Een probleem met je vaatwasser? Onze oplossingen!

Komt je vaat niet echt droog uit je vaatwasser of is hij slecht afgewassen? Komen er vieze geurtjes vrij? Zijn je glazen beschadigd? Hieronder geven wij je de oplossingen voor al je vaatwasserproblemen!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc2_probleme_lave_vaisselle.jpg

Komt je vaat niet echt droog uit je vaatwasser?

Controleer of je borden correct geplaatst zijn. Als dat niet het geval is, draai ze om zodat het water er gemakkelijker kan afvloeien.

Gebruik sproeimiddel om betere droogresultaten te verkrijgen. Is het resultaat nog altijd niet bevredigend? Je kan eventueel de hoeveelheid product dat moet verdeeld worden verhogen (gebruik stand 4 in plaats van 3 bijvoorbeeld).

Maak je vaatwasser niet onmiddellijk na het einde van de cyclus leeg. Zet de deur op een kier en wacht minimum 30 minuten alvorens de vaatwasser leeg te maken. Zo kan de resterende vochtigheid verdampen. Wist je dat? Sommige modellen gaan automatisch open op het einde van de cyclus om een perfecte droging te garanderen!

Kies een programma met een hogere temperatuur. Dat zal zeker een beter droogresultaat geven.

Als je vaatwasser is aangesloten op een warmwatertoevoer, nagaan of die wel verenigbaar is met warm water. Sommige modellen gebruiken immers koud water om de kuip af te koelen en de condensatie te verhogen en dus om het drogen van de vaat te bevorderen.

Is je vaatwasser uitgerust met een extra droogfunctie (XtraDry, Extra Sec, Extra Drying…)? Gebruik die: zij verhoogt de temperatuur en de droogtijd.

Noteer dat het in geval van plastic houders normaal is dat die niet goed drogen aangezien plastic geen warmte opslaat.

Blijft je probleem aanhouden? Contacteer ons!

bloc3_probleme_lave_vaisselle.jpg

Komt er schuim uit je vaatwasser?

Als je de vaat eerst onder water houdt alvorens die in de vaatwasser te plaatsen kan het zijn dat er zich schuim gaat vormen tijdens het afwassen. En het is nog slechter als je de vaat pre-reinigt met afwasproduct. Schraap dus beter de etensresten af met een bestek of een stukje keukenrol.

Heb je een beetje spoelvloeistof gemorst bij het vullen van het reservoir? Verwijder dat met behulp van een droog doekje. Als die vloeistof in contact komt met het koude water van de kraan, zal er immers schuim geproduceerd worden. Hetzelfde probleem zal zich voordoen als het reservoir voor spoelvloeistof lekt.

Hoe te werk gaan om dat schuim te verwijderen? 2 tot 3 eetlepels plantaardige olie zullen dat oplossen.

Heb je resten van een tablet of afwasmiddel op je vaat?

Gebruik je een 3-in-1 tablet of multi-tab? Deze worden afgeraden voor korte programma’s want ze zullen niet de tijd hebben om volledig op te lossen. Gebruik beter poeder als afwasmiddel want dat lost zeer snel op. Poeder wordt trouwens aanbevolen omdat de vaatwasser het poeder vrijgeeft op het gewenste tijdstip en niet eerder.

Het kan zijn dat het compartiment voor het afwasmiddel of het poeder moeilijk opengaat omdat de borden slecht geplaatst zijn. Plaats de borden dus zodanig dat ze dat compartiment niet blokkeren.

Blijft er nog afwasmiddel over in het compartiment op het einde van de cyclus? Controleer of het compartiment wel goed droog is alvorens het te vullen.

Zitten er vet- of vuilresten op je vaat?

Schraap je borden altijd goed af alvorens ze in de vaatwasser te plaatsen.

Gebruik geen halve tablet want dat zal niet voldoende zijn (behalve voor de mini-vaatwassers of vaatwassers die maar de helft gevuld zijn (op voorwaarde dat de functie halfvol is geactiveerd)).

Hangen er etiketten op de bokalen die je in de vaatwasser plaatst? Vergeet ze niet te verwijderen. Als ze loskomen tijdens het afwassen kunnen ze immers het filter blokkeren.

Gebruik je vaak korte programma’s? In dat geval kan het zijn dat er zich vetvlekken gaan vormen in de hoeken van je vaatwasser. Vergeet niet om af en toe eens een lang programma te laten draaien op hoge temperatuur. Opdat het vet en het vuil nog gemakkelijker zouden oplossen, kan je een speciaal afwasmiddel gebruiken en een cyclus starten met een warm programma, zonder vaat. Je vaatwasser zal dan opnieuw als fonkelnieuw zijn!

Zorg voor een regelmatig onderhoud van je vaatwasser door het filter, de sproeiarmen en de wanden te reinigen.

Zit je met restjes van aardappelen, rijst…? Controleer de hoeveelheid afwasmiddel en aarzel niet om af en toe een lang programma op hogere temperatuur te gebruiken.

Verkleuren de wanden van je vaatwasser?

Gebruik enkel specifieke producten voor vaatwassers en vermijd goedkope tabletten.

Gebruik een speciaal afwasmiddel om de metalen wanden te reinigen.

bloc5_probleme_lave_vaisselle.jpg

Zit er een witte aanslag op de wanden of de glazen?

Dat kan te maken hebben met het water dat je gebruikt: zacht water of kalkrijk water? Controleer de hardheid van je water op de website van je gemeente. Programmeer dan de waterontharder van je vaatwasser overeenkomstig (raadpleeg daarvoor de gebruiksaanwijzing).

Weet dat zacht water (en dus kalkarm) in de regel minder witte restanten achterlaat.

Blijft je probleem aanhouden? Contacteer ons!

Zie je waterdruppels of watersporen op de borden?

Als je waterdruppels of gedroogde watersporen aantreft op je vaat, verhoog dan de dosis spoelvloeistof met één niveau. Als daarentegen je vaat ondoorzichtige plekken en vlekken vertoont, verlaag dan de dosis spoelvloeistof.

Controleer ook goed of je borden correct geplaatst zijn zodat het water er gemakkelijk kan afvloeien.

Controleer de hardheid van je water en programmeer de waterontharder van je vaatwasser dienovereenkomstig.

Als je een programma opstart, vermijd dan een 3-in-1 tablet of multi-pad te gebruiken.

Blijft je probleem aanhouden? Het kan zijn dat de droogfunctie defect is. In dat geval, contacteer ons.

Zijn je glazen beschadigd?

In dat geval aangepaste tabletten en programma’s gebruiken.

Welk tablet gebruiken? Tabletten met bescherming tegen corrosie van de glazen.

Welk programma kiezen? Gebruik een kort programma op lage temperatuur (maximum 50 graden). Sommige vaatwassers bieden zelfs een “glazen”-programma aan.

Het kan ook zijn dat er corrosie verschijnt op je glazen als ze vervaardigd zijn met minderwaardig glas. In dat geval zijn de vaatwasser noch de gebruikte producten verantwoordelijk voor het slechte afwasresultaat.

Vertoont je vaat gekleurde vlekken?

Als het koffierestanten zijn, gebruik dan een lang programma met een hogere temperatuur.

Vergeet ook niet je vaat af te schrapen met een stukje keukenrol alvorens het in de vaatwasser te plaatsen.

Gebruik je een halve tablet? Dat zal niet voldoende zijn (behalve voor de mini-vaatwassers of vaatwassers die maar de helft gevuld zijn (op voorwaarde dat de functie halfvol is geactiveerd)). Gebruik altijd de aanbevolen dosis afwasmiddel.

Controleer of het compartiment voor het afwasmiddel wel goed droog is alvorens er product in te doen. Als het afwasmiddel in poedervorm vochtig is zal dat immers de prestaties van de bleekmiddelen verminderen.

Is er een blauwachtige aanslag te zien op je vaat? Misschien is er te veel spoelglansmiddel gebruikt. In dat geval de hoeveelheid product met één niveau verminderen (van stand 3 naar stand 2).

Verkleurt je vaat?

Als je merkt dat je vaat verkleurt, kan het zijn dat die niet verenigbaar is met de vaatwasser. In dat geval moet je met de hand afwassen.

bloc4_probleme_lave_vaisselle.jpg

Zijn je metalen voorwerpen verroest of verkleurd?

Reinig je keukenmessen met de hand. Sommige metalen die in de lemmetten aanwezig zijn, zijn minder bestand tegen de vaatwasser.

Sommige handvaten zullen uiteindelijk ook breken nadat ze meerdere malen in de vaatwasser zijn gestoken. De lemmetten worden dan weer minder scherp.

Tip: sorteer altijd je bestekken. Zilveren bestekken aan de ene kant en stalen bestekken aan de andere kant. Zo vermijd je enige reactie tussen de twee. Als je vaatwasser niet over een besteklade beschikt maar over een mand, gebruik dan het kleine rooster dat zich op de bestekmand bevindt. Het zal de bestekken op hun plaats houden tijdens het afwassen en verhinderen dat ze met elkaar in contact komen.

Meer advies