Een probleem met je koelkast: oplossingen bij de vleet

Een klein probleem met je koelkast los je makkelijk zelf op. Denk maar aan water in je koelkast, onaangename geurtjes of een vreemd geluid. Wij geven je tips en tricks zodat je ijskast opnieuw optimaal werkt.

20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_mijn_koelkast_maakt_een_vreemd_geluid.jpg

Mijn koelkast maakt een vreemd geluid

Sommige geluiden zijn helemaal normaal. Ze zijn te wijten aan verschillende elementen van je koelkast.

  • Maakt je toestel een borrelend of sissend geluid? Dat is heel normaal. Dit geluid ontstaat door de circulatie van koelvloeistof door de leidingen. Ook wanneer je de motor afzet, hoor je het geluid nog even.
  • Bij koelkasten met dynamische koeling kan de ventilator een bron van lawaai zijn.
  • Trilt je koelkast? Dan is de compressor daar waarschijnlijk verantwoordelijk voor. De trillingen kunnen erger worden als flessen of potten te dicht opeengepakt zijn en tegen de wand van het toestel stoten.
  • Amerikaanse koelkasten met ijsblokjesopslag maken valgeluiden, doordat de ijsblokjes in de ijsblokjesbak vallen als ze gevormd zijn.

Hier zijn 5 eenvoudige tips om het lawaai te verminderen:

  • Controleer of je toestel recht staat. Een wiebelige koelkast kan trillingen veroorzaken. De poten aan de voorkant zijn verstelbaar.
  • Isoleer je toestel van de vloer. Sommige vloeren, zoals parket, geleiden trillingen. Wij raden je aan om kussentjes onder het toestel te leggen om de trillingen te dempen.
  • Zorg ervoor dat het apparaat niet te dicht tegen de muur wordt geplaatst, maar dat het enkele centimeters (ten minste 5 cm) ruimte heeft om lucht eromheen te laten circuleren.
  • Vergeet niet je toestel regelmatig te ontdooien. Hoe meer vorst er is, hoe meer de compressor wordt gebruikt.
  • Reinig het achterste rooster om stofophoping en dus onnodig overmatig verbruik van het toestel te voorkomen.

Hoor je een ander vreemd geluid? Contacteer ons.

Ik heb water of ijs in mijn koelkast

Kijk eerst en vooral waar het water zich precies bevindt. Als het afvoergaatje verstopt is, komt er water in de groentelade. Oplossing: reinig het afvoergaatje met een wattenstaafje. Ligt er water op een legger of een lade? Check dan of de producten in je koelkast de achterwand niet raken. Want in dat geval haal je ze best wat meer naar voor.

Waterdruppels op de glazen leggers van je koelkast? Die kunnen ontstaan wanneer de temperatuur niet correct is ingesteld. De ideale temperatuur ligt tussen 4°C en 5°C. Of misschien is de deur niet goed gesloten of je koelkast is te vol. Check ook of het afvoergaatje niet verstopt is en of je voedingswaren goed afgedekt zijn.

Zie je bij een conventionele koelkast ijsdruppels op de achterwand? Dat is normaal. Wanneer de compressor in werking is, zal het vocht uit de warme lucht tegen de achterwand condenseren en aanvriezen. Zodra de compressor uitschakelt, zullen de ijsdruppels ontdooien en vloeien ze weg naar het gootje onderaan. Wanneer er echter te veel ijsvorming is, kijk je best even na of de deuren goed afsluiten.

bloc3_vieze_geuren.jpg

Bah! Vieze geuren in mijn koelkast

Niets onaangenamer dan vieze geurtjes wanneer je de deur van je koelkast opent. Controleer of je voedingswaren goed afgedekt zijn en of er geen vervallen etensresten in de koelkast staan. Andere tips:

  • Reinig je koelkast meermaals per jaar.
  • Leg een geuropnemer in je koelkast.
  • Reinig af en toe het reservoir op de compressor, aan de achterkant van de koelkast.
  • Maak ook de buitenkant van je koelkast schoon.

bloc4_koelt_onvoldoende.jpg

Mijn koelkast koelt onvoldoende

Heel belangrijk voor een optimale bewaring van je voedingsmiddelen is de binnentemperatuur. Staat de temperatuur te laag? Dan verspil je onnodig energie. Staat ze te hoog? Dan bewaren je voedingsmiddelen minder lang door de vorming van schimmels en bacteriën.

De ideale temperatuur voor een koelkast is 5°C. Heeft ze een display? Dan check je de binnentemperatuur heel eenvoudig op het scherm. Geen display? Je kan ook een thermometer 12 uur in een glas water plaatsen in het midden van de koelkast.

De meeste koelkasten beschikken aan de binnenkant over een temperatuurknop met cijfers van 1 tot en met 7. Dit is niet de temperatuur in °C! De ideale instelling is tussen 3 en 4. Als de temperatuur niet rond 5°C ligt, kan je de temperatuurknop verhogen zodat het toestel kouder wordt, of verlagen om het minder koud te maken.

Check ook of de ventilatieroosters niet geblokkeerd worden door bijvoorbeeld kommen of schalen. Daarnaast is de plaatsing van je producten belangrijk voor de goede werking van je koelkast.

20150714_BC_koeling_00.jpg

Plaatsing van je producten

  • Zone 1 (voor koelkasten met een diepvriezer/vriesvak): diepvriesproducten
  • Zone 2: geopende potten en drankjes
  • Zone 3: gebakjes, soep, vlees en overschotjes
  • Zone 4: rauwe vis en zuivelproducten
  • Zone 5: groenten en fruit
  • Zone 6: boter en kaas
  • Zone 7: eieren en niet-geopende potten
  • Zone 8: medicatie en kleine flessen
  • Zone 9: grote flessen, frisdrank, brikverpakkingen
Kleine tip voor je flessen: zolang je ze niet opent, leg ze in de horizontale flessenhouder van je koelkast. Plaats ze in de deur zodra ze open zijn. Zo beperk je het gewicht op je deur zodat er niet te veel druk uitgeoefend wordt op de scharnieren. Heeft je koelkast geen flessenhouden? Dan plaats je je volle flessen in de deur, aan de kant van de scharnieren.
Toestellen met dynamische koeling zorgen overal in de koelkast voor een gelijke temperatuur. Bij deze koelkasten maakt het dus minder uit waar je welke voedingswaren bewaart. 
Ten slotte moet je bij de installatie van een koelkast voldoende ruimte laten aan de achterzijde en aan minstens 1 zijwand. Enkel dan is een goede luchtcirculatie mogelijk. Heb je een inbouwkoelkast? Maak dan de ventilatieroosters in de sokkel en bovenaan de kolomkast stofvrij.

Meer info nodig of een ander probleem met je koelkast? Vaak vind je de oplossing in de handleiding!

bloc5_conclusie.jpg

Conclusie: hoe een probleem met je koelkast oplossen?

Een probleem met je koelkast verhelp je makkelijk zelf als het gaat om iets kleins zoals onaangename geuren of waterdruppels. Stel vooral de temperatuur correct in en let op de plaatsing van je producten. Staat je probleem niet beschreven op deze pagina? Contacteer ons.

Meer advies