Hoe een airco kiezen?

De drukkende warmte beu en je snakt naar een koele bries? Een mobiele airco is dé oplossing. Maar welke airco kiezen voor bij jou thuis? Deze gids helpt je bij je zoektocht naar de ideale airco.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg

Waar wil je je airco plaatsen?

Een airco staat normaal enkel in de woonkamer. Het voordeel van een mobiele airco? Je verplaatst het toestel wanneer je wil. Wees slim en verhuis je airco ’s avonds naar de slaapkamer. Zo is het overdag lekker fris in de woonkamer en slaap je ook tijdens zwoele zomernachten als een roos. 

Om de warme lucht af te voeren, heb je een afvoer naar buiten nodig. Dat kan via een vaste afvoerkit die meegeleverd wordt met bepaalde modellen. Een andere mogelijkheid is de warme lucht via een afvoerbuis door een raam- of deuropening naar buiten af te voeren. Er bestaan zelfs airco’s met een speciale afvoerkit voor schuiframen en –deuren.

Bang voor het lawaai? Een gemiddelde airco produceert tussen 47 en 64 dB. Ter vergelijking: een wasmachine produceert ongeveer 60 dB. Kies dus een stil model dat je nachtrust niet verstoort. Let wel: een actieve airco is nooit helemaal stil.

bloc3_climatiseur.jpg

Kleine of grote ruimte?

Hoe bepaal je het koelvermogen dat je nodig hebt?
Om het je makkelijk te maken, rangschikken we de airco's volgens de maximale kameroppervlakte die ze kunnen koelen: ruimtes tot 40 m² en ruimtes > 40 m².

Hou ook rekening met volgende criteria in de kamer waar je de airco wil plaatsen:

  • aantal vensters
  • ligging 
  • aantal personen in de ruimte
  • aantal actieve elektrische toestellen
Als de ruimte bijvoorbeeld zuidgericht is, of op de bovenverdieping onder het dak gelegen is, kies je best een krachtiger toestel.

Tel ongeveer 100 W per m² of 30 à 40 W per m³. Voeg daarna 100 W per persoon toe, 50 W per elektrisch toestel en 100 W voor een noordelijke ligging. Tel voor een zuidelijke ligging ongeveer 400 W bij. Opgelet: deze cijfers zijn indicatief, voor een vereenvoudigde berekening.

bloc4_climatiseur.jpg

Kom binnen in een koel huis

Handig! Sommige airco’s kan je programmeren. Stel via de timer het uur in waarop het toestel moet starten of stoppen met koelen. Wil je tijdens warme zomerdagen thuiskomen in een fris huis? Kies dan voor zo’n programmeerbaar model.

bloc5_climatiseur.jpg

Meer dan koelen

Airco’s doen meer dan alleen voor koelte in huis zorgen. Ze filteren en ontvochtigen de lucht. En wist je dat sommige toestellen ook perfect zijn voor in de winter? Die airco’s met een verwarmingsfunctie houden je ruimte net op temperatuur tijdens de koude wintermaanden. Zo hoef je maar één toestel in huis te halen om te koelen én te verwarmen.

bloc6_climatiseur.jpg

Adem gezonde lucht in

Samen met de temperatuur daalt ook de luchtvochtigheid. Daarom ontvochtigen alle airco’s de lucht. De airco laat de lucht van de ruimte een paar keer per uur door het filtratiesysteem stromen. Airco's met een HEPA-filter halen stof, pollen en bacteriën uit de lucht die aan de oorsprong liggen van allergische reacties en irritaties van de luchtwegen. Denk er ook aan om de filter om de 2 weken te reinigen of te vervangen, naargelang het model.

Meer advies