen en zieken is listeriose heel gevaarlijk. Volg deze richtlijnen om de verspreiding van de bacterie in voedingswaren te voorkomen:

  1. Was je handen vóór je voedingswaren vastneemt. 
  2. Heb je rauw voedsel gebruikt? Was je keukengerei meteen af. 
  3. Bewaar rauwe voeding apart van gekookt voedsel of etenswaren die klaar zijn voor consumptie. 
  4. Bewaar maaltijdrestjes altijd in potjes met een deksel
  5. Reinig je koelkast regelmatig en ontsmet met bleekwater
  6. Controleer de temperatuur geregeld (die mag onderaan niet hoger liggen dan 4°C). 
  7. Laat bevroren voedingswaren ontdooien in de koelkast
  8. Vries ontdooide producten nooit opnieuw in.

Tips voor een lager verbruik

Een koelkast is één van de grootste verbruikers in huis. Dankzij enkele eenvoudige gewoonten verlaag je makkelijk je kosten:

  • Open je koelkast niet onnodig. 
  • Sluit de deur altijd goed. 
  • Leg geen warme producten in je koelkast. 
  • Ontdooi de bevroren producten in je koelkast. De vrijgekomen koude wordt door je koelkast herbruikt voor de koeling.
  • Plaats je koelkast niet in een te warme of te vochtige omgeving. 
  • Verlucht de ruimte waar je koelkast staat geregeld.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters