Een probleem met je friteuse?

Is er iets mis met je friteuse? Start hij niet meer, of wordt hij niet meer warm? Geen zorgen, we stelden voor jou een FAQ op met de meest voorkomende problemen met de friteuse.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
Ingezoomd beeld van een resetknop op een friteuse

Mijn friteuse wordt niet meer warm.

Dit is het vaakst voorkomende probleem bij friteuses. Meestal is een probleem met de warmteregeling te wijten aan de veiligheidsthermostaat of aan het veiligheidssysteem.


Veiligheidsthermostaat

Wat is een veiligheidsthermostaat? Dat is een veiligheidsfunctie in je thermostaat die automatisch ingeschakeld wordt wanneer er risico ontstaat voor brand of schade, bijvoorbeeld wanneer je je frietketel probeert op te warmen zonder olie in. Bij een probleem gelinkt aan de veiligheidsthermostaat volstaat het meestal om je toestel gewoon te resetten. Dat doe je door de resetknop (meestal achteraan) 10 seconden ingedrukt te houden.


Veiligheidssysteem

Als de veiligheidsthermostaat niet is ingeschakeld en een reset het probleem niet oplost, kan dit betekenen dat het veiligheidssysteem geactiveerd is. Deze veiligheid treedt normaal in werking als de weerstand defect is of als er een probleem is met de elektrische installatie. In dat geval kijk je best even of het bedieningspaneel van de friteuse wel juist vast zit. Als het bedieningspaneel niet correct is vastgeklikt op de behuizing (langs weerszijden), wordt het veiligheidssysteem geactiveerd. Het is belangrijk dat je het bedieningspaneel ver genoeg naar beneden schuift. Wanneer je dit doet en een klik hoort, dan is het teken dat je friteuse contact heeft gemaakt met het paneel en nu weer optimaal zou moeten werken. Warmt de olie nog steeds niet op? Dan wordt het probleem waarschijnlijk veroorzaakt door een blauwe weerstand (oftewel een defecte weerstand). In dit geval hoef je niet meteen een nieuwe friteuse te kopen, maar kan je gewoon het elektrische bedieningspaneel vervangen.

Tip: als je je toestel op een koude plaats bewaart, bijvoorbeeld je garage, dan kan ook dit het veiligheidssysteem activeren. Om dit te vermijden plaats je je friteuse best minstens een half uur vóór gebruik in een ruimte op kamertemperatuur.

Friteuse zonder olie

Ik heb mijn friteuse zonder olie of vet opgestart.

Ben je vergeten om olie of frituurvet toe te voegen aan je friteuse en heb je hem zonder iets in aangezet? Dan is je weerstand zeker en vast verbrand. Meestal moet je in dat geval het volledige elektrische bedieningspaneel vervangen. Hoe je dat doet lees je onderaan deze pagina.

Friteuse zonder olie

Ik heb mijn friteuse schoongemaakt en nu start die niet meer op.

Dit kan soms voorvallen, en dan betekent dit meestal dat het veiligheidssysteem geactiveerd is. Deze veiligheid treedt normaal in werking als de weerstand defect is of als er een probleem is met je elektrische installatie. Wat te doen: kijk achteraan het toestel of je een rood of zwart knopje ziet. Is dat het geval? Dan is de veiligheid wel degelijk aan. Druk kort op de rode of zwarte resetknop om de friteuse opnieuw aan te zetten. Sommige friteuses hebben 2 resetknoppen die je tegelijk moet indrukken.

Weerstand van een friteuse

De weerstand van mijn friteuse is stuk.

Wanneer je weerstand verbrand is, spreken we van een ‘blauwe’ weerstand. Als dit gebeurt dan kan je friteuse stuk gaan. Meestal moet je in dat geval het volledige elektrische bedieningspaneel vervangen. Dit kan je vaak gemakkelijk zelf doen, door een apart elektrisch bedieningspaneel te kopen. Hoe je dit doet lees je hieronder.

Hand die schroevendraaier vasthoudt

Het elektrisch bedieningspaneel van mijn friteuse moet vervangen worden.

Geen probleem! Je hoeft hiervoor niet per se naar een herstellingspunt te gaan, maar kan dit gewoon zelf doen. Sommige merken bieden aparte stukken van hun friteuses aan, of om geld te sparen en verspilling tegen te gaan kan je altijd op zoek naar een tweedehandsonderdeel. Hoe je het nieuwe bedieningspaneel terug vastzet kan je in de gebruikshandleiding van je friteuse vinden.
Toch liever dat een professional dit voor je doet? Als je friteuse nog binnen de geldende garantie valt, kan je die binnenbrengen bij de leverancier of bij onze technici als je je friteuse bij Vanden Borre kocht. Wil je graag je steentje bijdragen aan het milieu, vraag dan voor een herstelling in plaats van een vervanging (indien mogelijk). Zo gaan we samen tegen verspilling.

Versgebakken aardappelpartjes in een friteusemand

Voor ’t leven

Oké, een friteuse die een heel mensenleven meegaat is misschien wat wishful thinking, maar bij Vanden Borre gaan we toch voor de langst mogelijke levensduur. Daarom geven we je nog enkele handige tips mee om je friteuse zo lang mogelijk te laten meegaan:

  • Giet altijd eerst je olie of frituurvet in de friteuse en zet ze pas daarna aan. Doe je dit niet, dan verbrandt de weerstand en gaat je friteuse stuk!
  • Giet voldoende olie in de friteuse vooraleer je ze in werking zet. Het oliepeil moet minstens het minimum niveau bereiken zonder het maximum niveau te overschrijden.
  • Vervang je frituurvet steeds na 5 à 6 bakbeurten, of nog eerder als het donker begint te worden of begint te geuren of te roken. Hou er rekening mee dat als je naast frieten ook frituursnacks, kroketten of beignets frituurt, je het vet sneller zal moeten veranderen.
  • Zelfs als de onderdelen van je friteuse in de vaatwasser mogen, opteer toch voor wassen met de hand. De vaatwasmachine kan op lange termijn de onderdelen beschadigen.
  • Maak geregeld, idealiter zelfs na elk gebruik, je frietketel schoon. Daarvoor zijn er verschillende manieren, die we hieronder stap voor stap voor je uitleggen.

Ingezoomd beeld van een friteuse

Hoe maak ik mijn friteuse het best schoon?

Er zijn verschillende manieren om je frietketel schoon te maken. Welke het beste voor jouw friteuse werkt hangt af van je toestel en van je persoonlijke voorkeur.


Met een vaatwastablet

Giet de frituurolie voorzichtig over in een fles (giet het vet nooit weg in de vuilbak, het toilet of de gootsteen, maar breng het naar het containerpark waar het wordt gerecycleerd). Veeg vervolgens met een stuk papier de aankoekresten weg. Vul de friteuse tot aan de rand met water, zet het mandje er terug in en voeg er een vaatwastablet aan toe. Zet de friteuse aan op de laagste stand en laat een 10-tal minuten aan staan. Let er wel op dat het water niet gaat koken. Spoel ten slotte alles nog eens goed af.
Laat tegelijkertijd het deksel van je frietketel weken in een teil met baking soda en een vaatwastablet.


Met afwasmiddel

Maak een spons vochtig en doe er wat afwasmiddel op. Schrob vervolgens de binnen- en buitenkant en het deksel van je friteuse schoon. Let op met schuursponzen: een te schurende stof kan de buitenste laag van je friteuse beschadigen. Wanneer je elk oppervlak geschrobd hebt, spoel en wring de spons goed uit tot hij opnieuw half vochtig is, en veeg de zeepresten weg.
Herhaal de laatste stap nog een laatste om zeker te zijn dat alle zeepresten weg zijn.


Met een onvetter of friteusereiniger

Maak nadien de buitenkant en het deksel proper met een spons en wat ontvetter. Reinig de lege kuip met een ontvetter, spoel het vervolgens goed uit en droog de kuip zorgvuldig vóór je er nieuwe olie in doet. Was het mandje af met warm water en afwasmiddel. Laat het nadien goed drogen. Gebruik je een friteusereiniger? Vul de kuip met warm water, volg de instructies op de friteusereiniger voor de juiste dosis en laat dit een kwartiertje inwerken. Veeg daarna met een vochtige doek de reiniger helemaal weg. Spoel de doek uit en ga er nog een laatste keer over met de vochtige doek.

Let op: hoe je je frietketel ook reinigt, zorg er goed voor dat er nooit water of product op de elektrische onderdelen en het elektriciteitssnoer komen.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters